current views are: 15

24 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:49

Η μυρωδιά του αγαπημένου σου μπορεί να μειώσει το άγχος σου

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, η μυρωδιά ενός αγαπημένου μπορεί να μειώσει το άγχος, ακόμα και αν εκείνος δεν είναι φυσικά παρών.

Δημοσίευση 10:49’

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, η μυρωδιά ενός αγαπημένου μπορεί να μειώσει το άγχος, ακόμα και αν εκείνος δεν είναι φυσικά παρών.

Είχε βρεθεί σε προηγούμενες έρευνες πως η ύπαρξη κάποιου ερωτικού συντρόφου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, αλλά οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά ήθελαν να δουν αν η μυρωδιά και μόνο μπορούσε να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Έτσι, πήραν για την έρευνά τους 96 ζευγάρια και ζήτησαν από τους άντρες να φορέσουν μια καθαρή μπλούζα για 24 ώρες, χωρίς κάποιο αποσμητικό ή άρωμα και χωρίς να καπνίσουν ή να φάνε κάτι που μπορεί να αλλοιώσει την φυσική μυρωδιά τους.

Οι άντρες επιλέχθηκαν από τους επιστήμονες για να φορέσουν τις μπλούζες, επειδή γενικότερα παράγουν περισσότερη μυρωδιά, ενώ αντίθετα οι γυναίκες έχουν καλύτερη αίσθηση της οσμής. Αφού οι μπλούζες φορέθηκαν για 24 ώρες, τις κατέψυξαν, για να διατηρηθεί η μυρωδιά πάνω τους.

Στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ζητήθηκε να μυρίσουν είτε ένα αφόρετο μπλουζάκι, είτε μια μπλούζα που είχε φορέσει ο σύντροφός τους ή κάποιος ξένος. Αμέσως μετά, υποβλήθηκαν σε μια προσομοίωση συνέντευξης δουλειάς και σε ένα δύσκολο διαγώνισμα μαθηματικών, που ήταν σχεδιασμένο να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα άγχους τους και έδωσαν δείγματα σάλιου, για να μετρηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται με το άγχος.

Οι γυναίκες που είχαν μυρίσει τη μπλούζα με τη μυρωδιά του συντρόφου τους ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος πριν και μετά τη συνέντευξη και το διαγώνισμα, σε αντίθεση με όσες μύρισαν την αφόρετη μπλούζα ή αυτή με την μυρωδιά ενός ξένου. Όσες αναγνώρισαν την μυρωδιά του συντρόφου τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης , πράγμα που υποδεικνύει πως τα πλεονεκτήματα από την μείωση του άγχους ίσως είναι περισσότερα όταν κάποιος ξέρει τι μυρίζει.

Αντίθετα, οι γυναίκες που μύρισαν τη μπλούζα με τη μυρωδιά ενός ξένου, είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης πριν και μετά τις μετρήσεις άγχους. «Οι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με την ιδέα να φοβούνται τους ξένους, ειδικά τους άγνωστους άντρες. Πιθανώς, η άγνωστη αντρική μυρωδιά να ξυπνά αυτή την απόκριση του οργανισμού, ακόμα και υποσυνείδητα», εξηγεί η Marlise Hofer, διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας και συγγραφέας της έρευνας.

Η ίδια αναφέρει πως θα ήθελε εκείνη και η συνεργάτες της να μελετήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη μυρωδιά και το άγχος και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα, αν οι άντρες θα είχαν παρόμοια αντίδραση στην μυρωδιά της συντρόφου τους, ή ακόμα αν ισχύουν τα ίδια και στη σχέση γονιών-παιδιών.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η μυρωδιά από προϊόντα που χρησιμοποιεί κάποιος άντρας, όπως το άρωμα, το σαμπουάν ή το αποσμητικό μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες αντιδράσεις στις ερωτικές συντρόφους τους.

Πηγή: Time