ΥΓΕΙΑ

Αιματολογικές εξετάσεις θα εντοπίζουν έγκαιρα το μελάνωμα

από Επιμέλεια: Ειρήνη Βλασακάκη - Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2018, 09:07 / Ανανεώθηκε 19 Ιουλίου 2018, 09:08
Αιματολογικές εξετάσεις θα εντοπίζουν έγκαιρα το μελάνωμα
Facebook Twitter Whatsapp

Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σύντομα θα καταφέρουμε να εντοπίζουμε τον καρκίνο του δέρματος 

Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και υποστηρίζουν ότι είναι ικανές να ανιχνεύσουν το μελάνωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου στο δέρμα, στα πρώτα του στάδια και με υψηλό ποσοστό ακρίβειας.

Οι εξετάσεις αυτές θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία διάγνωσης, σώζοντας χιλιάδες ζωές.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Edith Cowan στη Δυτική Αυστραλία, εξέτασαν δείγματα αίματος για τα αντισώματα που συνήθως δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ως αντίδραση στο μελάνωμα και τα εντόπισαν με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια.

Τα αντισώματα «είναι εύκολα διακριτά στο αίμα, οπότε παρέχουν ένα εξαιρετικό τεστ εντοπισμού του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο», είπε η Mel Ziman, υπεύθυνη της έρευνας και ηγετικό μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας για το μελάνωμα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oncotarget, η ομάδα της Ziman πραγματοποίησε έλεγχο 245 δειγμάτων από υγιείς εθελοντές αλλά και από ασθενείς με μελάνωμα. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν με 79% ακρίβεια τους ασθενείς με μελάνωμα και με 84% ακρίβεια τους υγιείς εθελοντές.

«Προκειμένου όμως να μπορεί αυτό το αιματολογικό τεστ να αξιοποιηθεί από το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να είμαστε ικανοί να έχουμε ακρίβεια 90%», είπε. «Έτσι, κάνουμε κλινικές δοκιμές με 1.000 συμμετέχοντες ώστε να μπορέσουμε να το πετύχουμε.»

Εάν οι επιπλέον δοκιμές είναι επιτυχημένες, η Ziman εκτιμά ότι το αιματολογικό αυτό τεστ θα μπορεί μέσα σε πέντε χρόνια να χρησιμοποιηθεί διεθνώς.

Στους ασθενείς που θα έχουν θετικά αποτελέσματα θα χρειάζεται να γίνεται βιοψία ως επιβεβαίωση των αιματολογικών εξετάσεων για να φανεί και πόσο έχει προχωρήσει ο καρκίνος, σημειώνει η Ziman.

«Σε λάθος σημείο με λάθος δέρμα»

Το μελάνωμα είναι ένας επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος που εμφανίζεται σαν σπίλος επίπεδος ή επηρμένος με αλλαγή μεγέθους, σχήματος ή χρώματος. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί πολύ εύκολα να κάνει μετάσταση σε όλο το σώμα, μέσω του λεμφικού συστήματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως κάθε χρόνο 132.000 άτομα ασθενούν από το μελάνωμα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Αυστραλία, όπου το 2017 το μελάνωμα αποτέλεσε την τέταρτη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου και προκάλεσε 1.700 θανάτους, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Αυτό οφείλεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας που οφείλονται στην τρύπα του όζοντος που βρίσκεται πάνω από την Ανταρκτική, κοντά δηλαδή στην Αυστραλία.

«Είμαστε στο λάθος σημείο με το λάθος τύπο δέρματος. Είχαμε πολλούς μετανάστες από την Ευρώπη, με ανοιχτόχρωμο δέρμα… και εδώ έχουμε πολύ έντονο ήλιο», είπε η Ζiman.

Αν διαγνωστεί έγκαιρα, οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος έχουν ποσοστό επιβίωσης έως και 95%, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αλλά μπορεί να μειωθεί στο 50% αν διαγνωστεί αργά.

Πιο εύκολη διάγνωση

Σύμφωνα με τη Ziman, οι σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης του μελανώματος κοστίζουν αρκετά και είναι επεμβατικές, περιλαμβανομένης μιας επίσκεψης στον γιατρό, ο οποίος μετά από τη βιοψία θα πει αν πρόκειται ή όχι για καρκίνο.

Για τους πιθανούς ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών, μακριά από ειδικούς δερματολόγους, η διάγνωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, κάνοντας την απλή αιματολογική εξέταση ικανή να διαγνώσει αν τα άτομα αυτά κινδυνεύουν ή όχι.

Μέσα σε τρία χρόνια, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε συνδυασμούς 10 τύπων αντισωμάτων που δείχνουν την παρουσία μελανώματος.

H Dr Jodie Moffat, υπεύθυνη της έγκαιρης διάγνωσης της Αντικαρκινικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπληρώνει λέγοντας, «οι άνθρωποι ωφείλουν να γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό για το δέρμα τους, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου».

Πηγή: CNN / Ben Westcott

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr