current views are: 89

19 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:58

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να τους αγκαλιάζουν;

Ανεξάρτητα αν είσαι υπέρ ή κατά της αγκαλιάς, η επιστήμη εξηγεί τι κρύβεται πίσω από αυτές της συμπεριφορές.

Δημοσίευση 17:58’

Ανεξάρτητα αν είσαι υπέρ ή κατά της αγκαλιάς, η επιστήμη εξηγεί τι κρύβεται πίσω από αυτές της συμπεριφορές.

Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, το αν σου αρέσει ή όχι να σε αγκαλιάζουν ίσως έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσες.

Η Suzanne Degges-White από το Πανεπιστήμιο του Northern Illinois, λέει πως «η τάση μας να ερχόμαστε σε φυσική επαφή είναι συχνά προϊόν των πρώιμων παιδικών μας εμπειριών.» Έρευνα του 2012, που δημοσιεύθηκε στο  Comprehensive Psychology, βρήκε ότι όσοι ανατράφηκαν από γονείς που τους αγκάλιαζαν συχνά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αγκαλιάζουν και εκείνοι αργότερα στην ενήλική ζωή τους.

Αντίθετα, «όσοι μεγάλωσαν σε οικογένειες που δεν εκδηλώνονταν ιδιαίτερα σωματικά, τα παιδιά ίσως υιοθέτησαν το ίδιο μοτίβο και  αργότερα στη ζωή τους.»

Παρόλα αυτά, λέει η Degges-White, υπήρξαν περιπτώσεις που παρατηρήθηκε το αντίθετο φαινόμενο. «Παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς φυσική επαφή, και επομένως ήταν στερημένα από αυτό, έγιναν πολύ κοινωνικά άτομα, χωρίς να μπορούν να χαιρετήσουν έναν φίλο χωρίς μια αγκαλιά ή ένα άγγιγμα στην πλάτη.»

Σύμφωνα με την Degges-White, η ύπαρξη ή έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να επηρεάσει το αν κάποιος αρέσκεται ή όχι στις αγκαλιές. «Οι άνθρωποι που είναι πιο θετικοί στην φυσική επαφή με τους άλλους συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης. Αντίθετα, όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους ίσως διστάζουν να εμπλακούν σε στοργικά αγγίγματα με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των φίλων τους.»

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούν τα επιστημονικά πλεονεκτήματα της αγκαλιάς.

Σε έρευνα του 2015, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon εξέτασαν τις επιδράσεις της αγκαλιάς και άλλων μορφών στοργής στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν αν όσοι αισθάνονταν ότι τους αγαπούν ήταν λιγότερο επιρρεπείς στο κοινό κρυολόγημα. Και όντως ήταν. Το 32% από αυτή την ανοσολογική ενίσχυση προερχόταν από τις ηρεμιστικές επιδράσεις της αγκαλιάς. Η έρευνα κατέληξε πως όσοι λάμβαναν περισσότερες αγκαλιές ήταν πιο προστατευμένοι από τις λοιμώξεις.

Πηγή: Time