current views are: 12

15 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση12:51

Κορωνοϊός: Η Όμικρον, ο κίνδυνος νοσηλείας και τα αποτελέσματα των μελετών

Αποκαλυπτική μελέτη έρχεται στο φως και συνοψίζεται από Έλληνες πανεπιστημιακούς.

Δημοσίευση 12:51’

Αποκαλυπτική μελέτη έρχεται στο φως και συνοψίζεται από Έλληνες πανεπιστημιακούς.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει ήδη επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη. Επιπροσθέτως, προκάλεσε τις περισσότερες λοιμώξεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες.

Στα πλαίσια μίας μελέτης αναλύθηκαν ασθενείς θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2021 και συγκρίθηκαν δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος Όμικρον και το στέλεχος Δέλτα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Δημήτρης Παρασκευής, και οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία

Συνολικά μελετήθηκαν 52.297 άτομα με το στέλεχος Όμικρον, και 16.982 άτομα με το στέλεχος Δέλτα. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος Όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος Δέλτα.

Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος Ομικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία. Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για την Όμικρον, σε σχέση με το στέλεχος δέλτα.

Κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με όμικρον στέλεχος, ενώ 11 ασθενείς υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό για το στέλεχος Δέλτα.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος Όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών.

Το συμπέρασμα

Συμπερασματικά, σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος Όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.