ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε όταν ξύνεστε το καλοκαίρι, και δε φταίει η βαρεμάρα

από Επιμέλεια: Μαρία Ψυλλάκη - Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2018, 22:01 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2018, 23:13
Τι να κάνετε όταν ξύνεστε το καλοκαίρι, και δε φταίει η βαρεμάρα
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους δερματικούς ερεθισμούς το καλοκαίρι;

Οι δερματικοί ερεθισμοί μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, με την παρουσία τους να γίνεται εντονότερη τους καλοκαιρινούς μήνες. Πώς όμως μπορούμε να τους καταπολεμήσουμε;

Να φταίει το αντηλιακό;

Οποιοδήποτε χημικό έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ειδικά αν έχουμε ήδη κάποια δερματική βλάβη ή έκζεμα. Αυτή την εποχή, το αντηλιακό αποτελεί βασικό υπαίτιο. Οι κρέμες αυτές περιέχουν συστατικά, όπως το οξείδιο του ψευδάργυρου και το διοξείδιο του τιτανίου, που μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία και τα χημικά, τη βενζοφαινόνη για παράδειγμα, προστατεύοντας μας έτσι από τις επιβλαβείς της ιδιότητες. Ενδέχεται να έχουμε αλλεργία είτε στον ένα είτε στον άλλο τύπο, η αλλεργία όμως στη βενζοφαινόνη είναι η πιο συνηθισμένη. Θα το καταλάβετε από το χρόνο εκδήλωσης και την εξάπλωση. Αν προκληθεί φαγούρα σε περιοχές όπου βάζετε πολύ αντηλιακό, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε, πάρτε ένα αντιισταμινικό και δοκιμάστε άλλους μεθόδους προστασίας από τον ήλιο. Όταν η φαγούρα κοπάσει, δοκιμάστε αντιηλιακά σχεδιασμένα για μωρά, που είναι τα πιο υποαλλεργικά.

 Η καινούρια μου θεραπεία;

Ο κνησμός του δέρματος μπορεί να οφείλεται σε γενικότερη αλλεργική αντίδραση, που συχνά προκαλούν συνταγογραφημένα ή μη ή και φυτικά φάρμακα. Το εξάνθημα θα προκαλεί φαγούρα, θα είναι κόκκινο και θα μοιάζει με κηλίδες ή καντήλες. Μπορεί να εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη μιας  φαρμακευτικής θεραπείας, βελτιώνεται όταν σταματήσετε το φάρμακο και ξεσπά ξανά, μπορεί και σε χειρότερο βαθμό, αν το ξεκινήσετε ξανά. Οποιοδήποτε φάρμακο ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, ακόμα και αν στο παρελθόν δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα. Τα αντιισταμινικά (π.χ. σετιριζίνη) οι κρέμες στεροειδών και οι ενυδατικές μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες, δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος να αναγνωριστεί η πιθανή αιτία και να αντιμετωπιστεί, με ιατρική βοήθεια.

Ή τα εξωτικά πιάτα;

Η αλλεργία σε κάποια τροφή μπορεί να προκαλέσει έντονο δερματικό ερεθισμό. Μπορεί να αισθανθείτε κνησμό στο στόμα, πρήξιμο των χειλιών και του ουρανίσκου, ναυτία, και έπειτα να εμφανίσετε εξάνθημα. Οι ήπιες αλλεργίες σε τροφή μπορεί να προκαλέσουν μόνο εξάνθημα, συνήθως όμως θα αισθανθείτε τουλάχιστον μια ενόχληση στα χείλη όταν καταναλώνετε την τροφή. Τριχωτά φρούτα όπως το ακτινίδιο είναι τα πιο αλλεργιογόνα. Συχνά, η επανειλημμένη έκθεση χειροτερεύει τις αλλεργικές αντιδράσεις, αν όμως πρόκειται για τροφή που δεν καταναλώνετε συχνά, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί η αλλεργία.

Εξετάσεις για αλλεργίες υπάρχουν, βοηθάει όμως να γνωρίζουμε ενδεχόμενες αιτίες. Πάρτε ένα αντιισταμινικό το συντομότερο δυνατό. Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία) είναι σπάνιες άλλα πολύ επικίνδυνες. Η δυσκολία στην αναπνοή ή το κλείσιμο του λαιμού που σχετίζεται με αυτές είναι αιτία να επισκεφτείτε το γιατρό σας ή και να έχετε πάντα μαζί σας μια ένεση αδρεναλίνης.

Εξανθήματα του ήλιου

Κάποια φάρμακα αυξάνουν ιδιαίτερα την ευαισθησία του δέρματος στις επιπτώσεις του φωτός του ήλιου ή άλλων πηγών υπεριώδους φωτός (φωτοευαισθησία). Μεταξύ των φαρμάκων αυτών είναι οι τετρακυκλίνες, που χορηγούνται για την καταπολέμηση της ακμής, η χλωροθειαζίδη για την υπέρταση και κάποια τεχνητά γλυκαντικά. Το εξάνθημα δεν εμφανίζεται όταν παίρνετε το φάρμακο, αλλά όταν βγείτε για πρώτη φορά στον ήλιο. Πιθανόν να μοιάζει με έγκαυμα από τον ήλιο ή αλλεργικό εξάνθημα.

Η φωτοευαισθησία είναι και σήμα κατατεθέν για πολλά ιατρικά προβλήματα. Ο λύκος είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει πολλά από τα συστήματα του σώματος και μπορεί να προκαλέσει κόκκινες κηλίδες και σημάδια σε δέρματα εκτεθειμένα στον ήλιο. Το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός προκαλεί έξαρση κνησμού κατά την  παραμονή στον ήλιο, με την τάση να βελτιώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Μήπως απλά ζεσταίνομαι;

Η έντονη ζέστη οδηγεί σε εξάνθημα με κνησμό όταν ζεσταίνεστε υπερβολικά. Συνήθως δεν επηρεάζει το κεφάλι, το λαιμό ή τα άκρα, εκδηλώνεται σε σημεία όπου υπάρχει τριβή με τα ρούχα ( στενά στη μέση ή σφιχτά στα πόδια). Το κόλπο είναι να αποφύγετε την τριβή, να δροσίσετε το δέρμα και να πάρετε ένα αντιισταμινικό αν ο κνησμός δεν υποφέρεται. Δερματικές μυκητιάσεις μπορεί να εκδηλωθούν σε περιοχές που ιδρώνουν από τη ζέστη, όπως κάτω από το στήθος και στη βουβωνική χώρα. Αν έχετε διαβήτη, οι πιθανότητες εμφάνισης είναι μεγαλύτερες.

Το εξάνθημα είναι κόκκινο, συχνά στρογγυλό, προκαλεί κνησμό και μπορεί να μυρίζει μούχλα. Διατηρήστε τις περιοχές αυτές δροσερές και στεγνές, μην πλένεστε υπερβολικά, καθώς το νερό διώχνει «καλά» βακτήρια του δέρματος που απομακρύνουν τους μύκητες, και δοκιμάστε κάποια κρέμα κατά της μυκητίασης όπως η Canesten. Αν δεν βλέπετε αποτελέσματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορεί να φταίνε τα φυτά;

Τα εξανθήματα που προκαλούν κνησμό και εμφανίζονται μόνο στα χέρια και τα πόδια είναι συχνά αποτέλεσμα επαφής με γρασίδι, τσουκνίδα, ή άλλο φυτό που προκαλεί ερεθισμό (εξ’ επαφής δερματίτιδα). Οι λάτρεις της κηπουρικής, της πεζοπορίας, του γκολφ και τα παιδιά που κυλιούνται στο γρασίδι πιθανόν να εμφανίσουν εξανθήματα σε εκτεθειμένα σημεία του σώματός τους, που υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Το εξάνθημα δεν συνεπάγεται απαραίτητα αλλεργία. Κάποια φυτά προκαλούν ερεθισμούς σε όλο τον κόσμο.

Να είναι έξαρση της γνωστής δερματικής μου πάθησης;

Το έκζεμα μπορεί να φουντώσει με τη ζέστη. Η δροσιά, οι φυτικές ίνες, οι επιπλέον ενυδατικές και τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν. Η ψωρίαση συχνά βελτιώνεται στον ήλιο, καθώς το δέρμα επωφελείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η υπερβολική ζέστη όμως μπορεί να οδηγήσει σε έντονο εξάνθημα και να προκαλέσει φαγούρα στις ήδη υπάρχουσες εστίες (ζαρωμένο δέρμα).

Πηγή: Guardian