Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

Απόρρητα έγγραφα ΚΥΠ: Τα τουρκικά σχέδια για το Αιγαίο, τα 12 μίλια, το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση της θάλασσας και το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η γεωγραφία του Αιγαίου αποτελεί «ειδική περίπτωση» που δεν επιτρέπει την εφαρμογή του διεθνούς κανόνα των 12 ναυτικών μιλίων

Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς
Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’
Απόρρητα έγγραφα ΚΥΠ: Τα τουρκικά σχέδια για το Αιγαίο, τα 12 μίλια, το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση της θάλασσας και το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η γεωγραφία του Αιγαίου αποτελεί «ειδική περίπτωση» που δεν επιτρέπει την εφαρμογή του διεθνούς κανόνα των 12 ναυτικών μιλίων

Αποχαρακτηρισμένα ενημερωτικά δελτία που αφορούν τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 στην Κύπρο, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απόρρητα διαβαθμισμένα έγγραφα, δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της τότε ΚΥΠ.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 1974, το ζήτημα της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων απασχόλησε έντονα την τουρκική πολιτική σκηνή, με τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου στην τουρκική βουλή και την επιδίωξη της Τουρκίας να επεκτείνει την έρευνά της για φυσικούς πόρους στην περιοχή. Ταυτόχρονα, βρέθηκαν στην επικαιρότητα οι κινήσεις του Αμερικανικού Ωκεανογραφικού πλοίου Caribbean που πραγματοποιούσε έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

Η τουρκική κυβέρνηση επιδίωξε να πείσει την αμερικανική εταιρεία που εκτελούσε τις έρευνες να επεκταθεί και στο Αιγαίο. Παρά τις προσπάθειες, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν, εκφράζοντας ανησυχίες λόγω της αμφισβήτησης των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η Τουρκία προχώρησε σε προσφορά εγγυήσεων προς την εταιρεία για να αποδεχθεί την πρόταση, αλλά χωρίς επιτυχία. Υπήρξαν επίσης φήμες για αγορά του ωκεανογραφικού σκάφους από την Τουρκία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΥΠ (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών), η πρόταση αυτή είχε μόνο εσωτερική κατανάλωση και δεν ήταν ρεαλιστική.

Το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση της Θάλασσας και το Θέμα των 12 Μιλίων

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο εκμετάλλευσης της θάλασσας οδήγησε τη συζήτηση στην τουρκική βουλή, με τη συζήτηση να αναβάλλεται τελικά για τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλάμβανε διατάξεις που στόχευαν να εμποδίσουν τυχόν μελλοντικά σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, εφαρμόζοντας την τακτική του περιορισμού της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η γεωγραφία του Αιγαίου αποτελεί «ειδική περίπτωση» που δεν επιτρέπει την εφαρμογή του διεθνούς κανόνα των 12 ναυτικών μιλίων, επιχειρηματολογώντας πως η επέκταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο του Αιγαίου για τα τουρκικά συμφέροντα. Ωστόσο, η ΚΥΠ, σχολιάζοντας την κίνηση αυτή της Τουρκίας, ανέφερε ότι πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια που δεν έχει διεθνή αναγνώριση και ισχύ.

Δείτε το έγγραφο της ΚΥΠ

 

 

 

 

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.