26 Φεβρουαρίου 2026
Δημοσίευση: 13:18'
Τελευταία ενημέρωση: 13:19'

Ιαπωνία: Άντρες φορούν μόνο τα εσώρουχά τους και παλεύουν μέσα στο κρύο και τη λάσπη… για καλή σοδειά

Το φεστιβάλ Warabi Hadaka Matsuri πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό χωράφι σε οικιστική περιοχή της πόλης Yotsukaido, ανατολικά του Τόκιο.

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: 13:18’
Τελευταία ενημέρωση: 13:19’
screenshots video
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Το φεστιβάλ Warabi Hadaka Matsuri πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό χωράφι σε οικιστική περιοχή της πόλης Yotsukaido, ανατολικά του Τόκιο.

Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα πάνω στο λασπωμένο χωράφι, μετατρέποντας το έδαφος σε παχύρρευστη γη. Κι όμως, περισσότεροι από τριάντα άνδρες, ντυμένοι μόνο με τα παραδοσιακά τους εσώρουχα, στάθηκαν εκεί, ακίνητοι για μια στιγμή, πριν ορμήσουν ο ένας πάνω στον άλλον. Δεν επρόκειτο για επίδειξη αντοχής, αλλά για μια τελετουργία με ρίζες βαθιές στον χρόνο – μια προσευχή για γονιμότητα, σοδειά και ζωή.

Το φεστιβάλ Warabi Hadaka Matsuri πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό χωράφι σε οικιστική περιοχή της πόλης Yotsukaido, ανατολικά του Τόκιο. Παρά το τσουχτερό κρύο και την καταρρακτώδη βροχή, οι συμμετέχοντες σχημάτιζαν ανθρώπινες πυραμίδες, πάλευαν τελετουργικά και έριχναν τους αντιπάλους τους στη λάσπη, αναβιώνοντας ένα έθιμο που μετρά πάνω από δύο αιώνες ιστορίας.

Χωρισμένοι σε ομάδες, με τα σώματά τους να τρέμουν από το κρύο, οι άνδρες έσφιγγαν τα δόντια και συγκρούονταν σε μια σκηνή που θύμιζε αρχέγονη μάχη. Η τελετουργική πάλη δεν έχει νικητές και ηττημένους· ο συμβολισμός της αφορά την επίκληση για πλούσια συγκομιδή και ευημερία.

«Αυτή η γιορτή έχει μακρά ιστορία», δήλωσε ο Τακέσι Σεΐνο, δάσκαλος που συμμετείχε για τρίτη φορά στη φετινή διοργάνωση.

Σύμφωνα με τον διοργανωτή Κέντζι Τσουρουόκα, το έθιμο ξεκίνησε όταν οι κάτοικοι του Γουαράμπι – ενός χωριού που άλλοτε περιβαλλόταν από καλλιέργειες και ορυζώνες – πάλευαν στα πλημμυρισμένα χωράφια μαζί με άλογα, σε μια πράξη που συνδύαζε τη σωματική δοκιμασία με την προσευχή για γονιμότητα της γης.

Η παράδοση δεν περιορίζεται μόνο στη σοδειά. Οι συμμετέχοντες προσεύχονται και για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών τους. Φέτος, αρκετοί έφεραν ακόμη και τα νεογέννητα βρέφη τους στο λασπωμένο πεδίο, πριν μπουν και οι ίδιοι στην πάλη, αναζητώντας ευλογία για τη νέα γενιά.

Παρότι η περιοχή έχει αλλάξει δραματικά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, το έθιμο παραμένει ζωντανό, λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα στο παλιό αγροτικό τοπίο και τη σύγχρονη αστική πραγματικότητα.

«Δεν έχει βρέξει πολύ φέτος, αλλά σήμερα έριξε καταρρακτωδώς», ανέφερε ο 60χρονος Κέντζι Ναγκάτα, ένας από τους συμμετέχοντες. «Ας πούμε ότι είναι ευλογημένη βροχή».


TOP NEWS

uncached