20 Δεκεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 07:05'

Αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα: Σκληραίνει η στάση, «κόκκινες γραμμές» από την κυβέρνηση ενόψει γιορτών

Σε κρίσιμη καμπή οι κινητοποιήσεις των αγροτών – Μπλόκα σε δρόμους και σύνορα, διάλογος με όρια και διευκολύνσεις για τις εορταστικές μετακινήσεις

Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς
Δημοσίευση: 07:05’
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς

Σε κρίσιμη καμπή οι κινητοποιήσεις των αγροτών – Μπλόκα σε δρόμους και σύνορα, διάλογος με όρια και διευκολύνσεις για τις εορταστικές μετακινήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με μπλόκα σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου αλλά και στα σύνορα, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει ήδη ανταποκριθεί σε μεγάλο μέρος των αιτημάτων των παραγωγών. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπερβεί τα ευρωπαϊκά και δημοσιονομικά όρια, βάζοντας σαφές πλαίσιο στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική αποτίμηση, από τα 27 αιτήματα που έχουν καταθέσει οι αγρότες, τα 16 έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 βρίσκονται υπό επεξεργασία ή συζήτηση, ενώ 7 δεν μπορούν να γίνουν δεκτά, καθώς είτε προσκρούουν σε βασικούς κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) είτε κρίνονται δημοσιονομικά ανέφικτα.

Μπλόκα σε δρόμους και κόμβους – Η γεωγραφία των κινητοποιήσεων

Στη Θεσσαλία, το μπλόκο της Νίκαιας εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες προχωρούν σε χρονικά περιορισμένους αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων οδών, αλλά και σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα, χωρίς όμως γενικευμένο αποκλεισμό.

Στην Κεντρική Μακεδονία, η εικόνα είναι σαφώς πιο έντονη. Ισχυρά μπλόκα έχουν στηθεί στα Μάλγαρα, με αποκλεισμό της ΠΑΘΕ και στα δύο ρεύματα, στη Χαλκηδόνα στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, αλλά και στο Δερβένι, τόσο στην Εγνατία Οδό όσο και στην παλαιά εθνική Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν ήδη τις μετακινήσεις και τη ροή του εμπορίου, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.

Στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν αποκλείσει τον κόμβο της Μπάρας στην Εγνατία Οδό, ενώ διατηρούν ισχυρό μπλόκο και στη Σιάτιστα. Εκεί, οι αποκλεισμοί είναι ελεγχόμενοι, με έμφαση στη διευκόλυνση Ι.Χ. και λεωφορείων, ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Αποκλεισμοί και στα σύνορα – Πλήγμα στη διακίνηση εμπορευμάτων

Ιδιαίτερη ένταση καταγράφεται και στα σύνορα της χώρας. Στους Ευζώνους και στο Ορμένιο, έχει αποφασιστεί επ’ αόριστον αποκλεισμός της εισόδου φορτηγών από τη Βουλγαρία, με εξαίρεση τα ευπαθή προϊόντα. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στο τελωνείο των Κήπων, όπου έχει διακοπεί η είσοδος φορτηγών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ήδη προβλήματα στη διακίνηση αγαθών και στις εμπορικές ροές.

Το μήνυμα της κυβέρνησης: Διάλογος, αλλά με σαφή όρια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός κανένας μαξιμαλισμός που μας βγάζει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου». Τόνισε ακόμη ότι τα παρατεταμένα μπλόκα προκαλούν σοβαρή επιβάρυνση στην κοινωνία και στην οικονομία, ειδικά ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ενσωμάτωσή του στην ΑΑΔΕ, την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει κρίσιμη για τη διασφάλιση αδιάβλητων και δίκαιων επιδοτήσεων. Όπως επισημαίνεται, η εξυγίανση του συστήματος έχει ήδη οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα ανακατανεμηθούν σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται η δέσμευση για σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, σε μια προσπάθεια να δοθεί μακροπρόθεσμη απάντηση στα διαχρονικά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής.

Τι αποφάσισαν οι αγρότες για τις γιορτές

Παρά τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, οι αγρότες έχουν λάβει αποφάσεις ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όπως έχει γίνει γνωστό, θα συνεχίσουν τις δράσεις τους, χωρίς όμως γενικευμένο κλείσιμο όλων των μπλόκων, παρέχοντας διευκολύνσεις στους ταξιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια των εορτών, οι μπάρες στα διόδια θα παραμένουν ανοιχτές, επιτρέποντας την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων, τόσο για όσους αναχωρούν όσο και για εκείνους που επιστρέφουν.

Το πρόγραμμα μέχρι τα Χριστούγεννα

Για το διάστημα από σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, έως και την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12), έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο κινητοποιήσεων. Τις πρωινές ώρες θα υπάρχει ελεύθερη διέλευση, ώστε να διευκολύνονται οι επαγγελματικές και προσωπικές μετακινήσεις των πολιτών.

Από τις 14:00 και μετά, προβλέπονται μαζικοί αλλά περιορισμένης διάρκειας αποκλεισμοί παρακαμπτηρίων οδών, με στόχο την άσκηση πίεσης χωρίς γενικευμένο μπλοκάρισμα. Το Σαββατοκύριακο, οι αγρότες έχουν αποφασίσει άνοιγμα των διοδίων, ενώ από την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου και μετά οι δρόμοι θα είναι σε γενικές γραμμές ανοιχτοί, διευκολύνοντας τις εορταστικές μετακινήσεις.

Η αντιπαράθεση βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και την κυβέρνηση να επιμένει ότι ο διάλογος έχει όρια. Το ερώτημα που μένει ανοιχτό είναι αν θα υπάρξει κοινός τόπος τις επόμενες ημέρες ή αν τα μπλόκα θα αποτελέσουν το μόνιμο σκηνικό των φετινών γιορτών.


TOP NEWS

uncached