current views are: 18

29 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση20:09

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Χλαμύδια, γονόρροια, και σύφιλη μολύνουν ολοένα και περισσότερους νέους και νέες στην Αμερική.

Δημοσίευση 20:09’

Χλαμύδια, γονόρροια, και σύφιλη μολύνουν ολοένα και περισσότερους νέους και νέες στην Αμερική.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχή αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Αμερική, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις 28 Αυγούστου, οι γιατροί διάγνωσαν περίπου 2,3 εκατ. περιπτώσεις χλαμυδιακών λοιμώξεων, γονόρροιας και σύφιλης στην Αμερική τον τελευταίο χρόνο. Δηλαδή 200.000 περισσότερες περιπτώσεις από το περασμένο έτος.

Το 2017 τα χλαμύδια αποτέλεσαν το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα με άνω των 1,7 εκατ. περιστατικών. Σύμφωνα με το CDC, το βακτήριο Chlamydia trachomatis μπορεί να προσβάλει άντρες και γυναίκες που έκαναν σεξ (κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό) χωρίς προφύλαξη. Το 45% των περιστατικών ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 24.

Το ίδιο ισχύει και για τη γονόρροια, που είναι μια άλλη βακτηριακή λοίμωξη και προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Όπως συμβαίνει και με τα χλαμύδια, έτσι και η γονόρροια προσβάλει άντρες και γυναίκες. Τα περιστατικά της γονόρροιας αυξήθηκαν κατά 67% από το 2013.

Τόσο τα χλαμύδια όσο και η γονόρροια, αν δεν θεραπευτούν στις γυναίκες, μπορούν να οδηγήσουν σε ενδοπυελική φλεγμονή, επηρεάζοντας το αναπαραγωγικό σύστημα, προκαλώντας ακόμα και στειρότητα. Στους άντρες, αν και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα υγείας, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πόνο στους όρχεις ή ακόμα και υπογονιμότητα.

Η αναφορά δείχνει ότι και τα περιστατικά με σύφιλη έχουν αυξηθεί. Η λοίμωξη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Τα περιστατικά της σύφιλης αυξήθηκαν κατά 76% από το 2013, η πλειοψηφία των οποίων (70%) να εμφανίζεται σε ομοφυλόφιλα άτομα.

Προς το παρόν, και οι τρεις λοιμώξεις μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά. Όμως, όπως συμβαίνει με όλες τις βακτηριακές λοιμώξεις, αυτά τα αφροδίσια νοσήματα είναι πιθανόν να γίνουν κάποια στιγμή ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αν και αυτή τη στιγμή η θεραπεία είναι αποτελεσματική, εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το βακτήριο της γονόρροιας γίνεται ανθεκτικό στο αντιβιοτικό της αζιθρομυκίνης. Συγκεκριμένα, 1% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν το 2013 παρουσίασαν ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό αυτό, ενώ το 2017 το ποσοστό αυξήθηκε στο 4%. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι κάποια στιγμή η γονόρροια θα είναι εντελώς ανθεκτική στο αντιβιοτικό.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει γίνει διάγνωση ούτε θεραπεία», δηλώνει το CDC. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς για την υγεία του ανθρώπου επιπτώσεις όπως υπογονιμότητα, εξωμήτριο κύηση, αποβολές, και αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του HIV. Και ως γνωστόν, η καλύτερη θεραπεία για τα αφροδίσια νοσήματα είναι η πρόληψη κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πηγή: LIVE SCIENCE / Yasemin Saplakoglu