current views are: 23

17 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:37

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιθανότερο να λένε συγκεκριμένες λέξεις

Κάποιες φορές, η «γλώσσα της κατάθλιψης» μπορεί να έχει δυνατή επίδραση.

Δημοσίευση 09:37’

Κάποιες φορές, η «γλώσσα της κατάθλιψης» μπορεί να έχει δυνατή επίδραση.

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τον τρόπο που κινείσαι και κοιμάσαι, έως τον τρόπο που αλληλεπιδράς με τους ανθρώπους γύρω σου. Μπορεί κανείς ακόμα να την παρατηρήσει από τον τρόπο που μιλάς ή τον τρόπο που εκφράζεσαι γραπτώς. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί τα τραγούδια ή τα ποιήματα ανθρώπων που έπασχαν από κατάθλιψη και αυτοκτόνησαν, όπως ο  Kurt Cobain και η Sylvia Plath.

Εδώ και πολύ καιρό, οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν την ακριβή σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη γλώσσα, και η τεχνολογία μας βοηθά σε αυτόν τον σκοπό. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Psychological Science, αποκάλυψε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις που μπορούν με ακρίβεια να προβλέψουν αν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη.

Μέχρι στιγμής, τα προσωπικά κείμενα και οι καταχωρήσεις σε ημερολόγια από ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν φανεί πολύ χρήσιμα, όπως και η δουλειά γνωστών καλλιτεχνών. Όσο για τον προφορικό λόγο, τα δείγματα φυσικής γλώσσας ανθρώπων που έχουν κατάθλιψη ρίχνουν κι άλλο φως στην έρευνα. Όλα αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ξεκάθαρες και συνεπείς διαφορές στη γλώσσα αυτών με και χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης.

Η γλώσσα μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: το περιεχόμενο και το ύφος. Όσον αφορά το περιεχόμενο της γλώσσας, δηλαδή το τι λέμε, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα αρνητικών λέξεων, και κυρίως επιθέτων, όπως μόνος, λυπημένος, ή μίζερος.

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση χρήσης αντωνυμιών. Οι καταθλιπτικοί χρησιμοποιούν περισσότερες αντωνυμίες στο πρώτο ενικό πρόσωπο, όπως «εγώ» και «εμένα», και πολύ λιγότερες αντωνυμίες δεύτερου και τρίτου προσώπου. Αυτό δείχνει ότι είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στον εαυτό τους και ενδιαφέρονται ελάχιστα για τους άλλους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι αντωνυμίες είναι καλύτερη ένδειξη από ότι οι αρνητικές λέξεις.

Γνωρίζουνε ότι η κοινωνική απομόνωση είναι κοινό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης. Αλλά η κατάθλιψη είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους να απομονώνονται ή οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εαυτό τους αποκτούν κατάθλιψη;

Το ύφος της γλώσσας έχει να κάνει με το πώς εκφραζόμαστε και όχι τόσο με το τι λέμε. Σε μια μεγάλη ανάλυση κειμένων από 64 διαφορετικά διαδικτυακά φόρουμ ψυχικής υγείας, με 6.400 μέλη, βρέθηκε ότι οι «απόλυτες λέξεις», όπως «πάντα», «ποτέ» και «τίποτα», αποτελούσαν δυνατές ενδείξεις συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Από την αρχή της έρευνας υπήρχε η πεποίθηση ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν μια πιο ασπρόμαυρη οπτική του κόσμου και αυτό θα φαινόταν στο ύφος της γλώσσας. Μετά από σύγκριση 19 διαφορετικών φόρουμ, οι απόλυτες λέξεις ήταν κατά 50% πιο εμφανείς στα φόρουμ για το άγχος και την κατάθλιψη, και σχεδόν 80% στα φόρουμ για αυτοκτονικές τάσεις.

Γενικότερα, αυτοί που είχαν και στο παρελθόν συμπτώματα κατάθλιψης είναι πολύ πιθανό να τα έχουν και στο μέλλον. Η τάση τους για απόλυτο τρόπο σκέψης, ακόμα και αν δεν έχουν εκείνη τη στιγμή συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημάδι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση καταθλιπτικών επεισοδίων. Η ίδια επίδραση παρατηρείται και στις αντωνυμίες, ενώ όχι τόσο για τις αρνητικές λέξεις.

Η κατανόηση της γλώσσας της κατάθλιψης μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον τρόπο που σκέφτονται όσοι έχουν κατάθλιψη, αλλά έχει επίσης και πρακτικές εφαρμογές. Οι ερευνητές συνδύασαν την αυτοματοποιημένη ανάλυση κειμένων με την μηχανική μάθηση για να κατηγοριοποιήσουν διάφορες ψυχικές παθήσεις από δείγματα κειμένων με φυσική γλώσσα από μηνύματα ή δημοσιεύσεις.

Όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 15% από το 2005. Επομένως, η ύπαρξη ειδικών εργαλείων που μπορούν να εντοπίσουν αυτές τις παθήσεις είναι σίγουρα σημαντική  για τη βελτίωση την υγείας και την αποφυγή τραγικών αυτοκτονιών, όπως συνέβη με τους Plath and Cobain και με πολλούς άλλους.

Πηγή: Quartz


σχετικα αρθρα