Αποφυλακίστηκε ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Βιολάντα – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
Η υπεράσπιση του Κώστα Τζιωρτζιώτη είχε κινηθεί ήδη από την άνοιξη για την άρση της προσωρινής κράτησής του.
Η υπεράσπιση του Κώστα Τζιωρτζιώτη είχε κινηθεί ήδη από την άνοιξη για την άρση της προσωρινής κράτησής του.
ποφυλακίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης 1ης Σεπτεμβρίου ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας ΒΙΟΛΑΝΤΑ, Κώστας Τζιωρτζιώτης, ο οποίος παρέμενε προσωρινά κρατούμενος στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Τρίκαλα.
Με την αποφυλάκισή του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, οι οποίοι θα ισχύουν μέχρι την τακτική δικάσιμο για την τραγωδία της 26ης Ιανουαρίου 2026, όταν πέντε εργαζόμενες έχασαν τη ζωή τους μετά την ισχυρότατη έκρηξη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Ο επιχειρηματίας είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος στις 18 Φεβρουαρίου, έπειτα από πολύωρη απολογία και με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση του κατηγορητηρίου μετά την προσθήκη νέων στοιχείων στη δικογραφία.
Είχαν απορριφθεί προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης
Η υπεράσπιση του Κώστα Τζιωρτζιώτη είχε κινηθεί ήδη από την άνοιξη για την άρση της προσωρινής κράτησής του. Αίτημα αποφυλάκισης είχε απορριφθεί, ενώ ακολούθησε προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο Τρικάλων. Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο είχε διατηρήσει την προσωρινή κράτηση, με το τότε σκεπτικό να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκτίμηση ότι υπήρχε κίνδυνος τέλεσης νέων συναφών αδικημάτων.
Πλέον, αρκετούς μήνες μετά την προφυλάκισή του, ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΛΑΝΤΑ εξέρχεται από τη φυλακή υπό όρους, ενώ η κύρια ποινική διαδικασία για τη φονική έκρηξη συνεχίζεται.
Τα στοιχεία που είχαν αλλάξει το κατηγορητήριο
Η δικαστική έρευνα είχε πάρει νέα τροπή τον Φεβρουάριο, όταν στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού οδήγησαν σε αναβάθμιση των κατηγοριών.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από τη συμπληρωματική δικογραφία, καταθέσεις εργαζομένων και εμπειρογνωμόνων ανέφεραν ότι οσμή προπανίου είχε γίνει αντιληπτή στο εργοστάσιο ήδη από τον Ιούνιο του 2025.
Η έρευνα είχε εστιάσει ιδιαίτερα σε υπόγειο σωλήνα προπανίου, ο οποίος φέρεται να παρουσίαζε έντονη διάβρωση. Σύμφωνα με τα ευρήματα που είχε παρουσιάσει η ΕΡΤ, ο σωλήνας είχε τοποθετηθεί απευθείας στο έδαφος χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές προστασίας και η διαρροή είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων προπανίου στον χώρο.
Ως πιθανή πηγή ανάφλεξης είχε εξεταστεί σπινθήρας από ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ η ισχύς της έκρηξης είχε υπολογιστεί ως αντίστοιχη περίπου 185 κιλών ζελατινοδυναμίτιδας.
Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν εξεταστεί επίσης ζητήματα που αφορούσαν τις δεξαμενές προπανίου, τις μελέτες των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας.
Τι είχε υποστηρίξει ο Τζιωρτζιώτης
Κατά την απολογία του, ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΛΑΝΤΑ είχε αρνηθεί ότι γνώριζε τον κίνδυνο που υπήρχε στις εγκαταστάσεις.
Φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι εμπιστευόταν τους συνεργάτες και τους ειδικούς που είχαν αναλάβει τα τεχνικά ζητήματα της επιχείρησης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονταν συχνά και μέλη της οικογένειάς του.
Η υπεράσπισή του είχε αμφισβητήσει επίσης το σκεπτικό της προσωρινής κράτησης, επιμένοντας ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε δόλο και ότι αυτό θα αποδειχθεί κατά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας.
Η αποφυλάκισή του αποτελεί πλέον τη νεότερη εξέλιξη σε μια υπόθεση που παραμένει ανοικτή, με την τελική κρίση για τις ποινικές ευθύνες γύρω από τη φονική έκρηξη να αναμένεται να δοθεί ενώπιον του δικαστηρίου.
ολες οι ειδησεις
- Πασχάλης Τσαρούχας – Κατερίνα Νοτοπούλου: Είναι ζευγάρι! Η κοινή φωτογραφία και η δημόσια ερωτική εξομολόγηση
- ΑΕΚ – ΟΦΗ 3-0: Επιβλητική νίκη με πρωταγωνιστές Ρέλβας και Μουκουντί – Τώρα Champions League και ντέρμπι
- Πάτρα: Σοβαρά επεισόδια μετά από γλέντι στα Πρατσικά – Συμπλοκές, φθορές και προσαγωγές
- Μαρία Σολωμού για Μάριο Αθανασίου: «Δεν θα ερχόμουν ποτέ σε ρήξη μαζί του» – Τι είπε για Βίσση και Καρβέλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr