Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του μαστού
Αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 25 με 39 ετών κατέγραψε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σιάτλ.
Αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 25 με 39 ετών κατέγραψε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σιάτλ.
Αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 25 με 39 ετών κατέγραψε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σιάτλ.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, διαπίστωσε ότι τα κρούσματα προχωρημένης νεοπλασίας στον μαστό αυξήθηκαν σε 2,9 ανά 100.000 νέες γυναίκες το 2009, από 1,53 ανά 100.000 γυναίκες το 1976.
Παρότι η στατιστική αυτή μεταβολή είναι μικρή, έχει μεγάλη σημασία και προκαλεί την ανησυχία των ειδικών, καθώς αφορά μεταστατικούς καρκίνους του μαστού, που έχουν ήδη πλήξει ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας ή τους πνεύμονες, τη στιγμή της διάγνωσης.
Η μόνη συμβουλή που οι ειδικοί απευθύνουν στις νέες γυναίκες είναι να επισκέπτονται αμέσως τον γιατρό, εάν ανακαλύψουν ογκίδια, νιώσουν πόνους ή παρατηρήσουν άλλες αλλαγές στους μαστούς τους.
«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανισθεί και σε νέες γυναίκες. Δεν υποστηρίζουμε, όμως, ότι κάθε νέα γυναίκα θα πρέπει να κάνει μαστογραφία νωρίτερα απ’ ό,τι συστήνουν οι γυναικολόγοι. Οι συμβουλές μας αφορούν μόνο τις γυναίκες που έχουν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, όπως ανωμαλίες στους μαστούς ή πόνο», λέει η δρ Ρεμπέκα Τζόνσον, επικεφαλής του προγράμματος ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γυναίκες οφείλουν να υποβάλλονται σε τακτικές μαστογραφίες μετά το 40ό έτος της ηλικίας τους. Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος σε νέες γυναίκες, τα ποσοστά θνησιμότητάς τους είναι υψηλότερα παρά στις πιο ηλικιωμένες, χωρίς η επιστημονική κοινότητα να έχει εξηγήσει επαρκώς το φαινόμενο αυτό.
Την προσοχή του ιατρικού κόσμου επέστησε, όμως, η Μισέλ Εσερ, εκπρόσωπος οργάνωσης υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού: «Μελετούμε την έρευνα με προσοχή. Δεν θέλουμε να προκληθεί πανικός. Πρέπει να τονισθεί ότι τα αποτελέσματα αφορούν μόνο γυναίκες με μεταστατικούς καρκίνους τη στιγμή της διάγνωσης».
Πηγή: skai.gr
ολες οι ειδησεις
- Αντώνης Κανάκης για την αποχώρηση από τον ΑΝΤ1: «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό»
- Σωτήρης Τσαφούλιας: Η εισβολή ένοπλου διαρρήκτη στο σπίτι του – «Παρέλυσα όταν τον είδα στο δωμάτιο της κόρης μου»
- ΚΕΔΕ: Η «μαύρη τρύπα» των 2,5 δισ. ευρώ, η σύγκρουση Δούκα – Κυρίζογλου – Παρέμβαση του Δημάρχου Αθηναίων στο Newpost: «Το συνέδριο πρέπει να αποτελέσει σημείο τομής»
- Ρόδος: Καπετάνιος έσωσε δελφίνι εγκλωβισμένο σε πετονιές – Δείτε το βίντεο της διάσωσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr