ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ υποψηφίων Κεντροαριστεράς: Δεν διαλύονται ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2017, 21:07 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2017, 00:40
Ντιμπέιτ υποψηφίων Κεντροαριστεράς: Δεν διαλύονται ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε αυτή την τηλεμαχία θα συμμετάσχουν όλοι υποψήφιοι, περιλαμβανομένης και της Φώφης Γεννηματά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κατά την πρώτη τους τηλεμαχία το βράδυ της Δευτέρας οι εννέα υποψήφιοι για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, απαντώντας ταυτόχρονα σε ρωτήσεις για πιθανές συνεργασίες και καθιστώντας σαφές τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι δεν προτίθενται να διαλύσουν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την συμφωνία μεταξή της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για το αν θα ενωθούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, μετά την ανάδειξη του προέδρου του νέου φορέα, ερώτημα που έθεσε στους δυο επικεφαλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού απάντησε «Ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν διαλύονται». Τα λεγόμενα του κ. Θεοδωράκη ήρθε να επιβεβαιώσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ. Δεν διαλύονται οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες».

 Οι απαντήσεις που έδωσαν αμφότεροι προκάλεσαν το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος τόνισε «Πήρα το μήνυμά μου ότι οι δύο τα έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων».

«Θέλουμε μια νέα ηγεσία», τόνισε και ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε ότι «Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο τι κόμμα δημιουργούμε».

Με τη σειρά του ο Απόστολος Πόντας εξέφρασε την άποψη ότι «Δε μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τη διάλυση των κομμάτων που έδωσαν εντολή για τη διαδικασία».

Κατά την πρώτη ερώτηση οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν με ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα θα συνεργάζονταν σε περίπτωση που δεν υπήρχε αυτοδυναμία, και ποια είναι η θέση τους για την απλή αναλογική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφέρε ότι «το θέμα αυτό απασχολεί όλους είναι ένα θέμα της επικαιρότητάς, τα πράγματα είναι απλά, Στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό είναι το πρώτο βήμα.»  Σε ότι αφορά την απλή αναλογική δεν βοηθάει.

Από την μεριά του ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι «πάμε να χτυπήσουμε τη δεύτερη θέση» και συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ότι οι συνεργασίες γίνονται σε προγραμματική βάση. Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι το ιδανικό για τη χώρα.

Από την άλλη μεριά ο Γιάννης Μανιάτης εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας δηλώνοντας: «Αρνούμαι να αποδεχθώ τη λογική του συμπληρώματος. Το ερώτημα είναι αν συμφωνούν με τις προτάσεις μας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». 

Σειρά έπειτα πήρε ο Δημήτρης Τζιώτης υπογραμμίζοντας ότι «Δεν έχουμε καμία σχέση με τη δεξιά» και συμπληρώνοντας ότι η «ταυτότητά μας είναι κεντροαριστερά.»

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος είπε οχι και στον ανερμάτιστο δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ, όχι και στην πελατειακή ΝΔ  "Αλλά αν υπάρξει εθνική ανάγκη πρέπει να συζητήσουμε μαζί της γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις - Ασφαλής δρόμος στην καταστροφή η απλή αναλογική".

Ο Απόστολος Πόντας υποστήριξε ότι «Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα και κατηγόρησε τους Τσίπρα και Μητσοτάκη ότι εκφράζουν συντηρητική πολιτική.  Ο ίδιος δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής και εκτίμησε ότι στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές, με όριο εισόδου στο 5%.

Με τη σειρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι Προς το παρόν δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  μια τερατογένεση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ « Η χώρα δε μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Θα συνεργαστώ για την αλλαγή της απλής αναλογικής.»

Η Φώφη Γεννηματά από την άλλη επισήμανε ότι όσοι προσπαθούν να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα βρεθούν προ εκπλήξεων «Κανείς δε θα κρυφτεί πίσω από εμάς, όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους - Εκλογικό σύστημα με μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα (άνω του 42%), με σπάσιμο εκλογικών περιφερειών και ψήφο στον απόδημο ελληνισμό.»

«Είναι εύκολη απάντηση το όχι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου» απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης , λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν πρέπει να πάρει από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο δεύτερος κύκλος της τηλεμαχίας αφορούσε θεματική ερώτηση των δημοσιογράφων στους υποψηφίους.

Γιάννης Μανιάτης για διακυβέρνηση Παπανδρέου 

«Φθάσαμε στη μεγαλύτερη διαγραφή δημοσίου χρέους που έχει γίνει ποτέ. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν. Και δε μπορούμε να είμαστε και αρχηγοί και δήμαρχοι, προσέθεσε, απευθυνόμενος στον Γιώργο Καμίνη. Χρειαζόμαστε μια δημιουργική ανατροπή.»

