ΥΓΕΙΑ

Παραλλαγή Όμικρον: Προβληματισμός από το άλμα των νέων κρουσμάτων - Φόβοι για κυριαρχία της σε όλο τον πλανήτη

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2021, 06:00 / Ανανεώθηκε 31 Δεκεμβρίου 2021, 21:47
Παραλλαγή Όμικρον: Προβληματισμός από το άλμα των νέων κρουσμάτων - Φόβοι για κυριαρχία της σε όλο τον πλανήτη
Facebook Twitter Whatsapp

Η Νότια Αφρική «κοκκινίζει» δραματικά, με τα κρούσματα της νέας παραλλαγής να έχουν δεκαπλασιαστεί από τη στιγμή του εντοπισμού της.

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα δεδομένα που διακρίνει ο επιστημονικός κόσμος στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία που προέρχονται από τη Νότια Αφρική φανερώνουν μία εκρηκτική άνοδο στη θετικότητα. Όμως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως υπάρχουν χιλιάδες περιστατικά επαναλοιμώξεων, ακόμα και σε άτομα που είχαν νοσήσει μόλις τρεις μήνες πριν.

Η αφρικανική χώρα κάνει αναφορά σε πενταψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων καθημερινά και δείκτες θετικότητας πάνω από το 20%. Αυτό που αξίζει να τονιστεί, είναι πως δέκα μέρες πριν, οι αντίστοιχοι αριθμοί μετά βίας «έγραφαν» 300 και ο δείκτης ήταν καθηλωμένος στο 2%

Η ενημέρωση από το ΕΚΠΑ

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για το νέο στέλεχος Όμικρον.

Από την εμφάνιση του νέου στελέχους έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κατά 10 φορές στη Νότια Αφρική, δημιουργώντας έτσι την ανησυχία ότι το νέο στέλεχος Ομικρον θα αντικαταστήσει το Δέλτα ως το επικρατόν στέλεχος παγκοσμίως. Συνολικά το 24% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής και το 43% των ενηλίκων έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, στο Κολοράντο, στη Χαβάη, και στη Μινεσότα.Ενώ τα περισσότερα κρούσματα συσχετίστηκαν με ταξίδι στη Νότιο Αφρική, ένα κρούσμα δεν είχε ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού κάτι που καταδεικνύει ότι το νέο στέλεχος έχει διασπαρεί στην κοινότητα.

35.000 ύποπτες επαναλοιμώξεις σε άτομα που είχαν νοσήσει

Σύμφωνα με μία μελέτη στη Νότια Αφρική το ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης παρέχει λίγη προστασία έναντι στο νέο στέλεχος, ενώ περιγράφηκαν 35000 ύποπτες επαναλοιμώξεις σε άτομα που είχαν νοσήσει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν. Το στέλεχος Όμικρον έχει 50 μεταλλάξεις σε σχέση με το πρώτο στέλεχος της Ουχάν, με τις 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, και 10 στην περιοχή που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί και να εισέλθει στα κύτταρα.

Αντίστοιχα το στέλεχος Δέλτα είχε τις μισές περίπου μεταλλάξεις και μόλις δύο στην προαναφερθείσα κομβική περιοχή του ιού. Κάποιες από τις μεταλλάξεις αυτές έχουν κατηγορηθεί για αυξημένη μεταδοτικότητα, και είχαν ανιχνευθεί και σε προηγούμενα στελέχη, όπως το άλφα.

Οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο;

Συνεπώς, με τα στοιχεία αυτά το Όμικρον έχει στη «φαρέτρα» του όπλα ώστε να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό και από το Δέλτα. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να προσδιορίσουν αν το στέλεχος αυτό οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο και μπορεί να διαφύγει την προστασία των εμβολίων.

Βέβαια τα ευρήματα για την τόσο συχνή επαναλοίμωξη είναι άκρως ανησυχητικά, αλλά η προστασία των εμβολίων ακόμα και αν αποδειχθεί μικρότερη σε σχέση με άλλα στελέχη, πιθανά με τις δόσεις ενίσχυσης που ο τίτλος των αντισωμάτων εκτοξεύεται, η προστασία θα είναι επαρκής και για το στέλεχος Όμικρον. Στις ερχόμενες εβδομάδες θα έχουμε τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα για να προσδιοριστεί ο ακριβής κίνδυνος για την παγκόσμια κοινότητα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr