Δημοσίευση: ’

Δανία: Αναπτύσσει στρατεύματα στη Γροιλανδία στη σκιά των απειλών Τραμπ

Οι στρατιώτες συμμετέχουν σε γυμνάσια για μάχη και επιβίωση σε συνθήκες ακραίου ψύχους.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Επιμέλεια: Νικόλας Καμακάρης
Δημοσίευση: ’
Δανία: Αναπτύσσει στρατεύματα στη Γροιλανδία στη σκιά των απειλών Τραμπ
Επιμέλεια: Νικόλας Καμακάρης

Οι στρατιώτες συμμετέχουν σε γυμνάσια για μάχη και επιβίωση σε συνθήκες ακραίου ψύχους.

Στρατιωτικές δυνάμεις στη Γροιλανδία αναπτύσσει η Δανία, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της, στον απόηχο και των βλέψεων του Αμερικανού προέδρου για το νησί του Αρκτικού Κύκλου.

«Eίμαστε μέρος της στρατηγικής επικοινωνίας σχετικά με τη Γροιλανδία, όμως ο ρόλος μας εδώ είναι απλώς να εκπαιδεύουμε τους στρατιώτες και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπειρία στο έδαφος και το κλίμα της Αρκτικής», δήλωσε η λοχαγός, Λόρα Γέπσεν.

«Δείχνει παρουσία, ότι είμαστε εδώ και δεν σκεπτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. ότι σκεπτόμαστε τους ανθρώπους στη Γροιλανδία», δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ, ένας 19χρονος φαντάρος.

«Νομίζω ότι στέλνει ένα μήνυμα πως η Δανία ενισχύει τον εαυτό της για το μέλλον», δήλωσε ο Άντον, ένας από τους κληρωτούς.

Οι κληρωτοί, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στα στρατιωτικά γυμνάσια Arctic Endurance για μάχη και επιβίωση σε συνθήκες ακραίου ψύχους, κινήθηκαν σε ένα τοπίο με βράχους και άδενδρες ανοικτές εκτάσεις.

Αποτελούν μέρος του Arctic Sentry, αποστολής που ξεκίνησε φέτος το ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την παρουσία της Συμμαχίας στη Αρκτική και να μειώσει τις εντάσεις στο εσωτερικό της, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία.

Ένταση από τις βλέψεις Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος επιδίωξε κατ’ επανάληψη να αποκτήσει το ημιαυτόνομο νησί, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Κοπεγχάγη ότι παραμέλησε την άμυνα της Αρκτικής. Η επιδίωξη Τραμπ απερρίφθη σθεναρά από Δανία και Γροιλανδία.Οι δηλώσεις Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία προκάλεσαν εντάσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Κοπεγχάγη (σ.σ. αμφότερες ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ) και ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Γροιλανδίας

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το μέλλον του αρκτικού νησιού συνεχίζονται, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

«Οι αξιωματούχοι εργάζονται σκληρά για να επιλύσουν την κατάσταση. Δυστυχώς, δεν μπορώ να μοιραστώ τις λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο διάλογός μας συνεχίζεται», είπε ο κ.Έγκεντε, σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντιδράσεις από τη Μόσχα

Η Ρωσία, που διατηρεί το μεγαλύτερο στρατιωτικό αποτύπωμα στην Αρκτική, επέκρινε την αυξανόμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την άμεση απειλή για την ασφάλεια που αυξάνει τον κίνδυνο αντιπαράθεσης. Και η Κίνα έχει αυξήσει τη δραστηριότητά της στην πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή, κυρίως σε σύμπραξη με τη Μόσχα.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.