current views are: 190

17 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση09:34

Επιμένει ο Ερντογάν: «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» – Απειλεί την Ελλάδα από το βήμα της G20

Ο  Ερντογάν «βρυχάται» κατά της χώρας μας και τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν για τα F-16

Δημοσίευση 09:34’
Ερντογάν

Ο  Ερντογάν «βρυχάται» κατά της χώρας μας και τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν για τα F-16

Μανιέρα κατάντησαν οι απειλές του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας. Ο Ερντογάν βρήκε πάλι την ευκαιρία από το βήμα της G20 στο Μπαλί να επαναλάβει την προκλητική ρητορική του και να ξεστομίσει την επική του ατάκα «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Washington Post για Ερντογάν

«Το να είσαι ή να γίνεσαι σύμμαχος κάποιου έγκειται στο να συμφωνείς στο ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι οι κοινοί εχθροί σου. Διαφορετικά, δεν υφίσταται η έννοια της συμμαχίας. Αυτή η παραδοχή είναι ευκολότερη στα λόγια από ό,τι στις πράξεις, ειδικά όταν ένας σύμμαχος χάνεται σε ένα ταξίδι εγωισμού – όπως αρμόζει σε έναν Οθωμανό σουλτάνο. Αυτός είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και κάνει τις καταστάσεις αχρείαστα προβληματικές και πολύπλοκες. Για να φανεί δυνατός πριν τις εκλογές του Ιουνίου, δημιουργεί προβλήματα σε φίλους και εχθρούς, ενώ αδιαφορεί παντελώς για το εάν τα καμώματα του υπονομεύουν τη συνοχή της Δύσης και της ασφάλεια της Ευρώπης γενικά» έγραψε η Washington Post.

Παράλληλα, διαρκής είναι η ανησυχία και η ενόχληση στην Τουρκία για την εξοπλιστική ισχύ της Ελλάδας σε συνδυασμό με το αμερικανικό μπλόκο για τα F-16, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν.

Ταγίπ Ερντογάν

 Τουρκικά ΜΜΕ για τα F-16

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  επισημαίνουν ότι «οι Έλληνες ήδη παραλαβάνουν F-16 Viper και Rafale» και συμπληρώνουν ότι το τουρκικό πρόγραμμα για τα F-16 «αν εγκριθεί, θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον πεντε χρόνια».

Ο δημοσιογράφος του Haberturk Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι ρώτησε τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Πεκίν πότε η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της.

Ο Πεκίν απάντησε: «Να σας πως πως θα μας πάρει τουλάχιστον 5 χρόνια».

Ο δημοσιογράφος συνέχισε: «Η Ελλάδα πόσα εκσυγχρόνισε και πόσο χρονικό διάστημα της απομένει;».

Πεκίν: «H Eλλάδα ήδη τρέχει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού. Παραλαμβάνει τα F-16 Viper όπως παραλαμβάνει και Rafale. Εκτός από αυτά θα εκσυγχρονίσουν κι άλλα 50 μαχητικά. Έρχονται με διαφορετικούς τρόπους. Παραλαμβάνουν ανα δυο μαχητικά. Ίσως όλο το πρόγραμμα πάρει 4 ή 5 χρόνια. Όμως έφτασαν ήδη κάποια από τα Rafale. Μια μοίρα, τα 18 Rafale φτάνουν και είναι τα μεταχειρισμένα, τα υπόλοιπα θα είναι νέας κατασκευής».

Σφοδρή επίθεση σε βάρος του Ερντογάν εξαπέλυσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, λέγοντας: «Σύνελθε! Δεν κυβερνάς τσίρκο, κράτος κυβερνάς!».

Η αντιπολίτευση μιλά για χάος μέσα στην κυβέρνηση

Είπε η Ακσενέρ: «Έχουμε έναν υπουργό που αρνείται να δεχθεί τα συλλυπητήρια και θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για το τρομοκρατικό χτύπημα» αναφερόμενη στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού «δεν αποδεχόμαστε τα συλλυπητήρια της πρεσβείας των ΗΠΑ. Αρνούμαστε!».

Και συνέχισε η Ακσενέρ: «Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έχουμε τον πρόεδρο κ. Ερντογάν που στο Μπαλί συναντήθηκε με τον φίλο του Μπάιντεν, συνομίλησε και δέχθηκε τα συλλυπητήρια. Περιμένουμε και είναι δικαίωμα μας αυτό αυτοί οι δυο να συντονιστούν και να έχουν μια κοινή θέση. Απευθύνομαι στον κ. Ερντογάν και στους συνεργάτες του. Ας συμμαζέψουν τα μυαλά τους. Δεν κυβερνάτε τσίρκο, αλλά κυβερνάτε κράτος, κράτος!».

Πιέζουν οι Αμερικανοί βουλευτές για την τροπολογία των F-16

Με μια ύστατη προσπάθεια λίγο πριν την τελική ευθεία για την διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), Αμερικανοί βουλευτές συνεχίζουν να πιέζουν για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο, έχοντας εξασφαλίσει διακομματική στήριξη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αντίστοιχη τροπολογία δεν εντάχθηκε στο αντίστοιχο νομοσχέδιο της Γερουσίας για σειρά κυρίως διαδικαστικών λόγων.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση της τελικής εκδοχής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Κρις Παππάς, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας για τα ελληνικά θέματα (Hellenic Caucus), ηγήθηκε της προσπάθειας για την αποστολή διακομματικής επιστολής προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία. Την επιστολή υπογράφουν 22 βουλευτές, οι οποίοι προτρέπουν να διατηρηθεί στο NDAA η διακομματική τροπολογία που θέτει περιορισμούς στην δυνατότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

F-16

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ». Προστίθεται πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «το ενδεχόμενο της πώλησης και της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίσει την κυβέρνηση (του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν από το είναι υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της απέναντι στους πολιτικούς ιθύνοντες των ΗΠΑ. Επιπλέον, η ολοένα και πιο πολεμική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα – έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ – δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Νέα σφαλιάρα από Μενέντεζ σε Τουρκία

Άλλη μια… ηχηρή σφαλιάρα «κέρασε» ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στον Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως θα τον βρει μπροστά του αν συνεχίσει την προκλητική ρητορική.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Κύπρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει δικτάτορα, ενώ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αρνητικός και στην πώληση F-16.

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζιπίνκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ο Μενέντεζ.

Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ, δεν… κατάπιε τα λόγια του ούτε για το ζήτημα των F-16, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών στην Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νικόλ Μαλλιωτάκη

H ελληνοαμερικανίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, τόνισε με βεβαιότητα ότι η διακομματική αντίθεση που επικρατεί στο Κογκρέσο για τα F16 στην Τουρκία θα συνεχιστεί.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, επανεξελέγη με άνεση στην περιφέρεια της, υποστήριξε ότι  δεν ισχύει η άποψη ότι μια Ρεπουμπλικανική Βουλή θα είναι πιο φιλική προς την Τουρκία.

Ανεξαρτήτως τελικής κατάληξης της τροπολογίας Πάπας, αυτό που επιτεύχθηκε είναι η αποστολή ενός αυστηρού μηνύματος προς την Τουρκία αλλά και τον Λευκό Οίκο ότι η πώληση ή η αναβάθμιση των F16, συναντά σημαντικά και μάλιστα διακομματικά εμπόδια στο Κογκρέσο σημειώνει επίσης στην συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση.

Η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης αναφέρει: «Ολόκληρη η διαδικασία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη κυβέρνηση ότι υπάρχει διακομματική αντίθεση τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Συνεργαζόμαστε με τον γερουσιαστή Μενέντεζ ως πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και εγώ συνεργάζομαι με τον Μάικ Μακόλ ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σε μια τέτοια πώληση. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό, πολύ καλό σημείο. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την προστασία των συμμάχων μας».

nicole malliotakis 750x430 1

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη απορρίπτει την θεωρία που θέλει τους Ρεπουμπλικανούς να είναι πιο φιλικοί με την Τουρκία θυμίζοντας ότι το καλοκαίρι η τροπολογία Πάπας πέρασε στην ολομέλεια εξαιτίας της στήριξης του κόμματος της.

«Στη Γερουσία σίγουρα έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που θα κρατήσει τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αλλά και με τη Βουλή, που περνάει στους Ρεπουμπλικάνους, δεν νομίζω ότι αυτό θα υπάρξει διαφορά.

Εξακολουθείτε να βλέπετε ότι η πλειοψηφία των μελών της Βουλής αντιτίθεται στην πώληση και όταν αυτή η τροπολογία ήρθε στην ολομέλεια μπορέσαμε να πάρουμε τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, ήταν αυτοί που τελικά βοήθησαν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Οι Δημοκρατικοί δεν είχαν μόνοι τους τις ψήφους για να περάσουν αυτήν την τροπολογία. Ήταν οι ψήφοι των Ρεπουμπλικανών που ο Γκας Μπιλιράκης και εγώ μπορέσαμε να φέρουμε, πάνω από 60 ψήφοι, που την έκαναν τελικά να περάσει. Επομένως, ήταν πραγματικά μια διακομματική προσπάθεια και δεν θα είχε περάσει χωρίς διακομματική υποστήριξη».

Η επιβεβαίωση της στήριξης της Ελλάδος και της Κύπρου τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Κογκρέσο στην σκιά της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας είναι κρίσιμης σημασίας αναφέρει η κ Μαλλιωτάκη.

«Ανησυχούμε πάντα όταν πραγματικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να πει ή να κάνει ο τύπος (Ερντογαν) και συμπεριφέρεται επιθετικά και η ρητορική του είναι προβληματική. Αλλά νομίζω ότι γι’ αυτό ξέρετε, χρειαζόμαστε τα μέλη του Κογκρέσου και χρειαζόμαστε τη κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της στους συμμάχους μας στην περιοχή».


σχετικα αρθρα