ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η παραλλαγή Όμικρον μέσα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 31 Δεκεμβρίου 2021, 21:52
Αυτή είναι η παραλλαγή Όμικρον μέσα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
Facebook Twitter Whatsapp

Επιστήμονες κατάφεραν να λάβουν μια ηλεκτρονική μικρογραφία ενός κυττάρου (Vero E6) από το νεφρό ενός πιθήκου που μολύνθηκε με το συγκεκριμένο στέλεχος.

Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα μια εικόνα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία λήφθηκε μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου.

Επιστήμονες στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων παθολόγων και ιολόγων, κατάφεραν να λάβουν μια ηλεκτρονική μικρογραφία ενός κυττάρου (Vero E6) από το νεφρό ενός πιθήκου που μολύνθηκε με το συγκεκριμένο στέλεχος. Στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο δημοσίευσε τις εικόνες χαμηλής και υψηλής μεγέθυνσης.

Στη χαμηλή μεγέθυνση, η εικόνα (αριστερά) δείχνει τη ζημιά στα κύτταρα με διογκωμένα κυστίδια που περιέχουν μικρά, μαύρα ιικά σωματίδια, όπως εξήγησαν οι ερευνητές. Οι εικόνες υψηλής μεγέθυνσης (δεξιά) δείχνουν συγκεντρώσεις ιικών σωματιδίων με «ακίδες» σχήματος κορώνας στην επιφάνειά τους.

Σύμφωνα με το thestandard.com.hk, οι ερευνητές του τμήματος Μικροβιολογίας στο HKU κατάφεραν να απομονώσουν την «όμικρον» από κλινικά δείγματα, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων κατά του νέου στελέχους.

Το στέλεχος Όμικρον εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, στα τέλη Νοέμβρη. Η συγκεκριμένη παραλλαγή περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις (32) της πρωτεϊνης ακίδας από όλα τα προηγούμενα στελέχη, κάτι που μπορεί να υπονομεύει την ανοσιολογική απόκριση του οργανισμού και να ευνοεί την ταχύτερη μετάδοση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr