current views are: 48

25 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση14:48

Σου αρέσει να κοιμάσαι; Ίσως ευθύνονται τα γονίδιά σου

Είναι πιθανό να υπάρχει επιστημονική εξήγηση που κοιμάσαι τόσες ώρες.

Δημοσίευση 14:48’

Είναι πιθανό να υπάρχει επιστημονική εξήγηση που κοιμάσαι τόσες ώρες.

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Tsukuba στην Ιαπωνία σε ποντίκια αποκάλυψε ότι μια μετάλλαξη γονιδίου μπορεί να αυξήσει το πόσο ύπνο χρειάζεται ένα ποντίκι, γεγονός που μπορεί να μας διαφωτίσει και για τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν τον ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι οι λόγοι που κάποιος χρειάζεται περισσότερο ύπνο από κάποιον άλλο παραμένουν άγνωστοι, έως τώρα.

Σε αυτή την έρευνα, οι συγγραφείς βασίστηκαν σε προηγούμενη έρευνα για την μετάλλαξη μιας πρωτεΐνης, της SIK3, και εξέτασαν τις επιδράσεις που είχε στις συνήθειες ύπνου των ποντικιών.

Κατέγραψαν πόση ώρα κοιμόντουσαν και πόση ώρα ήταν ξύπνια, καθώς και την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, όταν κοιμόντουσαν βαθιά και όταν έπαιρναν έναν υπνάκο, αλλά και τα επίπεδα εγρήγορσης, όταν ήταν ξύπνια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μεταλλάσσοντας τη SIK3, τα ποντίκια χρειάζονταν περισσότερο ύπνο και κοιμόντουσαν περισσότερο, πράγμα που φαινόταν και στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Τα ποντίκια, επίσης, ήταν ξύπνια πολύ λιγότερες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ, υπό κανονικές συνθήκες, τότε είναι πιο δραστήρια.

Ο βασικός συγγραφέας της έρευνας, Takoto Honda, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη υπάρχει σε όλο το ζωικό βασίλειο, και έτσι τα ευρήματα αφορούν και τους ανθρώπους και μπορούν να βοηθήσουν στις έρευνες που συνεχίζονται για τις διαταραχές ύπνου στους ανθρώπους.

Αυτό λοιπόν, μπορεί να υπονοεί ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερο ύπνο μπορεί να έχουν την μεταλλαγμένη έκδοση αυτής της πρωτεΐνης που εξετάστηκε στην έρευνα. Παρόλα αυτά, η έρευνα έγινε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Λιγότερες από 7 ώρες ύπνου το βράδυ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και συχνή ψυχική ανησυχία, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Έτσι εξηγείται η αγάπη για τον ύπνο, όπου καταφεύγουν οι άνθρωποι για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.    

Πηγή: Independent


σχετικα αρθρα