current views are: 11

25 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση10:14

Γιατί τα «δέκα λεπτά ύπνου ακόμα» επιβαρύνουν την υγεία μας

Η αναβολή στο ξυπνητήρι μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη διάρκεια νωθρότητας από τον ύπνο

Δημοσίευση 10:14’

Η αναβολή στο ξυπνητήρι μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη διάρκεια νωθρότητας από τον ύπνο

Ο ήχος του ξυπνητηριού το πρωί έπειτα από έναν καθόλου ικανοποιητικό ύπνο, δελεάζει όλους μας να πατήσουμε αναβολή και να μείνουμε στο κρεβάτι για λίγα ακόμα λεπτά.

Η απλή όμως αυτή κίνηση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία μας, καθώς δημιουργεί σύγχυση στον εγκέφαλο και το σώμα μας.

Ειδικοί κλινικής ύπνου εξηγούν γιατί θα πρέπει να αποφεύγουμε να πατάμε το δελεαστικό κουμπί της αναβολής, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη διάρκεια της νωθρότητας που μας προκαλεί ο ύπνος.

Η νωθρότητα από τον ύπνο είναι το αίσθημα αποχαύνωσης που πολλοί άνθρωποι βιώνουν μόλις ξυπνήσουν.

Αυτή η κατάσταση συνήθως διαρκεί για περίπου 15 με 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο νους και το σώμα ανακτούν σταδιακά την εγρήγορσή τους.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, η νωθρότητα αυτή μπορεί να διαρκέσει από δύο ως τέσσερις ώρες αν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του ύπνου ή του σταδίου του βαθύ ύπνου.

Όταν πατάμε αναβολή στο ξυπνητήρι και ξανακοιμόμαστε, ενδέχεται να απελευθερωθούν ορμόνες που ξεγελούν το σώμα ότι πρόκειται να πέσει σε βαθύ ύπνο.

Επομένως, αν ξυπνήσουμε απότομα δέκα λεπτά αργότερα, αναδυόμενοι από κατάσταση βαθύ ύπνου, το σώμα και το μυαλό μας μπορεί να αποσυντονιστεί.

Ο Νιλ Ρόμπινσον, ειδικός ύπνου στην εταιρία παραγωγής κρεβατιών Sealy, εξηγεί πώς το κουμπί της αναβολής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλη την υπόλοιπη ημέρα.

«Το αίσθημα ανανέωσης μετά από έναν υπέροχο ύπνο είναι κάτι που όλοι ονειρευόμαστε», λέει ο ίδιος. «Οι περισσότεροι όμως κάνουμε κοινά λάθη που μας εμποδίζουν να ξεκουραστούμε ποιοτικά και αυξάνουν την πιθανότητα να ξυπνήσουμε με κεφάλι βαρύ και όχι με πρόσωπο φρέσκο.

«Όλοι κάποια στιγμή έχουμε πατήσει το κουμπί της αναβολής στο ξυπνητήρι μας, για να εξοικονομήσουμε αυτά τα δέκα πολύτιμα επιπλέον λεπτά ύπνου.

Με το να αποκοιμηθούμε όμως για εκείνα τα επιπλέον λεπτά, προετοιμάζουμε το σώμα μας για έναν νέο κύκλο ύπνου, που σύντομα διακόπτεται, με αποτέλεσμα να νοιώθουμε κουρασμένοι για το υπόλοιπο της μέρας που μόλις ξεκινάει.»

Το περασμένο Σεπτέμβρη, ο επιστήμων νευρολογίας Καθηγητής Μάθιου Γουόκερ αποκάλυψε κάποια βασικά μυστικά που διασφαλίζουν ότι θα νοιώθουμε ξεκούραστοι έπειτά από τον βραδινό μας ύπνο.

Εκτός το κουμπί της αναβολής, προτείνει επίσης να αποφεύγουμε τους ολιγόλεπτους ύπνους και να πίνουμε καφέ χωρίς καφεΐνη.

Έρευνα τον Μάη αποκάλυψε ότι ο μέσος Βρετανός κοιμάται περίπου για περίπου έξι ώρες και 19 λεπτά κάθε βράδυ.

Από τους 2000 ενήλικες που ρωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνεται ότι ο κόσμος καταφέρνει να κοιμηθεί για οκτώ ώρες δύο φορές την εβδομάδα, ενώ 38 τις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν ποτέ να κοιμηθούν για οκτώ ώρες.

Πηγή: Independent