current views are: 14

17 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση08:05

Λαμπτήρες LED: Το μπλε φως που μας χαλάει τον ύπνο!

Η φωτορύπανση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, το “βιολογικό ρολόι” και την ψυχική υγεία.

Δημοσίευση 08:05’

Η φωτορύπανση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, το “βιολογικό ρολόι” και την ψυχική υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική άλλαξαν τον τρόπο που φωτίζουν τις πόλεις τους, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές λάμπες με τους λαμπτήρες LED, για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του μπλε φωτός από τους λαμπτήρες LED ή το κινητό στον ύπνο, την αυξημένη ευαισθησία που παρουσιάζουν οι έφηβοι, καθώς και πιθανές επιπλοκές στο «βιολογικό ρολόι» (δηλαδή στον κιρκαδικό ρυθμό που είναι ο φυσικός ημερήσιος κύκλος του οργανισμού που ρυθμίζει τα πρότυπα δράσης και ξεκούρασης).

Έρευνες σχετικά με την επίδραση του μπλε φωτός σε υγιείς ενήλικες δείχνουν ότι αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης, συνεπώς προκαλείται διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει την ποιότητα ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και συνεπώς γίνονται επιρρεπείς σε ασθένειες. Προηγούμενες μελέτες σε παιδιά και εφήβους αναφορικά με τις διαταραχές του ύπνου δείχνουν μια σαφή και σταθερή σχέση μεταξύ διαταραχών του ύπνου και χρήση των ψηφιακών συσκευών.

Ερευνητές και επιστήμονες υγείας σε συνεργασία με τη βιομηχανία των λαμπτήρων LED προσπαθούν να μειώσουν το μπλε φως και να δημιουργήσουν ευπροσάρμοστο φωτισμό που δεν θα είναι βλαβερός για όσους πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

Στις αρχές του έτους, το World Journal of Biological Psychiatry δημοσίευσε μια μελέτη μιας ομάδας επιφανών ψυχιάτρων που προειδοποιούν για τις πιθανές επιπτώσεις των λαμπτήρων LED στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

«Οι ανησυχίες μου σχετικά με το μπλε φως των λαμπτήρων LED ήρθαν μετά από προηγούμενους έντονους προβληματισμούς αναφορικά με τη σχέση της έκθεσης στον συγκεκριμένο φωτισμό και την εμφάνιση μανιοκαταθλιπτικών και άλλων συμπτωμάτων διπολικής διαταραχής», είπε ο John Gottlieb, εισηγητής της μελέτης και κλινικός βοηθός καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς του Feinberg School of Medicine στο Σικάγο.

Η έκθεση σ’ αυτό το μπλε φως δεν περιορίζεται μόνο στα φώτα της πόλης αλλά και στα κινητά μας τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές του σπιτιού.

Παράλληλα, το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (National Sleep Foundation) προτείνει τη μη χρήση ψηφιακών συσκευών 30 λεπτά πριν τον ύπνο καθώς και την απομάκρυνσή τους από το δωμάτιο. 

«Επειδή βρίσκονται παντού, τα έξυπνα τηλέφωνα αντιπροσωπεύουν τον ευρύτερο κίνδυνο δημόσιας υγείας», σημείωσε ο Gottlieb. «Τα φώτα της πόλης μαζί με το σύνολο του νυχτερινού φωτισμού της διασκέδασης, των φαναριών, των πινακίδων, κλπ συντείνουν στο φαινόμενο της φωτορύπανσης, στο οποίο γινόμαστε ολοένα και πιο ευαίσθητοι.»

Πηγή: bbcearth.com / Lucy Jones


σχετικα αρθρα