ΥΓΕΙΑ

Καλά νέα από Pfizer: Το εμβόλιο εξουδετερώνει την Όμικρον στην τρίτη δόση

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2021, 19:24
Καλά νέα από Pfizer: Το εμβόλιο εξουδετερώνει την Όμικρον στην τρίτη δόση
Facebook Twitter Whatsapp

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία από μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον.

Καλά νέα έρχονται από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech SE, καθώς ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα από εργαστηριακή μελέτη που δείχνει ότι τα αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιό τους εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον στην τρίτη δόση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα δείγματα που ελήφθησαν ένα μήνα μετά την τρίτη δόση εξουδετέρωσαν την παραλλαγή Όμικρον σε επίπεδα που είναι συγκρίσιμα με αυτά που παρατηρήθηκαν για τον ιό μετά από δύο δόσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία από μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον.

Μια πιο ισχυρή προστασία μπορεί να επιτευχθεί με μια τρίτη δόση, καθώς δεδομένα από πρόσθετες μελέτες των εταιρειών δείχνουν ότι μία αναμνηστική δόση αυξάνει τους τίτλους αντισωμάτων κατά 25 φορές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των εταιρειών, μια τρίτη δόση παρέχει παρόμοιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο Όμικρον όπως παρατηρείται μετά από δύο δόσεις κατά άλλων παραλλαγών που εμφανίστηκαν πριν από το Όμικρον.

Αυτά τα επίπεδα αντισωμάτων συνδέονται με υψηλή αποτελεσματικότητα τόσο έναντι του ιού όσο και αυτών των παραλλαγών. Μια τρίτη δόση αυξάνει επίσης έντονα τα επίπεδα των CD8+ Τ κυττάρων έναντι πολλαπλών επιτόπων πρωτεΐνης ακίδας που θεωρείται ότι συσχετίζονται με την προστασία έναντι σοβαρής νόσου.

«Αν και δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί ακόμα να προσφέρουν προστασία έναντι σοβαρής νόσου που προκαλείται από το στέλεχος Όμικρον, είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση του εμβολίου μας», δήλωσε ο Άμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

«Η διασφάλιση του πλήρους εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με τις δύο πρώτες δόσεις και η χορήγηση αναμνηστικής παραμένει ο καλύτερος τρόπος δράσης για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19», πρόσθεσε.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο το οποίο, πιστεύουμε, θα συμβάλει στην πρόκληση υψηλού επιπέδου προστασίας έναντι της νόσου COVID-19 που προκαλείται από το Όμικρον, καθώς και σε παρατεταμένη προστασία σε σύγκριση με το τρέχον εμβόλιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της BioNTech.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr