current views are: 24

26 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση07:19

Δύσκολη παρτίδα σκάκι στη Μεσόγειο – Αμπντουλχαμίντ Χαν VS Sanco Swift – Η νέα NAVTEX, oι υδρογονάνθρακες και το θερμό επεισόδιο

Το Αμπντουλχαμίντ Χαν βρήκε το αντίπαλο δέος του, που ακούει στο όνομα

Δημοσίευση 07:19’
Αμπντουλχαμίντ Χαν

Το Αμπντουλχαμίντ Χαν βρήκε το αντίπαλο δέος του, που ακούει στο όνομα

Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν βγάζει στη Μεσόγειο ξανά η Τουρκία, σε μία κίνηση που αυξάνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ των… συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Αθήνας και Άγκυρας. Όμως η Ελλάδα δε μένει με σταυρωμένα χέρια: Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, σήμερα θα ανακοινωθεί νέα ελληνική NAVTEX στα νερά της Κρήτης.

Το κυνήγι των υδρογονανθράκων ενδέχεται να καταστήσει τη χώρα μας ακόμα και ενεργειακά αυτάρκη, με τον… μικρό Σουλτάνο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην καλοβλέπει το συγκεκριμένο σενάριο και φυσικά, να μένει «στη γωνία» στον απόηχο των πρόσφατων διπλωματικών εξελίξεων.

Το Αμπντουλχαμίντ Χαν και η επικίνδυνη «βόλτα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της hurriyet, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.

Ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, δήλωσε εμφατικά ότι το Αμπουντοχαμίντ Χαν είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες.

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς σε ποια περιοχή θα επιχειρήσει, γεγονός που δεν αποκλείει επικίνδυνα περάσματα.

Η ελληνική απάντηση: Νέα NAVTEX με το βλέμμα στο μέλλον

Τον χάρτη με τη νέα NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα για την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, νοτίως και δυτικά της Κρήτης, αποκάλυψε η διπλωματική συντάκτρια του Star, Κατερίνα Τσαμούρη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα.

H δημοσιογράφος του Star ανέφερε ότι σήμερα το μεσημέρι η Ελλάδα θα εκδώσει νέα  NAVTEX  δεσμεύοντας μεγάλη περιοχή νοτίως της Κρήτης, εκτός της περιοχής όπου διεξάγονται έως τώρα έρευνες από το Sanco Swift.

638112395d566

Στο εξής οι έρευνες θα επεκταθούν συγκεκριμένα στη νέα περιοχή, για την οποία δεν χρειάστηκε η Ελλάδα να πάρει άδεια έκδοσης NAVTEX από την Μάλτα, όπως είχε γίνει για το μικρότερο «κομμάτι» προηγουμένως, καθώς η περιοχή αυτή εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

Όσον αφορά το παρασκήνιο, η διπλωματική συντάκτρια του Star ανέφερε ότι ήταν ένα αίτημα του αμερικανικού κολοσσού στην ενέργεια ExxοnMobil, που εκτιμά ότι στο σημείο νότια της Κρήτης «κρύβεται» θησαυρός και ενδεχομένως, το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου, που θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει όχι μόνο ενεργειακή επάρκεια, αλλά ενεργειακή ανεξαρτησία.

Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: Οι εκτιμήσεις και τα έσοδα

Οι υδρογονάνθρακες και τα κοιτάσματα υπάρχουν… κάτω από τα πόδια μας και είναι πολλά τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να αποδώσει η εκμετάλλευση των εγχώριων ποσοτήτων τους. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι αυτά θα εντοπισθούν και θα είναι εκμεταλλεύσιμα.

Το πετρέλαιο και τα έσοδα

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την περίοδο υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες, για κάθε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και με υπόθεση για την τιμή του πετρελαίου στα 90 δολάρια το βαρέλι, το Δημόσιο εισπράττει 6 δισεκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για ύπαρξη αποθεμάτων αυτού του μεγέθους θεωρείται μετριοπαθής καθώς, ενδεικτικά, η περιοχή του Πρίνου έχει παράξει ως τώρα 120 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Τα έσοδα του Δημοσίου όπως προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και κυρωθεί από τη Βουλή προέρχονται από τη φορολογία, που είναι σταθερή 20 % επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος συν 5 % που είναι ο περιφερειακός φόρος, τις στρεμματικές αποζημιώσεις που είναι σταθερό ποσό ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης, τα μπόνους υπογραφής και παραγωγής καθώς και από το μίσθωμα σε είδος ή σε χρήμα που υπολογίζεται επί της παραγωγής υδρογονανθράκων.

Ως προς το μέγεθος από τα κοιτάσματα που μπορεί να φιλοξενεί το ελληνικό υπέδαφος, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αρκετές εκτιμήσεις.

Οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων:

-Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων «η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ» (σχετικά https://www.greekhydrocarbons.gr/news_gr/PR_REL_040222.html)

-Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, κάνουν λόγο για «βάσιμες πιθανότητες να διαπιστωθούν και να παραχθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν σε ορίζοντα 35ετίας να φθάσουν τα 5 τρισ. m3 και να αντικαταστήσουν πλήρως το εισαγόμενο στην χώρα μας ΦΑ, αλλά και να την καταστήσουν χώρα παραγωγό «Μπλε Υδρογόνου» κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου 2021-2050» (σχετικά http://www.academyofathens.gr/el/announcements/press-releases/20220203 ).

-Κατά την έκθεση «Οικονομικά και Γεωπολιτικά Oφέλη από την Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης: «Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ».

Η ίδια έκθεση, πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη (αύξηση εσόδων του Δημοσίου, επενδύσεις, αύξηση της απασχόλησης, μείωση της δαπάνης για εισαγωγή υδρογονανθράκων, βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες) επισημαίνει ακόμη, μεταξύ άλλων:

-Την γεωπολιτική θωράκιση από τη συμμετοχή πολύ μεγάλων διεθνών εταιρειών στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

-Την ενεργειακή ασφάλεια λόγω μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές.

-Την ανάπτυξη διεθνών εμπορικών υπηρεσιών διαμετακόμισης των υδρογονανθράκων.


σχετικα αρθρα