Αγροτικά μπλόκα: Κλιμάκωση μετά τις γιορτές και κινήσεις «διάσπασης» στο παρασκήνιο – Πού οδηγούν οι τελευταίες εξελίξεις
Σε αρκετά μπλόκα καταγράφεται τάση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μετά την Πρωτοχρονιά.
Σε αρκετά μπλόκα καταγράφεται τάση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μετά την Πρωτοχρονιά.
Σε φάση έντονης κινητικότητας και αλληλοδιασταυρούμενων μηνυμάτων βρίσκεται το αγροτικό κίνημα, καθώς σε αρκετά μπλόκα καταγράφεται τάση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μετά την Πρωτοχρονιά, την ώρα που στο παρασκήνιο εντείνονται οι συζητήσεις για το αν θα διατηρηθεί ένα ενιαίο μέτωπο ή θα προκύψουν διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και συντονιστικό.
Αφορμή για νέο κύκλο αντιπαράθεσης αποτέλεσε κείμενο που αποδόθηκε σε 18 αγροτικά μπλόκα από όλη τη χώρα, μετά συνάντηση στην Επανομή Θεσσαλονίκης, το οποίο κάνει λόγο για «αναγκαιότητα ουσιαστικού διαλόγου» για το παρόν και το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και απευθύνει κάλεσμα για κοινή παρουσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του βασικού συντονισμού των μπλόκων εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το ποιοι υπογράφουν το κείμενο, καθώς δεν αναφέρονται ονομαστικά τα 18 μπλόκα και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την εκπροσώπησή τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, συνδικαλιστικοί παράγοντες του κλάδου μιλούν για απόπειρες υπονόμευσης της ενότητας, επισημαίνοντας ότι ο πυρήνας των αιτημάτων παραμένει κοινός, αλλά το επόμενο διάστημα θα κριθεί από το αν θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα βασικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
Παράλληλα, ένταση προκάλεσε και η πληροφορία για συνάντηση αγροτών από την Κορινθία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στην οποία παραδόθηκε λίστα αιτημάτων. Εκπρόσωποι άλλων αγροτικών συλλόγων της περιοχής καταγγέλλουν ότι πρόκειται για κίνηση που δεν εκφράζει το σύνολο του συντονισμού, ενώ γίνεται λόγος και για διαγραφές από τη δομή των μπλόκων, με το επιχείρημα ότι στόχος είναι να αποφευχθούν παράλληλες πρωτοβουλίες που προκαλούν σύγχυση.
Το «κέντρο βάρους» στη Νίκαια και το πρόγραμμα δράσεων
Στη Νίκαια Λάρισας, μετά από μαζική συνέλευση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν νέο κύκλο δράσεων με στόχο την αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί:
-
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου (12:00): άνοιγμα των διοδίων Μακρυχωρίου για τη διευκόλυνση της μετακίνησης.
-
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου (16:00): κλείσιμο παρακαμπτηρίων και στη συνέχεια είσοδος τρακτέρ στη Λάρισα.
-
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: υποδοχή της νέας χρονιάς στο μπλόκο, με κάλεσμα σε οικογένειες και πολίτες.
Παράλληλα, από το μεσημέρι του Σαββάτου έκλεισε η αερογέφυρα στη Νίκαια, με πρόβλεψη να ανοίξει ξανά την Τρίτη, για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των εκδρομέων.
Μπλόκα και αποκλεισμοί σε όλη τη χώρα
Την ίδια ώρα, μηνύματα κλιμάκωσης έρχονται από διάφορες περιοχές:
-
Στα Μάλγαρα έκλεισε το ρεύμα προς Αθήνα, με ανοικτό το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.
-
Έγινε συμβολικός αποκλεισμός στο τελωνείο των Ευζώνων για όλα τα οχήματα πλην εκτάκτων περιστατικών.
-
Στον Προμαχώνα καταγράφεται αποκλεισμός για φορτηγά, ενώ τα ΙΧ κινούνται κανονικά.
-
Κλειστός για φορτηγά αναφέρεται και ο σταθμός διέλευσης στην Εξοχή Δράμας.
-
Στη Χαλκηδόνα έχει ανακοινωθεί κλείσιμο κόμβου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
-
Στο τελωνείο της Νίκης προγραμματίζονται ωριαία κλεισίματα.
-
Στην Εύβοια έχει ανακοινωθεί αποκλεισμός της Υψηλής Γέφυρας Χαλκίδας σε συγκεκριμένο δίωρο.
-
Στη Βοιωτία σημειώθηκαν κινήσεις αποκλεισμού στην εθνική οδό στο ύψος του Κάστρου, με πληροφορίες για επέκταση και στο αντίθετο ρεύμα.
-
Στο Δερβένι έχει προαναγγελθεί ωριαίο κλείσιμο από αγρότες της περιοχής.
Συνολικά, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ενός κινήματος που παραμένει ενεργό και πολυκεντρικό, με κοινό παρονομαστή την πίεση για δεσμεύσεις στα βασικά αιτήματα, αλλά και με εμφανείς τριβές για τον τρόπο εκπροσώπησης και το ποιος μιλά εκ μέρους ποιων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς θα φανεί αν θα υπάρξει συντεταγμένος διάλογος ή αν θα περάσει σε πρώτη γραμμή η κλιμάκωση των αποκλεισμών.
ολες οι ειδησεις
- Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, το ΑΕΠ μειώνεται – Δείτε το βίντεο
- Ο μεγάλος αρχηγός
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε δύο υπαλλήλους ινστιτούτου αισθητικής για παρενόχληση 19χρονου
- Παγκράτι: Μεθυσμένη Γεωργιανή τράκαρε 3 αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα – Φθορές και σε είσοδο πολυκατοικίας
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr