1 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση: 09:43'
Τελευταία ενημέρωση: 10:51'

Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζει ο χάρτης το 2024 – Αιτήματα 145 δήμων για διορθώσεις

Δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια και βαθιά «κουρέµατα» στις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, παρά µόνο στοχευµένες παρεµβάσεις

Επιμέλεια: Νίκος Μποζιονέλος
Δημοσίευση: 09:43’
Τελευταία ενημέρωση: 10:51’
Η Αθήνα από ψηλά – Πηγή: drougoutisphotography
Επιμέλεια: Νίκος Μποζιονέλος

Δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια και βαθιά «κουρέµατα» στις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, παρά µόνο στοχευµένες παρεµβάσεις

Αναδιάταξη του χάρτη των αντικειµενικών αξιών, µε στοχευµένες µειώσεις, επέκταση σε όλη τη χώρα και κλείσιµο της ψαλίδας µε τις εµπορικές τιµές, περιλαµβάνει ο σχεδιασµός για το 2024.

Το σχέδιο δράσης του οικονοµικού επιτελείου θα εκτυλιχθεί σε τρία στάδια, µε το πρώτο να περιλαµβάνει ξεκαθάρισµα του τοπίου για την έκταση των µειώσεων στις αντικειµενικές αξίες σε συγκεκριµένες ζώνες, µε βάση τα αιτήµατα των 145 δήµων για διορθώσεις στις τιµές, µε το επιχείρηµα ότι σε πολλές περιοχές είναι αισθητά υψηλότερες από τις εµπορικές, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και απώλειες κοινωνικών επιδοµάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», η εξέταση των ενστάσεων από τους δήµους εισέρχεται στην τελική ευθεία και η αρµόδια επιτροπή αξιολογεί µία µία τις προτάσεις, για να διαπιστώσει την εγκυρότητά τους και να εκδώσει την «τελική ετυµηγορία» για το αν, πού και σε τι εύρος θα γίνουν εκ των υστέρων µειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Η ίδια πηγή σηµειώνει µε νόηµα ότι τα περισσότερα αιτήµατα των δήµων δεν είναι τεκµηριωµένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές από τις ενστάσεις θα απορριφθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια και βαθιά «κουρέµατα», παρά µόνο στοχευµένες παρεµβάσεις, καθώς σχεδόν δύο χρόνια µετά την εφαρµογή των νέων αντικειµενικών οι τιµές στην αγορά έχουν κάνει άλµα και η ψαλίδα µεταξύ εµπορικών και αντικειµενικών αξιών έχει ανοίξει, µε τις µεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπόλοιπων µεγάλων πόλεων. Μάλιστα, όπως επισηµαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήµερα χέρια γίνονται σε τιµές ακόµη και διπλάσιες των αντικειµενικών.

Επέκταση των αντικειµενικών τιµών σε 2.167 περιοχές

Το δεύτερο βήµα περιλαµβάνει την επέκταση των αντικειµενικών τιµών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήµατος. Πρόκειται για το υπολειπόµενο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούµενα πολεοδοµικά στοιχεία. Αρµόδιοι παράγοντες σηµειώνουν ότι η επέκταση των αντικειµενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, διότι όχι µόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει µια πρώτη εκτίµηση, αλλά πρόκειται για περιοχές µε πολύ µικρό αριθµό κατοίκων, ακόµα και για ερειπωµένα χωριά.

Στην Αττική, οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστηµα των αντικειµενικών τιµών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρενά και σε Αγία Μαρίνα, Χάρακα, ∆ασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη και περιοχές σε Σαλαµίνα, Κύθηρα και Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναµένεται να αποκτήσουν πρώτη φορά αντικειµενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (∆ιακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυµπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) και στη Φλώρινα (Αµύνταιο, Αγιος Παντελεήµονας, Πρέσπες, Φιλώτας, ∆ροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Η περιοχή που µπήκε τελευταία στον αστερισµό των αντικειµενικών αξιών ήταν το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσµά, µε τις τιµές να κυµαίνονται από 3.250 έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο, στην πρώτη θέση της κατάταξης µε τις ακριβότερες περιοχές εξακολουθεί να βρίσκεται η Βουλιαγµένη µε 10.800 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο στον Λαιµό, µε δεύτερο το Κολωνάκι, µε τιµή 8.550 ευρώ το τετραγωνικό. Από τα νησιά ξεχωρίζει η Μύκονος, µε 5.900 ευρώ το τετραγωνικό. Μαζί µε την επανένταξη θα προχωρήσει και ο σχεδιασµός για την επαναχάραξη των ζωνών. Την άσκηση τρέχει η ειδική οµάδα εργασίας, σε συνεργασία µε πανεπιστήµια και το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος, και αναµένεται να υποβάλει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, ενώ σε κάποιες περιοχές οι υφιστάµενες ζώνες θα σπάσουν στα δύο.

Αυτόµατη προσαρµογή

Η µεγάλη όµως ανατροπή έχει να κάνει µε την κατάργηση του σηµερινού καθεστώτος, µε βάση το οποίο οι αντικειµενικές τιµές καθορίζονται µε υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο ή περισσότερα χρόνια µε την καθιέρωση συστήµατος αυτόµατης προσαρµογής των φορολογικών τιµών στις διακυµάνσεις των αγοραίων, το οποίο αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του 2024. Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστηµα, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηµαταγορά µε τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συµβόλαια, µισθώµατα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδοµένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθµούς µετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύµατος κ.λπ.). Με βάση αυτά, κάθε χρόνο ή και σε µικρότερο διάστηµα θα αναπροσαρµόζει αυτόµατα τις αντικειµενικές αξίες στα επίπεδα των εµπορικών τιµών. Αυτό σηµαίνει ότι οι όποιες µεταβολές (αυξήσεις ή µειώσεις) καταγράφονται στις εµπορικές τιµές των ακινήτων θα περνούν αυτόµατα στις αντικειµενικές αξίες, επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου θα εκτυλιχθεί σε τρία στάδια, με το πρώτο να περιλαμβάνει ξεκαθάρισμα του τοπίου για την έκταση των μειώσεων στις αντικειμενικές αξίες σε συγκεκριμένες ζώνες, με βάση τα αιτήματα των 145 δήμων για διορθώσεις στις τιμές, με το επιχείρημα ότι σε πολλές περιοχές είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και απώλειες κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», η εξέταση των ενστάσεων από τους δήμους εισέρχεται στην τελική ευθεία και η αρμόδια επιτροπή αξιολογεί μία μία τις προτάσεις, για να διαπιστώσει την εγκυρότητά τους και να εκδώσει την «τελική ετυμηγορία» για το αν, πού και σε τι εύρος θα γίνουν εκ των υστέρων μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Η ίδια πηγή σημειώνει με νόημα ότι τα περισσότερα αιτήματα των δήμων δεν είναι τεκμηριωμένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές από τις ενστάσεις θα απορριφθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια και βαθιά «κουρέματα», παρά μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών έχει ανοίξει, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήμερα χέρια γίνονται σε τιμές ακόμη και διπλάσιες των αντικειμενικών.

Επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές

Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήματος. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, διότι όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Στην Αττική, οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρενά και σε Αγία Μαρίνα, Χάρακα, ∆ασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη και περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα και Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (∆ιακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) και στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, ∆ροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Η περιοχή που μπήκε τελευταία στον αστερισμό των αντικειμενικών αξιών ήταν το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, με τις τιμές να κυμαίνονται από 3.250 έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο, στην πρώτη θέση της κατάταξης με τις ακριβότερες περιοχές εξακολουθεί να βρίσκεται η Βουλιαγμένη με 10.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στον Λαιμό, με δεύτερο το Κολωνάκι, με τιμή 8.550 ευρώ το τετραγωνικό. Από τα νησιά ξεχωρίζει η Μύκονος, με 5.900 ευρώ το τετραγωνικό. Μαζί με την επανένταξη θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός για την επαναχάραξη των ζωνών. Την άσκηση τρέχει η ειδική ομάδα εργασίας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και αναμένεται να υποβάλει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, ενώ σε κάποιες περιοχές οι υφιστάμενες ζώνες θα σπάσουν στα δύο.

Αυτόματη προσαρμογή

Η μεγάλη όμως ανατροπή έχει να κάνει με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, με βάση το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο ή περισσότερα χρόνια με την καθιέρωση συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του 2024. Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Με βάση αυτά, κάθε χρόνο ή και σε μικρότερο διάστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες, επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.


TOP NEWS

uncached