Δένδιας: «Υπαρξιακή αναγκαιότητα» οι επαρκείς και τεχνολογικά ανεπτυγμένες Ένοπλες Δυνάμεις
Υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της 5ης Μοίρας Ικάρων.
Υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της 5ης Μοίρας Ικάρων.
«Η χώρα δεν είναι μια χώρα η οποία θα επιβιώσει εάν δεν έχει επαρκείς Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είναι θέμα πολιτικής ή άλλης επιλογής, είναι υπαρξιακή αναγκαιότητα». Με αυτό το μήνυμα προς τους μελλοντικούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας χαιρέτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, την τελετή υπογραφής για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων της 5ης Μοίρας Ικάρων.
«Αυτή η υπαρξιακή αναγκαιότητα δεν μπορεί να υπηρετηθεί εάν το ανθρώπινο δυναμικό που την υπηρετεί δεν έχει την απόλυτη αίσθηση του καθήκοντος το οποίο επιτελεί και την απόλυτη αίσθηση της ηθικής υπεροχής που του δημιουργεί αυτό το καθήκον», σημείωσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ίδια δουλειά του καθενός από εμάς και εκείνου που «το πρωί φοράει τη στολή για να υπερασπίσει την πατρίδα του».
«Δεν είναι το ίδιο πράγμα, δεν αξιολογείται το ίδιο», ανέφερε και συνέχισε: «Ζούμε σε μια κοινωνία ισοπέδωσης. Σε αυτόν ειδικά τον τομέα αυτό δεν είναι παραδεκτό να ισχύσει. Για να έχετε, όμως, την αίσθηση αυτού του υπερβάλλοντος καθήκοντος και της υπερβάλλουσας αποστολής, η πατρίδα πρέπει να σας παρέχει το περιβάλλον αυτό, που σας δίνει την αίσθηση αυτής της σοβαρότητας και αυτού του υπέρτερου καθήκοντος. Και αυτό, λυπάμαι να πω, ίσως σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υπερδεκαετούς τεράστιας οικονομικής κρίσης, αλλά και εν μέρει εξαιτίας της προτεραιοποίησης που η Πολιτεία έχει κάνει στην ιστορία της, να μην συνέβη».
«Έχουμε πάρει την απόλυτη απόφαση ότι αυτό θα αλλάξει», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που μόλις ξεκίνησε.
«Το 2030 φιλοδοξία μας είναι η χώρα να έχει τις πιο σύγχρονες δυνάμεις στην ιστορία της, τις πιο ισχυρές δυνάμεις της ιστορίας της, τις πιο σύγχρονες δυνάμεις πια στην Ευρώπη» υπογράμμισε και κάνοντας αναφορά στα εγκαίνια της Σχολής των Μη Επανδρωμένων της Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Τρίπολη επεσήμανε: «Εάν δεν ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας. Και θα τις ενσωματώσουμε με τεράστια ταχύτητα, γιατί είχαμε μείνει πίσω, γιατί η απειλή είχε προχωρήσει πολύ πιο μπροστά από εμάς. Όλα αυτά δεν έχουν σημασία αν οι άνθρωποι οι οποίοι τα υπηρετούν δεν απολαμβάνουν αυτού του αισθήματος υπεροχής που τους δίνει το μέγιστο καθήκον το οποίο υπηρετούν. Και για να αισθανθείτε αυτό το αίσθημα υπεροχής, πρέπει η πατρίδα, η κυβέρνηση, αλλά και η κοινωνία των πολιτών, όπως και αν αυτή εκφράζεται, να σας επιτρέψει να ζείτε και να εργάζεστε σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις, που εκφράζουν και αυτές με τη σειρά τους το αίσθημα της υπεροχής».
Με ιδιαίτερη τιμή παρευρέθηκα σήμερα στη Σχολή Ικάρων, στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων της 5ης Μοίρας. Μίας ακόμη δωρεάς, αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» @LaskaridisFound και Υποναυάρχου ε.τ. Πάνου… pic.twitter.com/qn6ctfgLZ9
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 21, 2026
Οι νέες εγκαταστάσεις της 5ης Μοίρας Ικάρων
Το έργο κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων της 5ης Μοίρας Ικάρων θα υλοποιηθεί με δωρεά του υποναυάρχου ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη ΠΝ, διευθύνοντος συμβούλου της Lavinia Corp. Laskaridis Shipping Co.Ltd. και προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη».
Το νέο διώροφο οίκημα κοιτώνων Ικάρων, συνολικής επιφανείας περίπου 4.000 τ.μ., προβλέπεται να διαθέτει 128 κλίνες (64 σε κάθε όροφο), καθώς και ειδικά διαμορφωμένους χώρους μελέτης. Το εκτιμώμενο κόστος του εγχειρήματος αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών, φιλική προς το περιβάλλον και σύμφωνη με τις σύγχρονες επιταγές περί εξοικονόμησης ενέργειας.
Μιλώντας για τον δωρητή, Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Η σεμνότητά του συνήθως είναι τέτοια που τον ενοχλεί να επαναλαμβάνονται τα όσα έχει προσφέρει. Πέρα από τα πλοία, τον “Άτλα”, τον “Ηρακλή”, τον “Αία”, τον “Περσέα”, παλιά τον “Κύκνο”, τη δωρεά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, πολλά άλλα, προστίθεται σήμερα και αυτή η δωρεά. Τον ευχαριστώ από καρδιάς. Τον ευχαριστώ κυρίως για το παράδειγμα. Παράδειγμα που επαναλαμβάνεται με συνέπεια και συνέχεια μέσα στο χρόνο και που κινητροδοτεί άλλους ανθρώπους να προσφέρουν».
ολες οι ειδησεις
- Αναβαθμίζονται συρμοί του Μετρό – Μπαίνει κλιματισμός στα παλιά βαγόνια
- Μουντιάλ 2030: Αυτές είναι οι 6 εθνικές ομάδες έχουν εξασφαλίσει ήδη θέση
- Γιώργος Γεροντιδάκης: Η νέα selfie με τη Ντορέττα Παπαδημητρίου μέσα από το αυτοκίνητο που τράβηξε τα βλέμματα
- Madonna: Με κορσέ, διχτυωτό καλσόν και μπότες έκλεψε τις εντυπώσεις στον τελικό του Μουντιάλ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr