Απότομη αλλαγή στον καιρό: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος με πτώση 10°C – Τέλος τα 30άρια και η αφρικανική σκόνη
Το κύμα ζέστης που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας 30άρια ακόμη και σε ηπειρωτικές περιοχές, θα υποχωρήσει, καθώς στη θέση του έρχονται ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια.
Το κύμα ζέστης που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας 30άρια ακόμη και σε ηπειρωτικές περιοχές, θα υποχωρήσει, καθώς στη θέση του έρχονται ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια.
Ραγδαία μεταβολή αναμένεται στο σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, καθώς ένας πολικός αεροχείμαρρος (jet stream) θα κινηθεί πάνω από τη χώρα μας, φέρνοντας απότομη πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λίγες μόνο ώρες!
Αν και μέχρι την Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» φτάνοντας τοπικά ακόμη και τους 34-35°C, από το Σάββατο και μετά οι συνθήκες θα αλλάξουν άρδην. Το κύμα ζέστης που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας 30άρια ακόμη και σε ηπειρωτικές περιοχές, θα υποχωρήσει, καθώς στη θέση του έρχονται ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια.
Τι αλλάζει από το Σαββατοκύριακο
Η νέα ψυχρή αέρια εισβολή θα συνοδεύεται από ισχυρούς βόρειους ανέμους, οι οποίοι όχι μόνο θα ρίξουν τη θερμοκρασία αλλά θα καθαρίσουν και την ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη, που έχει επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα του αέρα σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες.
Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι βροχοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές δεν θα ξεπερνά τους 22-25°C, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά μοντέλα:
-
Οι βοριάδες θα φτάνουν ακόμη και τα 6-7 μποφόρ, ενισχύοντας την αίσθηση του κρύου.
-
Η απόκλιση θερμοκρασίας θα είναι αισθητή ακόμη και στα νότια, όπου το καλοκαιρινό σκηνικό θα δώσει τη θέση του σε πιο φθινοπωρινές συνθήκες.
-
Στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Ανατροπή στο θερμοκρασιακό μοτίβο
Η θερμοκρασία την Κυριακή θα κυμανθεί:
-
Βόρεια Ελλάδα: από 10 έως 23°C
-
Κεντρική Ελλάδα: από 12 έως 25°C
-
Νότια ηπειρωτικά: από 14 έως 27°C
-
Νησιωτικές περιοχές: από 18 έως 28°C
Σε ανάρτησή του στο facebook Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο μετεωρολόγος αναφέρει:
ολες οι ειδησεις
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Η 13χρονη κόρη του οδηγεί άρμα μάχης και προετοιμάζεται για τη διαδοχή
- ΟΑΚΑ: Στη φυλακή οπαδοί του Παναθηναϊκού και υπάλληλοι που άνοιξαν παράνομα τα τουρνικέ
- Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες μουσουλμάνοι γιόρτασαν τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανιού
- Πάτρα: Ανήλικοι έκλεψαν ταξί εν κινήσει
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr