25 Μαΐου 2026
Δημοσίευση: 07:44'

Αναμένονται εξελίξεις για το σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν: «Ίσως και σήμερα», λέει ο Ρούμπιο – Το πετρέλαιο καταρρέει

Αυτές οι προσδοκίες πίεσαν και τις τιμές του αμερικανικού αργού WTI που υποχωρεί προς τα 91 δολάρια το βαρέλι, με πτώση που αγγίζει το 6% στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: 07:44’
Πηγή: EPA/SOHAIL SHAHZAD
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Αυτές οι προσδοκίες πίεσαν και τις τιμές του αμερικανικού αργού WTI που υποχωρεί προς τα 91 δολάρια το βαρέλι, με πτώση που αγγίζει το 6% στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να έχει «νέα», ίσως ακόμη και εντός της ημέρας, όσον αφορά υπό διαπραγμάτευση σχέδιο συμφωνίας προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με το Ιράν.

«Περιμέναμε ότι θα είχαμε νέα χθες βράδυ, ίσως σήμερα (Δευτέρα), αλλά δεν θα προκαταλάβω τίποτα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Νέο Δελχί, αναφερόμενος στην πιθανότητα σύναψης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου που άρχισε με τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν την 28η Φεβρουαρίου.

Το πετρέλαιο καταρρέει, με πτώση που αγγίζει το 6%

Κάθετη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι ΗΠΑ και Ιράν πλησιάζουν σε συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να αποδυναμώσει τις ελπίδες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent καταγράφουν πτώση πάνω από 5,5% υποχωρώντας κάτω από τα 98 δολάρια το βαρέλι στις συναλλαγές της Δευτέρας (25.5.2026), καθώς οι επενδυτές άρχισαν να θεωρούν πολύ πιθανό το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ως μέρος της συμφωνίας για τερματισμό του πολέμου, με απελευθέρωση ορισμένων παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και με το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης να παραπέμπεται σε νέες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Αυτές οι προσδοκίες πίεσαν και τις τιμές του αμερικανικού αργού WTI που υποχωρεί προς τα 91 δολάρια το βαρέλι, με πτώση που αγγίζει το 6% στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Αν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ μέχρι να επιτευχθεί επίσημη συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν θα «βιαστεί», οι επενδυτές εκτιμούν ότι ένα πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ θα παρείχε σημαντική ανακούφιση στις μεγάλες ασιατικές οικονομίες και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου, δεδομένου ότι από την πλωτή οδό μεταφέρεται περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποστολών πετρελαίου και LNG.

Η σύγκρουση στο Ιράν και ο διπλός αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ έχουν διαταράξει σοβαρά τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αναγκάζοντας τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής να σταματήσουν την παραγωγή αργού κατά πολλά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Δεν υπάρχει βιασύνη για συμφωνία, είπε νωρίτερα ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι έχει δώσει εντολή στους εκπροσώπους του να μην βιαστούν για καμία συμφωνία με το Ιράν, καθώς η κυβέρνησή του υποβάθμισε τις ελπίδες για άμεση πρόοδο στον τρίμηνο πόλεμο, οι οποίες είχαν ενισχυθεί μία ημέρα νωρίτερα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός ιρανικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ «μέχρι να επιτευχθεί, επικυρωθεί και υπογραφεί συμφωνία», προσθέτοντας ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους και να το κάνουν σωστά».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ιρανική κυβέρνηση. Ωστόσο, το πρακτορείο Tasnim, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θέτει εμπόδια σε βασικά σημεία μιας πιθανής συμφωνίας, μεταξύ των οποίων και το αίτημα της Τεχεράνης για αποδέσμευση παγωμένων κεφαλαίων.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι δύο πλευρές έχουν «σε μεγάλο βαθμό διαπραγματευτεί» ένα μνημόνιο κατανόησης για ειρηνευτική συμφωνία που θα επανέφερε τη λειτουργία των Στενών του Ορμούζ, από όπου πριν από τη σύγκρουση περνούσε περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Παρά την πρόοδο στις συνομιλίες, παραμένουν σημαντικές διαφωνίες, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο πόλεμος του Ισραήλ στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, αλλά και τα αιτήματα της Τεχεράνης για άρση κυρώσεων και αποδέσμευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων παγωμένων πετρελαϊκών εσόδων σε ξένες τράπεζες.


TOP NEWS

uncached