Δεν αποκλείει μια μελλοντική ρωσική επίθεση ο Νορβηγός Α/ΓΕΕΘΑ
Ποιο είναι το σενάριο πολέμου που επεξεργάζεται το Όσλο. Κριτική από τον Νορβηγό αρχιστράτηγο και στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ποιο είναι το σενάριο πολέμου που επεξεργάζεται το Όσλο. Κριτική από τον Νορβηγό αρχιστράτηγο και στον Ντόναλντ Τραμπ.
Το σενάριο μιας μελλοντικής ρωσικής επίθεσης στον παγωμένο νορβηγικό βορρά δεν ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρχηγού του στρατού της σκανδιναβικής χώρας. Μιλώντας στον Guardian, o στρατηγός Έιρικ Κριστόφερσεν σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο.
Όπως διευκρίνισε, μια επίθεση σε βάρος της Νορβηγίας δεν θα είχε τα χαρακτηριστικά ενός κατακτητικού πολέμου, όπως στην Ουκρανία, αλλά θα αποσκοπούσε στην προστασία του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου. Όπως είπε, αυτό είναι και το μοναδικό μέσο που η Μόσχα έχει για να απειλεί τις ΗΠΑ.
Ένα σημαντικό μέρος των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας είναι σταθμευμένο στη χερσόνησο Κόλα, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τη Νορβηγία. Στην περιοχή υπάρχουν βάσεις πυρηνικών υποβρυχίων, αεροδρόμια από τα οποία επιχειρούν βομβαρδιστικά που μπορούν να φέρουν πυρηνικές βόμβες και συστοιχίες πυραύλων.

Μια επίθεση «εξακολουθεί να είναι μια επιλογή για τη Ρωσία, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι πυρηνικές της δυνατότητες, οι δυνατότητες “δεύτερης επίθεσης”, προστατεύονται. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο επεξεργαζόμαστε», ανέφερε ο Νορβηγός στρατιωτικός.
Οι σχέσεις των δύο κρατών είναι τεταμένες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο ο Κριστόφερσεν τόνισε ότι εκπρόσωποι τους εξακολουθούν να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις στα σύνορα, ενώ δεν έχει διακοπεί η συνεργασία σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα Μπάρεντς. Ο Νορβηγός στρατηγός πρότεινε την εγκατάσταση ενός «κόκκινου τηλεφώνου» σε Όσλο και Μόσχα, ώστε οι ηγεσίες των δύο κρατών να μπορούν να συνομιλήσουν άμεσα σε περίπτωση κρίσης και να εκτονώσουν την κατάσταση.
«Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Τραμπ
Ο Έιρικ Κριστόφερσεν δεν άφησε στο απυρόβλητο τις ΗΠΑ και τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους συμμάχους του. Έχοντας ο ίδιος υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις υποτιμητικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το ρόλο του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι οι Αμερικανοί πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στο Αφγανιστάν, ενώ οι σύμμαχοί τους είχαν μείνει στα μετόπισθεν. «Δεν έβγαζε νόημα αυτό που είπε, και ξέρω ότι όλοι οι Αμερικανοί φίλοι μου από το Αφγανιστάν το γνωρίζουν αυτό», είπε ο Νορβηγός στρατηγός. «Χάσαμε 10 Νορβηγούς. Έχασα φίλους εκεί», πρόσθεσε.
ολες οι ειδησεις
- Λίλι Άλεν: Το πορτρέτο του «West End Girl» κατακτά την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
- Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών (Βίντεο)
- Ο Ίρβιν Γουέλς ανακοίνωσε νέο θεατρικό μιούζικαλ βασισμένο στο βιβλίο του Trainspotting
- Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός στη Θεσσαλονίκη – Ευθύμης Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά θέλει προσοχή
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr