Αθανάσιος Δαβάκης: «Η Ευρώπη ενέκρινε το 70% του ελληνικού σχεδίου για το πρόγραμμα SAFE»
Εξασφαλίστηκαν 788 εκατ. ευρώ για την άμυνα, με ανοιχτό το παράθυρο για επιπλέον πόρους από μελλοντικές ανακατανομές.
Εξασφαλίστηκαν 788 εκατ. ευρώ για την άμυνα, με ανοιχτό το παράθυρο για επιπλέον πόρους από μελλοντικές ανακατανομές.
Διευκρινίσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από ευρωπαϊκούς πόρους έδωσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της ανεξάρτητης βουλευτού, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό μπλόκο» στο ελληνικό σχέδιο, ο κ. Δαβάκης παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν υψηλό ποσοστό έγκρισης της ελληνικής πρότασης.
Η αλήθεια των αριθμών: Το 70% και τα 788 εκατ. ευρώ
Ο Υφυπουργός εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ένταξη έργων στο χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE. Η κυβέρνηση, μετά από αξιολόγηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Δαπανών, κατέθεσε στις 29 Ιουλίου 2025 μια στοχευμένη πρόταση ύψους 1,15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Δαβάκη:
-
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε περίπου 788 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 70% της αρχικής ελληνικής πρότασης.
-
Το ποσοστό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, δεδομένου ότι το συνολικό ευρωπαϊκό κονδύλι των 150 δισ. ευρώ υπερκαλύφθηκε από τις αιτήσεις των κρατών-μελών, οδηγώντας αναγκαστικά σε περικοπές για όλους.
-
Τα εγκεκριμένα κονδύλια καλύπτουν πλήρως τα προγραμματισμένα εξοπλιστικά έργα της σχετικής Ατζέντας των Ενόπλων Δυνάμεων έως το τέλος του 2030.
Η απάντηση για τα 2,8 δισ. και η «θωράκιση» της χώρας
Σχετικά με τον ισχυρισμό της κ. Τζάκρη για απόρριψη σχεδίου ύψους 2,819 δισ. ευρώ, ο Υφυπουργός αποσαφήνισε ότι το ποσό αυτό αφορούσε μια ευρύτερη περίμετρο έργων και όχι την τελική πρόταση που κατατέθηκε προς έγκριση. «Η χώρα δεν είναι γυμνή», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι υλοποιείται ήδη ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που καθιστά την Ελλάδα ισχυρή έναντι των προκλήσεων.
«Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η θωράκιση της χώρας μας σύμφωνα με τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουμε σε σχέση με τους στρατηγικούς μας εταίρους», σημείωσε.
Ελπίδες για δεύτερο γύρο χρηματοδότησης
Κλείνοντας, ο Αθανάσιος Δαβάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία δεν έχει κλείσει οριστικά. Προανήγγειλε δεύτερη και ίσως τρίτη φάση ανακατανομής αδιάθετων πόρων, όπου η Ελλάδα αναμένεται να προσέλθει από πλεονεκτική θέση. Όπως εξήγησε, η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της αποδεδειγμένης εμπειρίας της στην ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση σύνθετων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
ολες οι ειδησεις
- Τέμπη: Κομβική δίκη – Καραπάνος: «Το σκεπτικό αυτής της απόφασης μπορεί να συνυπολογιστεί για την υπόθεση του Κώστα Καραμανλή»
- Τραγωδία στην Ευρυτανία: Φορτηγό έπεσε σε χαράδρα 40 μέτρων – Νεκρός ο οδηγός
- Σύννεφα στη σχέση Χριστοπούλου – Ανδριολάτου; Οι κινήσεις στο Instagram που άναψαν φωτιές
- Akylas για την περιπέτεια της υγείας του: «Με ταλαιπώρησε αρκετά – Έκανα ένα μίνι χειρουργείο»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr