current views are: 8

26 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση02:39

Σας παρακαλώ, βγάλτε τους φακούς σας όταν κοιμάστε!

Καινούρια έρευνα δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι να φοράμε φακούς επαφής ενώ κοιμόμαστε.

Δημοσίευση 02:39’

Καινούρια έρευνα δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι να φοράμε φακούς επαφής ενώ κοιμόμαστε.

Είναι αργά, είστε κουρασμένοι, και το τελευταίο που θέλετε είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να βγάλετε τους φακούς επαφής. Τουλάχιστον αυτό δηλώνει το ένα τρίτο των ανθρώπων που φορούν φακούς επαφής.

Όμως, όσοι το κάνουν, έχουν έξι με οχτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μόλυνση στο μάτι, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Πρόκειται για συνήθεια που είναι συχνή τόσο στους έφηβους όσο και στους ενήλικες.

Η μικροβιακή κερατίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε όσους φορούν φακούς επαφής εξαιτίας των βακτηρίων και άλλων μικροβίων που προσβάλλουν τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές παρουσίασαν έξι περιπτώσεις ασθενών που κοιμόντουσαν φορώντας τους φακούς επαφής και εμφάνισαν κερατίτιδα. Κάποιες μολύνσεις οδήγησαν σε βλάβη του κερατοειδούς, μόνιμη απώλεια όρασης και τελικά αναγκαστική χειρουργική επέμβαση.

Ένας από τους ασθενείς που εξετάστηκαν, ήταν ένας άντρας 34 ετών που φορούσε τους φακούς κατά τη διάρκεια του ύπνου, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, και επιπλέον κολυμπούσε χωρίς να τους βγάλει. Το αριστερό του μάτι κοκκίνησε και είχε θολή όραση. Ακολούθησε θεραπεία μερικών μηνών για μικροβιακή κερατίτιδα, τα συμπτώματα όμως δεν υποχώρησαν. Αποδείχτηκε ότι η Ακανθαμοιβάδα (Acanthamoieba keratitis), ένας μονοκύτταρος οργανισμός που μεταφέρθηκε πιθανότατα από το νερό στον φακό και στη συνέχεια στον ίδιο τον οφθαλμό, ήταν υπεύθυνη για την μόλυνση. Ο ασθενής έλαβε θεραπεία, όμως μέρος της όρασης δεν επανήρθε.

Μια 17χρονη ανέπτυξε μόλυνση από το βακτήριο Ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa), το οποίο οδήγησε σε έλκος του δεξιού κερατοειδούς. Μπορεί να καθάρισε με κολλύριο, όμως οι ίνες του κερατοειδούς θα είναι για πάντα τραυματισμένοι.

Στην έρευνα, οι περισσότεροι ασθενείς απέκτησαν μόνιμη βλάβη στα μάτια ή κάποιας μορφής απώλειας όρασης.

Βέβαια, αυτές οι περιπτώσεις είναι ενδεικτικές αφού οι οφθαλμίατροι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετές πιο ακραίες περιπτώσεις μόλυνσης, καθώς επίσης και ασθενείς που δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα.

Αν και κάποιοι φακοί είναι εγκεκριμένοι για τον ύπνο, ο κίνδυνος κάποιας μόλυνσης συνεχίζει να υπάρχει. Θα πρέπει λοιπόν, όχι μόνο να αποφεύγουμε να κοιμόμαστε φορώντας τους φακούς επαφής αλλά να τους αντικαθιστούμε συχνά, όπως συμβουλεύουν οι οφθαλμίατροι.

Πηγή: LIVE SCIENCE / Yasemin Saplakoglu