ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα ισχύει από σήμερα για τεστ και είσοδο στην Ελλάδα από την Αφρική

Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2021, 08:33
Μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα ισχύει από σήμερα για τεστ και είσοδο στην Ελλάδα από την Αφρική
Facebook Twitter Whatsapp

Αυστηρό πλαίσιο για τους ταξιδιώτες από τη νότιο Αφρική εισηγήθηκαν οι λοιμοξιωλόγοι για τη μετάλλαξη Ομικρον, το απόγευμα της Παρασκευής.

«Πανικό» στην Ευρώπη προκάλεσε η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης που εμφανίστηκε στην Νότια Αφρική και συγκεκριμένα ιχνηλατήθηκε στην Μποτσουάνα. Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού φέρει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού την οποία χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας, μετά από 8ωρη σύσκεψη, χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη «Παραλλαγή ανησυχίας» δίνοντάς της την ονομασία «Όμικρον», από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Τα νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες από Αφρική - Τι ισχύει από Σάββατο

Αυστηρό πλαίσιο για τους ταξιδιώτες από τη νότιο Αφρική εισηγήθηκαν οι λοιμοξιωλόγοι για τη μετάλλαξη Ομικρον, το απόγευμα της Παρασκευής.

Οπως είχε προαναγγείλει και ο Θάνος Πλεύρης το μεσημέρι της Παρασκευής, η Ελλάδα θα πάει στη σκληρή γραμμή για τις ταξιδιωτικές οδηγίες από τη νότιο Αφρική, μετά την εμφάνιση της ανησυχητικής μετάλλαξης Ομικρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή εισηγείται τα εξής:

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • · Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • · Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • · Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • · Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).


Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Επανελέγχονται όλα τα μοριακά τεστ του τελευταίου 15ημερου

Σε επανέλεγχο όλων των θετικών δειγμάτων PCR (κρούσματα του κορωνοϊού) που εντοπίσθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Ελλάδα προχωρούν άμεσα οι υγειονομικές αρχές, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και τον παγκόσμιο συναγερμό που προκαλεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που ταυτοποιηθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Τα δείγματα θα ελεγχθούν εκ νέου προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιο της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που πλέον αναγνωρίζεται και είχε περάσει «κάτω από τα ραντάρ» του ελέγχου για μεταλλάξεις. Στην περίπτωση που κάποιο ταυτοποιηθεί ως κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική αυτή ακολουθείται πάντα όταν προκύπτει νέα μετάλλαξη, και είναι συνηθισμένη σε αρκετές χώρες.

Το πρώτο Κρούσμα στην Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής μετάλλαξης. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της χώρας Frank Vandenbroucke, «γνωρίζουμε ένα θετικό κρούσμα με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στο Βέλγιο. Πρόκειται για ένα άτομο που βρέθηκε θετικό στις 22 Νοεμβρίου, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό». Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να «μην πανικοβληθούν» σχετικά με την παραλλαγή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr