ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Πόσο διαφορετικά είναι τα αυτιστικά άτομα;

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2018, 15:39 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2018, 15:39
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Πόσο διαφορετικά είναι τα αυτιστικά άτομα;
Facebook Twitter Whatsapp

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές αυτισμού, και αυτό που διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση είναι τα συμπτώματα και η έντασή τους

Η δεύτερη ημέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Οι ερευνητές ψάχνουν διαρκώς τα αίτια της διαφορετικότητας των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό και προσπαθούν να βρουν τη διαφορά ανάμεσα στην αυτιστική και τη φυσιολογική συμπεριφορά.

Ράινερ Ντέλε είναι αυτιστικός. Η διάγνωση ότι πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ ήρθε, όταν ήταν ήδη ενήλικας. Πρόκειται για μια μορφή αυτισμού η οποία δεν προκαλεί κάποια γλωσσική ή νοητική καθυστέρηση. Ο Ρ. Ντέλε θυμάται ότι στο σχολείο δυσκολευόταν να κάνει παρέες «Δεν κατάλαβα ποτέ πώς λειτουργεί η φιλία και ήμουν ευτυχής όταν με άφηναν στην ησυχία μου και μπορούσα να διαβάσω». Όταν ήρθε τελικά η διάγνωση «Άσπεργκερ» αισθάνθηκε ανακούφιση που επιτέλους υπήρχε μια εξήγηση για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στις σχέσεις με τους συνανθρώπους του.

Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Aspies e.V., της μεγαλύτερης γερμανικής ένωσης αυτοβοήθειας αυτιστικών ατόμων, ενώ εργάζεται ως μεταφραστής.

Ο αυτισμός έχει πολλές και διαφορετικές μορφές. Υπάρχουν αυτιστικά άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν και άλλα που έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα σε αυτό τον τομέα. Κάποιοι έχουν κινητικές δυσκολίες, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στο σχέδιο. Επιπλέον, υπάρχουν αυτιστικά άτομα τα οποία έχουν νοητική καθυστέρηση, αλλά διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες όσον αφορά την απομνημόνευση αριθμών. Το στοιχείο όμως που συνδέει τους περισσότερους είναι οι δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές αυτισμού, και αυτό που διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση είναι τα συμπτώματα και η έντασή τους. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί τον αυτισμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι στα άτομα που πάσχουν από την ακραία μορφή ανδρικού εγκεφάλου, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα και την επεξεργασία συναισθημάτων υπολειτουργούν κατά κάποιον τρόπο σε σχέση με τις περιοχές που σχετίζονται με αντικείμενα και λεπτομέρειες συστημάτων. Σε εξέταση αμνιακού υγρού εγκύων, ο βρετανός ερευνητής αυτισμού Σάιμον Μπάρον-Κόεν διαπίστωσε ότι «όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα προγεννητικής τεστοστερόνης, τόσο πιο συχνά τα παιδιά εμφάνιζαν αργότερα χαρακτηριστικά αυτισμού». Ο επιστήμονας υποστηρίζει λοιπόν ότι τα αυτιστικά άτομα διαθέτουν μια ακραία μορφή του ανδρικού εγκεφάλου.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ένα έμβρυο, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει αυτιστικό. Σε έρευνα στη Δανία μελετήθηκε η συσχέτιση αυτισμού με λοιμώξεις από ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Ο κίνδυνος για εμφάνιση αυτισμού αυξήθηκε στα παιδιά από 1 στο 2% όταν οι μητέρες είχαν μια τέτοια λοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη» εξηγεί ο Σβεν Μπέλτε από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν προγεννητικά το παιδί είναι φάρμακα που παίρνει η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη, επιπλοκές κατά τη γένα, ακόμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο ο ειδικός επισημαίνει: «Αυτοί οι παράγοντες δεν είναι για όλους το ίδιο επικίνδυνοι. Η δημιουργία του αυτισμού μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός διαφόρων παραγόντων».

Ψυχίατροι και νευρολόγοι αξιολογούν τι είναι αυτισμός πρωταρχικά στη βάση των παρατηρήσεων στη συμπεριφορά τους: επαναλαμβανόμενοι τρόποι αντίδρασης, προβλήματα με τον κοινωνικό περίγυρο. Η αξιολόγηση όμως παραμένει υποκειμενική και τα κριτήρια για το τι είναι αυτισμός γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. «Δεν γνωρίζουμε πια που τελειώνει το φάσμα του αυτισμού» επισημαίνει η Ίνγκε Καμπ-Μπέκερ διευθύντρια της παιδικής και νεανικής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ. «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο αυτισμός είναι περισσότερο ιδιότητα, ότι υπάρχουν αυτιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία βρίσκονται όμως και στον φυσιολογικό πληθυσμό και ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με άλλες διαταραχές. Αλλά το τι ακριβώς είναι ο αυτισμός, γίνεται όλο και πιο ασαφές».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr