current views are: 10

7 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση21:07

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ στα παιδιά

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στα ποντίκια, οι πατεράδες που καπνίζουν ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο για τα παιδιά και τα εγγόνια τους να αναπτύξουν ψυχικές παθήσεις.

Δημοσίευση 21:07’

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στα ποντίκια, οι πατεράδες που καπνίζουν ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο για τα παιδιά και τα εγγόνια τους να αναπτύξουν ψυχικές παθήσεις.

Η νικοτίνη μπορεί να αλλάξει τα γονίδια στο σπέρμα των ανδρών και να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών τους, όπως συμπέραναν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Για να ελέγξει αυτή την υπόθεση, η ομάδα έδωσε στα αρσενικά ποντίκια νερό που περιείχε την εθιστική ουσία. Έπειτα, ζευγάρωσαν τα αρσενικά με τα θηλυκά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε νικοτίνη.

Τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε νικοτίνη είχαν σημαντικές αλλαγές στο DNA του σπέρματός τους. Επιπλέον, τα παιδιά τους γεννήθηκαν με ανωμαλίες στους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη και στους υποδοχείς τους, που θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διαταραχών συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά των ποντικιών που εκτέθηκαν σε νικοτίνη ήταν περισσότερο υπερκινητικά, παρουσίαζαν ελλειμματική προσοχή και δυσκολία γνωστικής ευελιξίας. Στους ανθρώπους, αυτά τα συμπτώματα συχνά συνδέονται με την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και τον αυτισμό. Επιπλέον, η δυσκολία στην γνωστική ευελιξία κληρονομήθηκε και στα εγγόνια των ποντικιών που πήραν νικοτίνη.  

Στο παρελθόν, οι έρευνες είχαν συνδέσει το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών, όπως η ΔΕΠΥ, η αντιθετική προκλητική διαταραχή και η διαταραχή διαγωγής, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ασαφείς, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Μπορεί οι άνθρωποι και τα ποντίκια να είναι και οι δύο θηλαστικά και να έχουν κοινή φυσιολογία, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας στα ποντίκια δεν σημαίνει ότι  ισχύουν και στους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους ανθρώπους, όπως γενετικοί και περιβαλλοντικοί, που παίζουν ρόλο στην υγεία τους, εκτός από το κάπνισμα, και έτσι τα ευρήματα από την έρευνα δεν θα ήταν τόσο σαφή, όσο με τα εργαστηριακά ποντίκια.

Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα και με ανθρώπους για να επαληθευτούν τα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos Biology.

Πηγή: Newsweek


σχετικα αρθρα