Δημήτρης Τζιώτης για μέλλον των ιδρυτικών σχημάτων 

«Ευχαριστώ τη Φώφη Γεννηματά που μας κάλεσε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και τον Σταύρο Θεοδωράκη που συμμετέχει. Η παράταξη χρειάζεται ανανέωση, αν δεν αλλάξουμε θα κερδίσουν οι αντίπαλοί μας. Θέλουμε έναν αρχηγό που θα μπορεί να κερδίσει.»

 Σταύρος Θεοδωράκη για το αν ποτέ ψήφισε ΠΑΣΟΚ και σε ποιους απευθύνεται

«Όταν ανέλαβα ήμασταν έβδομο κόμμα. Και αυτό το ξέρει καλά ο φίλος μου ο Γιάννης Μανιάτης ο οποίος το 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Αργολίδα. Τώρα είμαστε τρίτο κόμμα γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά. Ξέρουμε τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλάβουμε. Θα είμαι αμείλικτη σε φαινόμενα διαφθοράς.»

Γιάννης Ραγκούσης για χρέη ΠΑΣΟΚ 

Δε μπορεί να ταυτίσουμε τη νέα παράταξη με τη σκοπιμότητα να φύγει από τη μέση το χρέος του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος φορέας θα αναλάβει την αποπληρωμή του. Το Κίνημα δεν μεταβιβάζει μόνο το χρέη του, αλλά και μία σειρά σημαντικών βημάτων προόδου.

Φώφη Γενηματά για τον αν μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστα του ΠΑΣΟΚ

 «Όταν ανέλαβα την ηγεσία το ΠΑΣΟΚ ήταν έβδομο. Το γνωρίζει ο φίλος μου ο Γιάννης που το 15' δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην πατρίδα του την Αργολίδα. Κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και προχωρούμε στην ενότητα της παράταξης με ένα προοδευτικό πλαίσιο διακυβέρνησης του τόπου.»

Απόστολος Πόντας για το σποτ με τον Φρανκ Άντεργουντ

«Δεν τρόλαρα τη διαδικασία. Το βίντεο έσπασε το προσωπείο της σοβαροφάνειας.Υπεύθυνος για την κρίση είναι ο Κώστας Καραμανλής και για αυτό υπήρχε η εικόνα του στο βίντεο. Έκανα το βίντεο για να καταστήσω γνωστή την παρουσία μου.»

Νίκος Ανδρουλάκης «Ευρωβουλευτής και πρόεδρος;»

«Δεν έχει σχέση η θέση του ευρωβουλευτή εκλεγμένου με πάνω από 113 χιλιάδες ψήφους με κομματικού στελέχους. Ως ευρωβουλευτής είμαι στο κέντρο των εξελίξεων.Το περίφημο 4-2-1 της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ ήταν λάθος απέναντι στην κοινωνία, για αυτό τότε πρότεινα το ασυμβίβαστο.»

Γιώργος Καμίνης για πρόωρες εκλογές

«Είναι τιμή να με εκπροσωπούν Γεννηματά και Θεοδωράκης. Το κρίσιμο είναι να δεσμευτούμε όλοι πως θα πάμε σε ένα ενιαίο, πολυτασικό κόμμα. Ένα κόμμα συμμετοχής με ανοιχτές διαδικασίες. Και να μπούμε εμείς στα παπούτσια των νέων. Τρομερό λάθος ότι δεν δεχθήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.»

Ο τρίτος κύκλος της τηλεμαχίας είχε θέμα την δημοκρατία τους θεσμούς και το πολίτευμα.

Κωνσταντίνος Γάτσιος για έλλειψη κουλτούρας

«Πρέπει να πάμε σε μικρές εκλογικές περιφέρειες, Βουλή των 200 και θητείες. Η χώρα δε χρειάζεται ανεπάγγελτους... ισοβίτες.»

Απόστολος Πόντας για τον πληθωρισμό υποψηφίων

Η ιδιότητα του πολιτικού δεν είναι κλειστή. Οι πολιτικοί είναι όσοι διεκδικούν το δικαίωμα και αναλαμβάνουν την ευθύνη της συμμετοχής.

Σταύρος Θεοδωράκης για το πρόβλημα ασφάλειας και την δικαιοσύνη

«Η δημοκρατία έχει χώρο ακόμη και για τους εχθρούς της, αλλά δε μπορεί να ανέχεται ρόπαλα και μολότοφ. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φλερτάρει με αυτές τις ομάδες, το θέατρο του παραλόγου θα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ασφάλεια και δικαιοσύνη.»

Φώφη Γεννηματά για την κοινωνική προστασία

«Ξέρω τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή των πολιτών πέρα από την εικονική πραγματικότητα του κ. Τσίπρα. Το σχέδιο Ελλάδα απαντά στο θέμα της ανάπτυξης με τον άνθρωπο να βρίσκεται στο κέντρο.  Δε θα αφήσουμε μια γενιά να πάει χαμένη.»

Γιάννης Ραγκούσης για τοπική αυτοδιοίκηση

«Η αυτοδιοίκηση παράγει πλέον μόνο πλεονάσματα. Είναι έτοιμη να περάσει σε μία νέα εποχή.»

Νίκος Ανδρουλάκης για κυριαρχεία ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά

«Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι εθνικολαϊκιστική. Ο κ.Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ούτε παρατηρητής στο ΕΣΚ».

Γιώργος Καμίνης για μεταναστευτικό

«Στα επόμενα χρόνια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους πρόσφυγες, στους μετανάστες θα πρέπει να τεθεί ένα όριο. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στις χώρες τους.»

Γιάννης Μανιάτης για σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

«Ο φασισμός και ο νεοναζισμός θα συνεχίσουν όσο δεν σηκώνουμε κεφάλι ως δημοκρατία. Το 15' έχασα την έδρα γιατί η Χρυσή Αυγή κίνησε γη και ουρανό. Το κράτος και η Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους.»

Δημήτρης Τζιώτης για το αν θα έλεγε την αλήθεια ως επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως ηγέτης της νέας παράταξης

«Η Ελλάδα χρειάζεται επανάσταση σε όλους τους τομείς. Να ψηφίσει ο λαός το νέο Σύνταγμα. Μεταπολίτευση σημαίνει αλλαγή πολιτεύματος. Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει στην 4η Ελληνική Δημοκρατία.»

 Στον τέταρτο κύκλο ο Σταύρος Θεοδωράκης κλήθηκε να απαντήσει για την γραφειοκρατία κάνοντας λόγο για «γραφειοκρατικό τέρας» και συνεργασία κυβέρνησης και υπηρεσιών, ενώ μίλησε για κατάργηση των γενικών γραμματέων, ώστε η διοίκηση να επανέλθει στα χέρια των γενικών διευθυντών.

Η Φώφη Γεννηματά ρωτήθηκε για τα λάθη των προηγούμενων αρχηγών  υποστηρίζοντας ότι η παράταξη δεν είναι των αρχηγών, αλλά όσων δουλεύουν για να κρατηθεί όρθια η χώρα και έθεσε ως προτεραιότητα την απόκτηση αξιοπιστίας «για να αλλάξουμε τη δυσβάσταχτη συμφωνία του κ. Τσίπρα». 

Πως θα προχωρήσει η χώρα χωρίς συνεργασίες, ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. Οι πιο ισχυρές οικονομίες βασίζονται σε συστήματα απλής αναλογικής. Τα μπόνους δεν εξασφάλισαν στη χώρα κυβερνητική σταθερότητα. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για τις κόκκινες γραμμές στην «Αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια, τις πωλήσεις τους στα funds και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Πρέπει να δώσουμε σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και να μειώσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όλοι επιδιώκαμε το εύκολο κέρδος, απάντησε ερώτηση για το μοίρασμα της πίτας ο Γιώργος Καμίνης. Δε θα δούμε επενδύσεις αν δεν καταργήσουμε τη γραφειοκρατία,συνέχισε. Δε θα επενδύσει κανείς στη χώρα αν η δικαιοσύνη καθυστερεί.

Ο Γιάννης Μανιάτης για τους υδρογονάνθρακες «Επιχειρήσεις και χώρες αξιοποιούν εδώ και χρόνια τον ορυκτό πλούτο. Τα επόμενα χρόνια 2 δις ευρώ θα στηρίζουν τις συντάξεις των Ελλήνων. Αλλά 15 δις ευρώ μπορεί να προσφέρει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.»

Ο Δημήτρης Τζιώτης ρωτήθηκε για το τι διαφορετικό θα έκανε από το 2007 που έχασε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

«Είχα βάψει κόκκινο τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και έλεγα να πάμε αριστερά, αλλά με άκουσε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο γνωστός επικοινωνιολόγος.»

Για την μεταρρύθμιση του κράτους ρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος λέγοντας ότι «Συνδέεται με την κομματοκρατία και την πελατοκρατία που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».

Ο Απόστολος Πόντας ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν αξιοποιήσιμοι πόροι. Ο ίδιος απάντησε «Φυσικά, είναι οι πολίτες, σημείωσε.  Η ανάπτυξη δεν περνά από το υποχρεωτικό πλεόνασμα. Οι αγορές είναι σύμμαχοί μας. Αρκεί να τις πείσουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη.»