24 Ιουλίου 2024
Δημοσίευση: 12:27'
Τελευταία ενημέρωση: 14:40'

50ή επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών – Κατάθεση στεφάνου από την Σακελλαροπούλου στο ΕΑΤ – ΕΣΑ – Η γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο πολιτικός χώρος συμμετέχει στον λαμπρό εορτασμό.

Επιμέλεια: Βασιλική Διαμάντη
Δημοσίευση: 12:27’
Τελευταία ενημέρωση: 14:40’
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Βασιλική Διαμάντη

Ο πολιτικός χώρος συμμετέχει στον λαμπρό εορτασμό.

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας και όλος ο πολιτικός χώρος συμμετέχει στον λαμπρό εορτασμό.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στα πρώην κρατητήρια ΕΑΤ – ΕΣΑ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εκδήλωση για τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα στα πρώην κρατητήρια των ΕΑΤ – ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή. Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 Ευάγγελος Γκιουγκής. Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ άλλων, η Χριστίνα Μουστακλή.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο

Ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα προσδίδει φέτος στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, η συμπλήρωση 50 χρόνων από τον Ιούλιο του 1974.

Εκτός από τους καθιερωμένους επίσημους προσκεκλημένους έχουν επίσης προσκληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήμαρχοι ακριτικών και μαρτυρικών περιοχών, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, διακεκριμένοι αθλητές και αρχηγοί ομάδων που κατέκτησαν ευρωπαϊκά τρόπαια, πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, άνθρωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα, αλλά και απλοί πολίτες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο και συγκίνησαν με τις πράξεις τους ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσκληση για να παρευρεθούν στην δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, έχουν λάβει Δήμαρχοι περιοχών, μεταξύ των οποίων ακριτικές, όπως η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, η Χάλκη και η Κάσος, και μαρτυρικές, όπως τα Καλάβρυτα, που έχει επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, ανάμεσά τους και ο 80χρονος Κώστας Τασσιόπουλος, που έσωσε ζωές με τη βάρκα του κατά τη διάρκεια της θεομηνίας, αλλά και οι γονείς της Εριέττας, του μοναδικού από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του, καθώς και εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Στους καλεσμένους περιλαμβάνονται φέτος και κάτοικοι χωριών, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο και περιβαλλοντικές οργανώσεις που διέσωσαν ζώα στο δάσος της Δαδιάς.

Ο Παναγιώτης και η Σωτηρία Αραμπατζή από το Διδυμότειχο και η Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, συνταξιούχοι που έκαναν σημαντικές δωρεές σε νοσοκομεία της περιοχής τους, συγκινώντας με το παράδειγμά τους.

Στη λίστα των προσκεκλημένων συναντάμε επίσης, συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη, συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον, καθώς και συγγενείς θυμάτων από τρομοκρατικά χτυπήματα.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που κέρδισε το Euro 2004 και οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, που κέρδισαν με την εθνική μας ομάδα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1987.

Επίσης, οι αρχηγοί των ομάδων Ολυμπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (μπάσκετ) που κατέκτησαν φέτος ευρωπαϊκά τρόπαια (Conference League και EuroLeague), οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου, καθώς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ξεχωριστή θέση στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έχουν και οι άνθρωποι από τον χώρο του Πολιτισμού, οι οποίοι κατά την περίοδο της χούντας εξέφρασαν με τα έργα τους, την εναντίωση στο δικτατορικό καθεστώς και σημάδεψαν τη Μεταπολίτευση, καθώς και φορείς με έντονη κοινωνική δράση και προσφορά στη σύγχρονη κοινωνία, όπως εκπρόσωπος της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες και Φοιτητές Ρομά.

Στη λίστα των προσκεκλημένων διακρίνουμε και την οικογένεια της Ευστρατίας Κατίκα, τα όργανα της οποίας, μετά τον θάνατό της, χάρισαν ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας.

Πρόσκληση έλαβαν και οι πρώτοι των πρώτων στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις Μανώλης Σελεγγίδης και η Ήλιδα Δήμητρα Βάββα, καθώς και ομάδα κωφών και βαρήκοων μαθητών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό start up επιχειρηματικότητας.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος της ομάδας αρχιτεκτόνων «Μπουλούκι» που κέρδισε το βραβείο Europa Nostra για την αναζωογόνηση της παραδοσιακής γνώσης γύρω από τις τεχνικές και τα υλικά δόμησης, αλλά και Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα.

Η πολύτεκνη οικογένεια του Πέτρου Χουντάλα και της Ιωάννας Φωτοπούλου, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο της ανώτατης συνομοσπονδίας πολυτέκνων, καθώς και την ‘Αδα Σταματάτου με τον γιο της Γιάννη, η οποία με τη σελίδα της στο facebook «Η ζωή μου με τον Γιάννη» αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό.

Πρόσκληση, τέλος, έχουν λάβει εκπρόσωποι φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, Εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, εκπρόσωπος του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», αλλά και Σεφ που μαγείρεψαν στο Προεδρικό Μέγαρο για ξένους ηγέτες.


(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Φάμελλος: «Η πολιτική βρίσκεται στο ναδίρ της αξιοπιστίας»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

50 χρόνια δημοκρατικού πολιτεύματος συμπληρώνονται σήμερα, η πιο μακρά περίοδος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, και το γεγονός αυτό καθαυτό συνιστά μια μεγάλη κατάκτηση του ίδιου του ελληνικού λαού.

Σήμερα τιμούμε πρώτα από όλα όσες και όσους πάλεψαν ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Τους χιλιάδες αγωνιστές που υπέστησαν βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες, θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για τη δημοκρατία. Τους δημοκράτες, τους αριστερούς, τους πατριώτες.

Και δηλώνουμε ότι οι πράξεις τους θα αποτελούν πάντοτε φωτεινό παράδειγμα για μια κοινωνία δίκαιη, ελεύθερη και ανθρώπινη. Και δεσμευόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους.

Η σημερινή επέτειος είναι όμως και μια διαρκής υπενθύμιση των κινδύνων του φασισμού, της αξίας της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων.

Και βλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζί, τις ιαχές του μίσους, του φόβου και της βίας οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε και να υπενθυμίσουμε προς όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία δεν σταματά ποτέ.

Η σημερινή ημέρα είναι και μία γιορτή της αντίστασης, μία υπενθύμιση της αξίας της αντίστασης. Γιατί η αντίσταση του ελληνικού λαού δοξάστηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Γιατί η αντίσταση αποτέλεσε την προϋπόθεση προόδου.

Και αυτό οφείλουμε να το υπενθυμίζουμε σήμερα, που το σύστημα εξουσίας καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, σε συμβιβασμό, περιορισμένες προσδοκίες και υπόκλιση σε πελατειακές σχέσεις.

Για αυτό μεθοδευμένα αποσιωπάται η αξία της αντίστασης και ο ρόλος της στην κοινωνική πρόοδο. Και για το λόγο αυτό οφείλουμε να διατηρούμε και να αναδεικνύουμε τους μαρτυρικούς τόπους της Γυάρου και της Μακρονήσου και να μην επιτρέψουμε την απώλεια της ιστορικής μνήμης και την αποιδεολογικοποίηση της αντιδικτατορικής πάλης.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αποτελεί χρέος μας να μην λησμονήσουμε τους αγώνες του λαού μας για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Η μεταπολίτευση δεν αποτέλεσε μόνο την πολιτική στιγμή της αποκατάστασης της δημοκρατίας, την επιβεβαίωση και κατοχύρωση της καθολικής λαϊκής βούλησης για δημοκρατικό πολίτευμα και ατομικά δικαιώματα.

Αποτέλεσε και την πολιτική στιγμή κατοχύρωσης της αξίας και του ρόλου των δημόσιων αγαθών, του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Αλλά και της αξίας της πολιτικής και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, που κινητοποίησε και τις παραγωγικές δυνάμεις εκείνης της εποχής.

Και τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση οι κυβερνήσεις εκφράζοντας και αποτυπώνοντας το παλλαϊκό κοινωνικό αίσθημα συναγωνίστηκαν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις φέρνοντάς μας πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, πριν τις τυπικές ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις.

Η Μεταπολίτευση αποτελεί μία ιστορική περίοδο σημαντικών τομών, μετασχηματισμών, υπερβάσεων και επιτυχιών αλλά ταυτόχρονα και μια περίοδο χαμένων ευκαιριών, συμβιβασμών, ελλειμμάτων και ανεπαρκειών.

Δεν ήταν και δεν είναι μία γραμμική πορεία και δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι μία αύξουσα συνάρτηση.

Η μεταπολίτευση χαρακτηρίστηκε από μεγάλες τομές όπως:

Το προοδευτικό Σύνταγμα του 1975.

Η νομιμοποίηση του ΚΚΕ από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ένταξη και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η μεγάλη πολιτική αλλαγή του 1981.

Η πολιτική επικράτηση του τρίπτυχου «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση», που αντικατόπτριζε την κατοχύρωση των αξιών αυτών στην κοινωνική συνείδηση.

Η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους με κεντρικό υπόδειγμα το ΕΣΥ αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης για την Ελλάδα των μη προνομιούχων.

Αλλά και πρόσφατα η έξοδος από τα μνημόνια από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Και η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών.

Όλες αυτές οι τομές επιβεβαίωσαν και κατοχύρωσαν την αξία της πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά η μεταπολίτευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια διπλή τραγωδία για τον ελληνισμό, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την de facto διχοτόμηση του Νησιού, που παραμένει 50 χρόνια.

Ταυτόχρονα όμως κηλίδωσαν τη δημοκρατία μας:

οι πελατειακές σχέσεις,

η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια η επικράτηση της κομματοκρατίας

η διαφθορά, η οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.

Πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε αν σημαίνει κάτι πλέον η μεταπολίτευση για τους νέους μας. Αν συνεχίζει να συνδέεται με τις της προόδου και της δημοκρατίας. Γιατί η κοινωνία και ιδιαίτερα η νεολαία βιώνει μία ύφεση και στην πρόσβαση στα αγαθά της προόδου αλλά και στις προσδοκίες.

Κάνοντας σήμερα έναν απολογισμό οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο στις μεγάλες τομές που εισήγαγε η μεταπολίτευση:

τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά και στο δικαίωμα στην ευημερία.

Η ελληνική κοινωνία εμφανίζει μία αξιοσημείωτη και επικίνδυνη υποχώρηση αξιών. Μία συντηρητική και αναχρονιστική υποχώρηση στο πεδίο των ιδεών.

Σήμερα ζούμε την κυριαρχία της οικονομικής εξουσίας, των συμφερόντων πάνω στην πολιτική, που απλά τα υπηρετεί. Το σύστημα εξουσίας έβαλε στο στόχαστρο και εκδικήθηκε την πολιτική. Την απαξίωσε γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι μόνο η πολιτική μπορούσε και μπορεί να αμφισβητήσει την αναπαραγωγή ενός άδικου συστήματος οικονομικής εξουσίας.

Η Δημοκρατία μας αδυνατίζει. Απομακρυνόμαστε ταχύτατα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο κράτος δικαίου και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Η πολιτική βρίσκεται στο ναδίρ της αξιοπιστίας.
 
Οι πολλαπλές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και η απαξίωση του Συντάγματος, που καταγράφονται και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και από πλείστες άλλες εκθέσεις, τροφοδοτούν την περαιτέρω απαξίωση των λειτουργιών της πολιτείας, αλλά και απολιτικές, αντιπολιτικές, σκοταδιστικές, αντιεπιστημονικές και ακροδεξιές στάσεις και συμπεριφορές, τα αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε όλοι και όλες.
 
Και τα βλέπουμε και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Απόδειξη η αποχή ρεκόρ στις ευρωεκλογές του Μαΐου, που αποτέλεσε ηχηρή αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος και προμηνύει ρήξεις στην κοινωνική συνοχή με πιθανά επικίνδυνα κοινωνικά φαινόμενα.

Η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, την εμπιστοσύνη των πολιτών και της κοινωνίας, κυρίως των νέων που αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας.

Ιδιαίτερα σήμερα που οι γεωπολιτικές αλλαγές, η δημογραφική κρίση και η επερχόμενη κλιματική καταστροφή θέτουν νέες υψηλότερες απαιτήσεις για ενίσχυση της πολιτείας και της επάρκειάς της. Ενώ στην Ελλάδα ζούμε ακριβώς το αντίθετο.

Αλλά και για ένα καινοτόμο και απαιτητικό νέο παραγωγικό μοντέλο, τομέα στον οποίο δεν έχουμε επιδείξει στη μεταπολίτευση επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Και όπως απέδειξε και η μεταπολίτευση αλλά και οι θετικές της στιγμές, η πολιτική οφείλει να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία.

Οφείλουμε να πατήσουμε γερά στις αξίες της μεταπολίτευσης. Η ειρήνη, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, ο πολιτισμός, η προστασία και ενίσχυση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ενός κοινωνικά δίκαιου και ισχυρού κράτους.

Η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα απαιτεί αλλαγή πολιτικής με βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπεράσπιση των αξιών της δημοκρατίας. Μόνο και μόνο τότε μπορεί να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη πορεία για τη χώρα, βασισμένη σε αρχές αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και αειφορίας.
 
Μόνο και μόνο τότε θα πάψει η νέα γενιά να φεύγει για το εξωτερικό και θα επανέλθει η βεβαιότητα της Μεταπολίτευσης ότι οι νεότερες γενιές θα ζουν καλύτερα από τις παλαιότερες.

Γιατί μια κριτική ματιά στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης μας δείχνει ότι οι θετικές στιγμές και οι κατακτήσεις μας στηρίχτηκαν σε αυτές τις αξίες ενώ οι αρνητικές στιγμές εκμεταλλεύτηκαν την υποχώρηση αυτών των αξιών, και της πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το κράτος δικαίου εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών, την έλλειψη πολυφωνίας των ΜΜΕ, την βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, την τραγωδία των Τεμπών, τις επιθέσεις και στοχοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών, τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων και τη χρήση τους για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στιγματίζει τη δημοκρατία μας, όσο δεν αποδίδονται ευθύνες. Και συνδέεται και με τα θέματα εθνικής ασφάλειας εφόσον επιβεβαιωμένα αφορούσε και στην ηγεσία του στρατού. Από την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και την απαξίωση της πολιτικής επωφελούνται μόνο οι μισαλλόδοξες ακραίες φωνές.

Και όπως σταθερά προτείνει ο ΟΗΕ στους δείκτες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στις μεγάλες κρίσεις και αβεβαιότητες του μέλλοντος χρειαζόμαστε μια κοινωνία ενεργών πολιτών και όχι απομονωμένων στην ατομικότητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπροστά στις νέες μεγάλες αβεβαιότητες οφείλουμε να εργαστούμε για μια προοδευτική διέξοδο.

Αυτό ήταν και το μήνυμα της μεταπολίτευσης και της θυσίας των αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης».

Ανδρουλάκης: «Έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση, μια νέα ουσιαστική Αλλαγή που θα ανοίξει νέα σελίδα στον τόπο έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του , στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, για την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η 24η Ιουλίου του 1974 σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη λυτρωτική έξοδο της χώρας από την επταετή στρατιωτική δικτατορία των Συνταγματαρχών και την έναρξη μιας πορείας προς ένα μέλλον ευημερίας, ισότητας και ελευθερίας.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει «τις τραγωδίες που γέννησαν την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία», όπως είπε, «την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον «Αττίλα», τη βάρβαρη εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου, μια ανοιχτή πληγή, που ακόμα δεν έχει επουλωθεί και αποτελεί την προδοτική κληρονομιά που μας άφησε η επταετής δικτατορία».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι σήμερα πρέπει « να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ειδικά σε μια περίοδο που αναθεωρητές ηγέτες, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένουν στη διχοτόμηση και την ίδρυση δύο κρατών στη Κύπρο…

Να μη δεχθούμε καμιά πολιτική διχοτόμησης του νησιού από μια χώρα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφερόμενος στην πορεία των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ καθόρισε το κοινωνικό κεκτημένο όλης της περιόδου.

«Οι πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου εγκαινίασαν μια περίοδο επέκτασης του κοινωνικού κράτους που ενίσχυσε το αίσθημα της απελευθέρωσης του πολίτη, με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.

Εμπεδώθηκε για πρώτη φορά, μεταπολεμικά, η ραγδαία ανοδική κοινωνική κινητικότητα, με αποτέλεσμα τη μείωση των ανισοτήτων», όπως τόνισε κι απαρίθμησε τις σημαντικές αλλαγές και τα εθνικά επιτεύγματα που έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση, μια νέα ουσιαστική Αλλαγή που θα ανοίξει νέα σελίδα στον τόπο έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων. Που θα ξαναδώσει πίστη και όραμα στον ελληνικό λαό, με τη νέα γενιά και τους μη προνομιούχους στο επίκεντρο».

Τόνισε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με θάρρος τα προβλήματα του ελληνικού κράτους , να διατυπωθούν πολιτικές που θωρακίζουν το κράτος δικαίου και εγγυώνται την ενίσχυση των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών.

«Πρέπει να κρίνουμε αυστηρά πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, επιταχύνουν την κλιματική κρίση, υποβαθμίζουν το κράτος δικαίου και απομακρύνουν τους πολίτες από την ενεργό συμμετοχή», συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Είναι ιστορικό μας καθήκον να αντικρίσουμε με θάρρος και σοβαρότητα τις προκλήσεις του σήμερα και την ποιότητα της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Γιώργος Παπανδρέου

Γ. Παπανδρέου: 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας τώρα είναι η ώρα της επανεκκίνησης της χώρας για μια δίκαιη κοινωνία με αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε με αφορμή τη σημερινή επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας πώς «μισό αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που ήρθε μετά από την τραγωδία της Κύπρου, ο Ελληνισμός είναι και πάλι αντιμέτωπος με μείζονα ερωτήματα που αφορούν τόσο τη μέχρι τώρα πορεία του, όσο και την ύπαρξή του στον πολυσύνθετο και άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο ενός άδηλου μέλλοντος».

Επισήμανε τα σημαντικά επιτεύγματα των πενήντα χρόνων Δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας όπου η ελληνική κοινωνία πρόκοψε και οι Έλληνες κατέκτησαν δικαιώματα και ελευθερίες, η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ και βρέθηκε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών κρατών του κόσμου, απέκτησε ρόλο και λόγο στην περιοχή μας και στην ΕΕ. Παράλληλα, εντάχθηκε και η Κύπρος στην ΕΕ.

«Η εποχή της ευδαιμονίας όμως, δεν άφησε περιθώρια για στοχασμούς που θα έδιναν τη δυνατότητα αλλαγής των παθογενειών που συνεχίζουν να απειλούν το νεανικό ακόμη οικοδόμημα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι «όσοι επιχείρησαν να θέσουν τα σημαντικά ζητήματα προς προβληματισμό και αντιμετώπιση, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αποτελούν τους «ενοχλητικούς» και «αποσυνάγωγους» παράγοντες ενός στρεβλού και σε λίγο αβίωτου πολιτικοοικονομικού συστήματος.

Ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από τον πελατειασμό και την πρόσβαση σε ένα προνομιακό περιβάλλον, μόνον όσων συνάπτουν προνομιακά συμβόλαια με ένα παραθεσμικό σύστημα εξουσίας ή απλά αποδέχονται να το υπηρετήσουν».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που ήρθε μετά από μια εθνική τραγωδία, την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους, οι Έλληνες και η χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς κρίσεις και υπογράμμισε:

«Έχει πλέον σημάνει η ώρα μιας εθνικής επανεκκίνησης, με στόχο την υιοθέτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα συμπεριλάβει όλους τους εθνικούς στόχους, ένα ολιστικό σχέδιο μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, θα εγγυηθεί δικαιώματα και ελευθερίες και θα προωθήσει αξίες διαχρονικές, εισάγοντας και εμπεδώνοντας στον δημόσιο βίο ισονομία, ισηγορία, αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία, με πρόσημο κοινωνικό και συμμετοχικό.

Έχει πλέον σημάνει η ώρα να τεθεί φραγμός σε όσους συνεχίζουν να παίζουν με το μέλλον των Ελλήνων ερήμην του λαού. Σε όσους συνεχίζουν να ιδιοποιούνται την εξουσία ως λάφυρο προς ικανοποίηση συμφερόντων και κατεστημένων.

Οι κοινοί στόχοι του Ελληνισμού, αλλά και η επίτευξή τους, δεν μπορεί παρά να αποτελούν πλέον κτήμα, ιδιοκτησία των Ελλήνων, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια γόνιμη και ασφαλή μετάβαση σε έναν κόσμο μεγάλων προκλήσεων».

Κυριάκος Βελόπουλος

Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος

Η λέξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» αποτελείται από τις λέξεις ΔΗΜΟΣ, δηλ. λαός και ΚΡΑΤΟΣ, δηλ. ισχύς, δύναμη. Σημαίνει ότι ο λαός κρατεί. Ο λαός έχει τη δύναμη. Ισχύει αυτό σήμερα; όχι! Σήμερα εσείς κυβερνάτε με το 41% επί του 60%! Σήμερα εσείς κάνετε νόμους όποτε και όταν δεν βολεύεστε.

Ξέρετε πόσους εκλογικούς νόμους έχετε κάνει από την μεταπολίτευση και μετά; 8 εκλογικούς νόμους από το 1974 έως το 2019.

Ο τελευταίος εκλογικός νόμος είναι ο 6454/2020, που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική. Και σε αυτό το νόμο έχετε κάνει 12 νομοθετικές παρεμβάσεις.

Έχουμε σήμερα δημοκρατία του λαού; Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται η ρήση του Θουκυδίδη: «Στα λόγια (η Αθήνα) ήταν δημοκρατία, αλλά στην πράξη ήταν ενός ανδρός αρχή (του Περικλή)». Έτσι και τώρα κάθε πρωθυπουργός παίρνει αποφάσεις μόνος του, με ανθρώπου που δεν τους ψήφισε ο λαός.

Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα γι’ αυτό: στην δημοκρατία ο λαός ερωτάται για τις αποφάσεις που τον αφορούν. Εσείς ρωτάτε τον λαό; Όχι! Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι θέλει να κάνει τη χώρα μπαταρία της Ευρώπης. Ρώτησε τον λαό γι’ αυτό; Όχι! Ο πρωθυπουργός πήγε στο Χάρβαρντ και σπούδασε, αλλά το Χάρβαρντ υποστηρίζει άλλα για την…. Μπαταρία.

Έχω εδώ μελέτη του Χάρβαρντ (έχει εκπονηθεί από το 2018), που λέει ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σημαντικές αλλαγές στις θερμοκρασίες γύρω τους, αυξάνοντας δραματικά την θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους. Σύμφωνα με τη μελέτη οι ανεμογεννήτριες μεταξύ 100-150 μέτρων, που λειτουργούν τη νύχτα, μπορούν να τραβήξουν θερμότερο αέρα, έως και 550 μέτρα ύψος, σπρώχνοντάς τον στην επιφάνεια κάτω τους, θερμαίνοντας έτσι το έδαφος της γης. Αυτό επηρεάζει ανθρώπους, ζώα και φυτά. Η πιο καθαρή ενέργεια σήμερα είναι η πυρηνική. Μάλιστα έχουμε και τις γνώσεις και την τεχνολογία ώστε αυτή η ενέργεια να είναι πλήρως ασφαλής. Επίσης ασφαλής είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια, που προσφέρει τρομερές δυνατότητες και δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ειδικά για τη χώρα μας, που έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής με νερό, θα ήταν πιθανότατα μια πολύ καλλίτερη λύση.

Στην δημοκρατία αυτός που αποφασίζει είναι ο κυρίαρχος λαός. Εδώ αποφασίζει ο λαός; Όχι! Απόδειξη; Δεν κάνετε κανένα δημοψήφισμα για τις όποιες αποφάσεις λαμβάνετε, αλλά και όταν έγινε ένα δημοψήφισμα το αποτέλεσμά του δεν εφαρμόστηκε – επί σκοπού!

Ο Αριστοτέλης, ο μέγας αυτός πολιτειολόγος και συνταγματολόγος, ταυτίζει τη δημοκρατία με τον φτωχό λαό που ήταν πάντα πλειοψηφία.

Η πρώτη λέξη του όρου δήμος στην αρχή δεν σήμαινε λαός αλλά τμήμα γης και στη συνέχεια τους κατοίκους που έμεναν μόνιμα στο τμήμα αυτό της γης. Και επειδή ο πληθυσμός αυτός ήταν στην πλειοψηφία φτωχολογιά, η λέξη δήμος είχε γίνει συνώνυμο του φτωχού.

Η φτωχολογιά έδωσε αυτό, το πιο τιμημένο όνομα στον κόσμο. Αυτή η δημοκρατία από τότε μέχρι σήμερα βιάζεται είτε ωμά και απροκάλυπτα από κόκκινες και μαύρες δικτατορίες, είτε με την μη λειτουργούσα Βουλή!

Ο απεχθέστερος, υποκριτικότερος βιασμός της δημοκρατίας είναι να τη βιάζεις επικαλούμενος το… όνομά της σε μία άδεια βουλή. Πολιτικός φιλόσοφος ανέκραξε με αγανάκτηση «Δημοκρατία, πόσα εγκλήματα δεν γίνονται στο όνομά σου»! Εδώ φτάσατε στο σημείο να μιλούν κάποιοι για «συνταγματικά» τόξα, την ώρα που οι ίδιοι παραβιάζουν καθημερινά το σύνταγμα για των νόμων. Παράδειγμα; Η έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου.

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει φτωχούς πολίτες, έλεγε ο Δημόκριτος. Η φτώχεια στο δημοκρατικό πολίτευμα είναι τόσο προτιμότερη από τη δυναστική «ευδαιμονία» όσο είανι η ελευθερία από την δουλεία.

Σήμερα η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ είναι η φτωχότερη: η χώρα μας είναι 2η σε χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, 2η σε διαφθορά, 1η σε ακρίβεια στα καύσιμα, την ενέργεια, τα είδη πρώτης ανάγκης κλπ. 1η σε δημόσιο χρέος, τελευταία σε δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Και 1ο και πιο χρεωμένο κόμμα: η ΝΔ!

Για ποια δημοκρατία μιλάμε λοιπόν; Της ισονομίας; Υπάρχει ισονομία; Όχι! Σήμερα οι πολιτικοί δεν έχουν καταθέσει ακόμα δήλωση «πόθεν έσχες». Το «πόθεν έσχες» τους δεν είναι πόθεν αλλά πόσα έσχες.

Για ποια δημοκρατία μιλάμε;; τη δημοκρατία που κυβερνούν κόμματα χρεωμένα, που δεν πληρώνουν ποτέ τα δάνειά τους, αλλά όταν χρωστούν οι πολίτες τους παίρνουν τα σπίτια; Τη δημοκρατία που μόλις το 27% των πολιτών εμπιστεύεται πλέον τη Δικαιοσύνη; Την δικαιοσύνη την οποία διορίζει η κυβέρνηση;;

Για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν έχουμε ακαταδίωκτα για τραπεζίτες, υπουργούς κλπ; Τη δημοκρατία των ακαταδίωκτων; Των παραγραφών της Siemens;

Για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν ακόμα σε Μάτι, Μάνδρα, Τέμπη αναζητείται δικαιοσύνη; Για ποια δημοκρατία μιλάμε; Υπάρχει ελευθερία του λόγου, όταν φιμώνονται μέσω των ΜΜΕ πολιτικοί ή όταν διαστρεβλώνονται οι απόψεις τους; όταν υπάρχουν τα ανθελληνικά Hoaxes; Όταν η κυβέρνηση πληρώνει με κρατικό χρήμα τα κανάλια; Όταν φτιάχνονται νόμοι για την ισλαμοφοβία και όχι για την ελληνοφοβία;

Για ποια δημοκρατία μιλάμε, αυτή που ενώ ο λαός λέει όχι σε κυβερνητικές επιλογές, η επόμενη κυβέρνηση συνεχίζει να τις εφαρμόζει, διότι όπως λέτε το κράτος έχει συνέχεια;; και αναφέρομαι στην Συμφωνία των Πρεσπών και τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Για ποια δημοκρατία μιλάμε; Ποιού έθνους; Αφού συνεχίζεται ο εθνικός αφανισμός μας. Στην Ελλάδα το 2023 είχαμε 71.000 γεννήσεις και 127.000 θανάτους!

Για ποια δημοκρατία μιλάμε; Υπάρχει οικονομική ελευθερία; Όχι! Παντού υπάρχουν καρτέλ. Καρτέλ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στις τράπεζες, στις εταιρείες ενέργειας, στις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Μας κυβερνά η μαφία!

Για ποια δημοκρατία μιλάμε; Της οικονομικής ανισότητας; Της ανισότητας στην κατανομή του πλούτου; Έχω την έκθεση Global Wealth Report για το 2023 της Credit Suisse και της UBS στην Ελλάδα το 10% κατέχει το 55,1% του συνολικού πλούτου της χώρας, το 5% κατέχει το 44,2% του πλούτου και μόλις το 1% κατέχει το 25% του πλούτου. Δηλ. το 1/4 του συνολικού πλούτου της Ελλάδας.

Για ποια δημοκρατία μιλάμε; Υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους; Όχι! Είμαστε η χώρα του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας. Απόδειξη η δήλωση του αγρότη Γιάννη Βάγγου: «…πήγαμε εμείς εδώ στην Βοιωτία στον κο. Σκυλακάκη. Είμαστε 600 αγρότες με 19.000 στρέμματα στον κάμπο της Λιβαδειάς. Ξέρετε τις μας απάντησε;; Ότι δεν μπορεί εμείς οι 600 να έχουμε δικό μας ρεύμα. Θα το κάνει ένας μεγαλοεπενδυτής. Και θα τον πληρώνουμε λίγο φθηνότερα σε σχέση με την αγορά. Δηλ. εμείς οι 600 αγρότες δεν έχουμε δικαίωμα με αυτή την κυβέρνηση, αλλά το έχει ο ένας!».

Τι έφτιαξε η δημοκρατία τα τελευταία χρόνια; Την απάντηση παίρνουμε από ένα άρθρο του κου. Κοττάκη στην ΕΣΤΙΑ: «Ο αντίπαλος της δημοκρατίας και της Ελλάδας δεν είναι απέναντι. Είναι μέσα στις γραμμές μας και μιλά ελληνικά. Η Κερκόπορτα έχει ανοίξει καιρό τώρα. Σε κυβερνήσεις, κόμματα, βαθύ κράτος, τηλεόραση, σχολεία, πανεπιστήμια, κλειστές λέσχες, διαδίκτυο, εκκλησία κατασκευάζεται ένας νέο λαός, κυνικός. Ένας λαός που διαγράφει την ιστορική του ταυτότητα και δεν σαλεύει όταν οι γείτονες βαπτίζουν το Αιγαίο TURKAEGEAN, όταν οι Σκοπιανοί διδάσκουν τη «Μακεδονική γλώσσα» στην Μακεδονία μας, όταν υπουργοί παραιτούνται από τις γερμανικές αποζημιώσεις, όταν υπουργεία λένε ότι είναι προαιρετικός ο εορτασμός των 3 Ιεραρχών και της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Υπάρχει ένα νέο αίτημα: να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε! Φτιάχνεται ένας νέος λαός που ενδίδει στην ύλη. Στην πραγματικότητα επιδιώκεται να συντριβούν και οι τελευταίοι φάροι πνευματικής αντίστασης, όπως η Εκκλησία που σιωπά. Η υποταγή γίνεται ύπουλα, αθόρυβα, από μέσα. Στην πραγματικότητα έχουμε ήδη παραδοθεί. Κάπως έτσι θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να εγκαταλείπουμε τους αδελφούς Κυπρίους, εγκαταλείπουμε στεγνά τους αδελφούς Βορειο-Ηπειρώτες. Την ίδια ώρα που οι γείτονες ετοιμάζονται να τους αρπάξουν τις περιουσίες, η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα διοργανώνει συναυλίες πολιτισμού! Αν δεν το έχουμε καταλάβει η Ελλάδα καταρρέει αργά αλλά σταθερά, ως οντότητα, ως Δημοκρατία. Περιθωριοποιείται η θρησκεία, καταστρέφεται η γλώσσα. Το μέγα ερώτημα είναι το εξής: τι κάνουμε για να μην σβήσει;».

Συμπερασματικά, υπάρχει δημοκρατία; Όχι! Αποφασίζει ο λαός; Όχι! Άρα, ζητείται δημοκρατία! Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να δώσουμε μάχες, για πλέρια δημοκρατία του λαού!

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ηγεσίας, έχει πρόβλημα υπαρξιακό! Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο (σημ. δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος) δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα (σημ. Σκόπια, Βόρεια Ήπειρο, Κύπρο, Αιγαίο, φτώχεια) τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους, έλεγε ο Π. Κονδύλης. Και δεν είχε άδικο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της και κυβερνάται από έναν συρφετό ανθυπομετριοτήτων, επικίνδυνων για το έθνος. Ήρθε η ώρα της αποτροπής όλων αυτών ή τώρα ή ποτέ! Και εμείς λέμε τώρα! Τώρα να φέρουμε την πραγματική δημοκρατία, τη συμμετοχική δημοκρατία των πολιτών.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ στον κο πρωθυπουργό. Κε. Πρωθυπουργέ δεν έχω κάτι προσωπικά μαζί σας, αλλά όταν αποφασίζετε κάτι πρέπει να φροντίσετε να είναι σταθερή η απόφασή σας. Μας είπατε ότι δεν προτίθεστε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Και εγώ ρωτάω αν έχετε σχέδια για ακόμα μια αλλαγή του νόμου, γιατί κε. Πρωθυπουργέ δημοκρατία σημαίνει σταθερός εκλογικός νόμος. Και τον εκλογικό νόμο δεν τον αλλάζεις κατά πώς σε βολεύει. Δεν μπορούμε να ανεβοκατεβάζουμε τον πήχυ κατά πώς μας βολεύει. Και επειδή μας λέτε ότι είστε μεταρρυθμιστής, θα ήθελα να μας πείτε μία μεταρρύθμιση που έκανε η κυβέρνησή σας όχι για το κόμμα, όχι για τη ΝΔ, αλλά για την Δημοκρατία!

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής “κανονικότητας” είναι που τροφοδοτεί την εργατική-λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις κυβερνήσεις»

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής την εξής επιστολή, σχετικά με τη συζήτηση για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης:

«Προς: Προεδρείο της Βουλής
Αθήνα 24/7/2024

Επειδή δεν ενημερώθηκα από το Προεδρείο της Βουλής ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης θα διεξαγόταν και σε επίπεδο Πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα να έχω άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις ως ΓΓ της ΚΕ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και να μην μπορώ να παραστώ, (αναθέτοντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο να τοποθετηθεί), καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής την ομιλία μου – παρέμβαση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που έγινε στον χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ σε σχετική εκδήλωση, ως συμβολή στη σχετική συζήτηση σήμερα στη Βουλή.

Δημήτρης Κουτσούμπας,
Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής & Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους ΚΚΕ».

0724_dk_ekdilosi_50xronia


(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η επέτειος των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπενθυμίζει ότι αφαιρέθηκαν διά της βίας και των όπλων τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων

«Οι επέτειοι έχουν πάντα τη σημασία τους ως υπομνήσεις και αφυπνίσεις. Έχουν την αξία τους για να κρατούν ζωντανή τη σχέση μας με την ιστορία και με τη ταυτότητά μας. Η φετινή επέτειος των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει ότι στο πολύ κοντινό παρελθόν στη χώρα μας αφαιρέθηκαν διά της βίας και των όπλων η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

«Κάποιοι θέλησαν να βάλουν στον γύψο την ελεύθερη έκφραση, την πολιτική και κοινωνική ζωή και δημιουργία. Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι, πρωτίστως νέοι, δεν συμβιβάστηκαν και δεν υπέκυψαν, αλλά αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και πλήρωσαν τους αγώνες τους με τη ζωή τους, με την υγεία τους, με τη σωματική τους ακεραιότητα και την προσωπική ελευθερία τους. Η φετινή επέτειος μας υπενθυμίζει ακόμη ότι χρειάστηκαν χρόνια και κόπος μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας για να αφαιρεθούν από τις δομές του κράτους πρόσωπα και νοοτροπίες που υπηρετούσαν τη χούντα και την απολυταρχία, για να εντοπιστούν και να αποπεμφθούν τα χουντικά σταγονίδια και να φτάσουμε πιο κοντά στον εκδημοκρατισμό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο θέμα της δικαιοσύνης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε: «Η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει ακόμη ότι η δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των χουντικών και του δικτατορικού καθεστώτος αποδόθηκε μόνο σε έναν βαθμό. Ακόμη και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επιχειρήθηκε η δικαστική παραποίηση της ιστορίας, η υποβάθμιση της προδοσίας και πως η επιβολή της χούντας επί επτά χρόνια και τρεις μήνες ήταν δήθεν στιγμιαίο έγκλημα».

«Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Κύπρος μέχρι και σήμερα πληρώνει το τίμημα της επταετούς δικτατορίας που εξαφανίστηκε όταν εκπλήρωσε τον σκοπό της, το πραξικόπημα στη Μεγαλόνησο, που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή», σημείωσε για την Κύπρο.

Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε ορισμένα ερωτήματα: «Πενήντα χρόνια μετά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για τη δημοκρατία και για τη Βουλή. Πώς κύλησε μισός αιώνας χωρίς να εμπεδωθούν έμπρακτα στην Ελλάδα εγγυήσεις που να εδραιώνουν την πραγματική δημοκρατική λειτουργία της δικαιοσύνης, την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων, το τέλος των διακρίσεων, την ισότητα και την ισονομία, την εξάλειψη κάθε εμποδίου στην άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων;

Πώς φτάσαμε στην Ελλάδα των μνημονίων, των περικοπών μισθών και συντάξεων, δημοσίων δαπανών για ζωτικές λειτουργίες, όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση; Πώς φτάσαμε στην Ελλάδα της επιβολής ενός παράνομου χρέους που δεν ανήκε στους πολίτες, της επιβολής εξουθενωτικών μέτρων για τη δήθεν αποπληρωμή αυτού του χρέους, στην ωμή παραβίαση της ηχηρής πλειοψηφικής δημοκρατικής εντολής του μοναδικού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας μετά το 1974, του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, του 62% “όχι”»;

Επίσης, διατύπωσε και τα εξής ερωτήματα: «Πώς φτάσαμε τη σημερινή Ελλάδα, του εγκλήματος στο Μάτι, του εγκλήματος στα Τέμπη, στην ανοχύρωτη πολιτεία που αφήνει πολίτες, περιβάλλον, οικοσυστήματα και κάθε ζωντανή ύπαρξη στο έλεος της φωτιάς, της πλημμύρας, της θεομηνίας, της ανικανότητας και της ανευθυνότητας, του ρουσφετιού και της συναλλαγής, στη χώρα του “πάμε και όπου βγει”; Πώς φτάσαμε στη μονίμως άδεια Βουλή; Πώς φτάσαμε στις τροπολογίες της ντροπής, με εξυπηρετήσεις σε ημέτερους και με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη σε βάρος των αδυνάτων και των εργαζομένων και υπέρ τραπεζών και οικονομικών συμφερόντων; Πώς φτάσαμε στην αδικία, την ανισονομία, ως καθημερινές συνθήκες που σπρώχνουν την κοινωνία στο περιθώριο και την απελπισία;».


TOP NEWS

uncached