24 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση06:59

Χαβιάρι vs παντεσπάνι – Αυτοδυναμία vs κυβερνήσεις συνεργασίας – Χωρίς ανατροπές οι δημοσκοπήσεις

Το βλέμμα είναι στραμμένο στους ψηφοφόρους που ψήφισαν τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, δυσαρεστήθηκαν και κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στους αναποφάσιστους.

Δημοσίευση 06:59’
Εκλογές

Το βλέμμα είναι στραμμένο στους ψηφοφόρους που ψήφισαν τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, δυσαρεστήθηκαν και κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στους αναποφάσιστους.

Ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έστω κι αν ακόμη δεν έχει αρχίσει επισήμως.  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το πυκνό πρόγραμμα των περιοδειών του. Το τελευταίο διήμερο βρέθηκε στην Αχαΐα όπου το 2019 η ΝΔ ήταν δεύτερο κόμμα, με 32,43% και πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 40,27% .
Η ΝΔ συνεχίζει είναι το πρώτο, αλλά με απώλειες στις οποίες προστέθηκε περίπου μία ακόμη μονάδα μέσα σε ένα μήνα, μετά το νέο κύμα των υποκλοπών, γεγονός που δυσχεραίνει τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Δεξαμενή αναποφάσιστων

Το βλέμμα είναι στραμμένο στους ψηφοφόρους που ψήφισαν τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, δυσαρεστήθηκαν και κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στους αναποφάσιστους. Το γεγονός ότι δεν φλερτάρουν με άλλο κόμμα δείχνει ότι υπάρχει ένα πεδίο όπου η ΝΔ μπορεί να καταθέσει επιχειρήματα προβάλλοντας τον «καλό» της εαυτό.
«Το είπαμε το κάναμε» είναι το βασικό σύνθημα καθώς όλες οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ δεν μετατέθηκαν αορίστως στο μέλλον αλλά συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του 2023 και κάποιες υλοποιούνται και νωρίτερα.

Χαλαρές ψήφοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει το χαρτί της αυτοδυναμίας και δίνει τη μάχη της χαλαρής ψήφου. «Δεν υπάρχει χώρος ούτε για αδιαφορία, ούτε για αδράνεια» δήλωσε στην Πάτρα. «Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογενέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς. Και σίγουρα δεν μπορεί, δεν πρέπει σε αυτή την συγκυρία, αποφάσεις, δράσεις μιας κυβέρνησης να ατονούν και να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών. Σήμερα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες θα απαντήσουν με μία ψήφο και τρεις λέξεις: “Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια”.»

Στη μάχη και το καλάθι

Το «καλάθι του νοικοκυριού» γίνεται και αυτό προεκλογικό όπλο για την κυβέρνηση. Θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν χαρίζει σε κανένα την κοινωνική ευαισθησία και έχει κοινωνικό πρόσημο και η δική της πολιτική. Η αντιπολίτευση το απαξιώνει. Ο ένας στους τρεις πολίτες όμως δηλώνει ότι ψωνίζει κυρίως από αυτό όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Alco για το Star.
«Προφανώς δεν αφορά τους αριστερούς του χαβιαριού ή τους σοσιαλιστές της σαμπάνιας» δήλωσε ο πρωθυπουργός για το καλάθι του νοιοκυριού. «Ενδιαφέρει όμως το μέσο Έλληνα. Με αυτούς και με το καλάθι του νοικοκυριού είμαστε εμείς λοιπόν. Και όσοι το σνομπάρουν ας πάρουν το δικό τους ακριβό κουβαδάκι και ας πάνε να παίξουν αλλού».
Βασικό κριτήριο, που θα επηρεάσει την ψήφο των αναποφάσιστων, είναι η ακρίβεια με 53% και ακολουθούν η πορεία της οικονομίας με 45%, τα ελληνοτουρκικά με 27% και οι υποκλοπές με 17%.
δημοσκοπήσεις

Κοινό δίλημμα

Για τη ΝΔ η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας και κίνδυνος αστάθειας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ευκαιρία για κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων. Και τα δύο κόμματα μοιράζονται το ίδιο δίλημμα για τις εκλογές αν και με διαφορετικό περιεχόμενο: Μητσοτάκης ή Τσίπρας.
«Ο πρωθυπουργός της φτώχειας προκαλεί την ελληνική κοινωνία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να τρώει παντεσπάνι έχοντας την απόλυτη ευθύνη της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Είναι θλιβερός και δειλός. Κοκορεύεται όταν απευθύνεται στον μικρόκοσμο του κόμματός του, κρύβεται όταν καλείται να απαντήσει στον ελληνικό λαό: να απαντήσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την καθημερινότητα της ακρίβειας, το καθεστώς των εξώσεων για τους πολλούς και των «πάτσηδων» για λίγους. Σύντομα θα καταλάβει ότι κάποτε όλα τελειώνουν. Απλά στην περίπτωσή του αυτό θα γίνει με πάταγο. Όπως πάντα γίνεται με τους αλαζόνες ηγεμονίσκους που μπερδεύουν τον ίσκιο με το μπόι τους».

Στο σκληρό ροκ επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αδύνατη όμως να πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις παρά την κυβέρνηση την οποίαν ταυτίζει με την απόλυτη καταστροφή. Καταγράφει κάποιες απώλειες προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο πάντως επίσης δεν δείχνει να αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική λόγω των υποκλοπών, θύμα των οποίων υπήρξε και ο αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης.

Με ποιον πρωθυπουργό;

«Ούτε ο Τσίπρας θέλει να συγκυβερνήσουμε ούτε ο Μητσοτάκης» δήλωσε ο κ.Ανδρουλάκης στο Blue Sky. «Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ» τόνισε. «Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ βάζει όρους, όρους για μια άλλη πολιτική που δεν θέλουν να ακολουθήσουν».
Ως προς τις κυβερνήσεις συνεργασίας δηλώνει ότι «ο λαός θα δείξει με ποιους θα συνεργαστούμε», χωρίς όμως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα όπως επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους.
Σχολιάζοντας το σενάριο Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την κυβέρνηση άλλου κόμματος εάν εκείνος συνεχίζει να αρνείται, δήλωσε ότι «η δημοκρατική παράταξη ονόμασε αυτή τη διαδικασία αποστασία». «Όσοι, λοιπόν, σκέφτονται τέτοια σενάρια, ας θυμηθούν το τέλος των αποστατών» τόνισε.
δημοσκοπήσεις
Στην δημοσκόπηση της ALCO το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών (47%) πιστεύει ότι η σταθερότητα στην Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί με κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι του 39% που πιστεύει ότι χρειάζονται αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
δημοσκοπήσεις

σχετικα αρθρα