5 Μαΐου 2026
Δημοσίευση: 17:22'
Τελευταία ενημέρωση: 17:23'

Δένδιας: Νέα πραγματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις με «αιχμή» την καινοτομία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε κατά την έναρξη εργασιών του συνεδρίου «DEFEA CONFERNCE 2026», που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δημοσίευση: 17:22’
Τελευταία ενημέρωση: 17:23’
Πηγή: Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε κατά την έναρξη εργασιών του συνεδρίου «DEFEA CONFERNCE 2026», που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, με βασικό άξονα την καινοτομία και την τεχνολογική προσαρμογή, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συζήτησης με τον δημοσιογράφο Πιέρρος Τζανετάκος, κατά την έναρξη του συνεδρίου DEFEA Conference 2026, που πραγματοποιείται στο Metropolitan Expo, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε μια βαθιά αλλαγή φιλοσοφίας στους εξοπλισμούς, τονίζοντας ότι το μέλλον δεν ανήκει πλέον στις μεγάλες, παραδοσιακές πλατφόρμες, αλλά σε «έξυπνα» και ευέλικτα συστήματα που αξιοποιούν την τεχνολογία και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 25%, με στόχο να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να αποκτηθεί κρίσιμη τεχνογνωσία. Όπως σημείωσε, μέχρι να επιτευχθεί πλήρης αυτάρκεια, η χώρα θα χρειαστεί να «δανειστεί» τεχνολογία και know-how, ώστε να επιταχύνει τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο εξοπλιστικό σχέδιο της «Ατζέντας 2030», ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι σημαντικό μέρος των πόρων αναμένεται να κατευθυνθεί στην ελληνική οικονομία. Ήδη, όπως είπε, πάνω από 6 δισ. ευρώ θεωρούνται ότι θα απορροφηθούν από εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ ο στόχος είναι το ποσό αυτό να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας ποσοστό 30% έως 33%. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι το ελληνικό οικοσύστημα θα ανταποκριθεί δυναμικά και θα ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι αυτές αποτελούν βασικό πυλώνα της νέας αμυντικής πραγματικότητας. Όπως τόνισε, οι λύσεις στα προβλήματα του αύριο δεν θα προέλθουν από τους «δεινόσαυρους» του παρελθόντος, αλλά από νέες, καινοτόμες εταιρείες που μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα και ευελιξία. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε τομείς όπως τα drones και τα αντι-drone συστήματα, τα αυτόνομα μέσα σε ξηρά, θάλασσα και υποθαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και στον συνολικό εξοπλισμό του σύγχρονου μαχητή, υπογραμμίζοντας ότι το μοντέλο των μεγάλων πλοίων με πολυάριθμα πληρώματα σταδιακά μετασχηματίζεται.

Το ΕΛΚΑΚ και η αλλαγή νοοτροπίας

Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε ειδική αναφορά στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δομική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται με την αγορά. Όπως εξήγησε, το ΕΛΚΑΚ λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ στρατιωτικών αναγκών και επιχειρηματικών λύσεων, συμβάλλοντας σε έναν νέο τρόπο σκέψης, λειτουργίας και επικοινωνίας.

Παράλληλα, ο υπουργός στάθηκε στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι έχουν αποκτήσει επίπεδα ταχύτητας και ευελιξίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την άμεση ανταπόκριση για την κάλυψη της Κυπριακή Δημοκρατία, όπου μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση της εντολής αναπτύχθηκαν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, σε αντίθεση με άλλες χώρες που χρειάστηκαν εβδομάδες για αντίστοιχες κινήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων παραγωγής drones, με τον κ. Δένδια να σημειώνει ότι μέσα σε μόλις δύο χρόνια η Ελλάδα απέκτησε τη δυνατότητα να κατασκευάζει χιλιάδες drones, να αναπτύσσει κινητές μονάδες παραγωγής και να διαθέτει δικά της αντι-drone συστήματα. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχει ακόμη σημαντικός δρόμος για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

Διεθνές δίκαιο και γεωπολιτικές ισορροπίες

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον, τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιδιώκει εντάσεις ούτε ακολουθεί «τουρκοκεντρική» πολιτική. Όπως ανέφερε, η επίλυση των διαφορών μπορεί να επιτευχθεί μέσω θεσμικών οδών, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη βούληση και από την άλλη πλευρά.

Τέλος, σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας σε αποστολές σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως τα Στενά του Ορμούζ, σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη εμπειρία επιχειρήσεων σε απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως στην ευρύτερη περιοχή του Τζιμπουτί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε σχετική απόφαση προϋποθέτει σαφές επιχειρησιακό πλαίσιο, κυβερνητική έγκριση και θεσμική διαδικασία.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Νίκος Χριστοδουλίδης και την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, Radmila Shekerinska, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της πολιτικής ηγεσίας και της αμυντικής βιομηχανίας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του συνεδρίου για τη διαμόρφωση της αμυντικής στρατηγικής της χώρας.


TOP NEWS

uncached