28 Απριλίου 2026
Δημοσίευση: 13:18'

Δίκη για τα Τέμπη: Διακοπή έως τις 27 Μαΐου για τις εργασίες στην αίθουσα της Λάρισας

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε τη μηνιαία παύση των συνεδριάσεων προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στο «Γαιόπολις».

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 13:18’
Δίκη για τα Τέμπη
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε τη μηνιαία παύση των συνεδριάσεων προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στο «Γαιόπολις».

Σε μια σημαντική παύση οδηγήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, η ακροαματική διαδικασία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για ένα μήνα, με την επόμενη συνεδρίαση να προγραμματίζεται πλέον για τις 27 Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για λόγους τεχνικούς και χωροταξικούς, καθώς η αίθουσα στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ, όπου διεξάγεται η διαδικασία, χρήζει άμεσων παρεμβάσεων.

Η ανάγκη για τη διαμόρφωση της αίθουσας στη Λάρισα

Η απόφαση για τη μεγάλη διακοπή συνδέεται άμεσα με τις εργασίες διαμόρφωσης που θα λάβουν χώρα στον χώρο του ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ. Όπως είχε γίνει γνωστό από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η αίθουσα παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα λειτουργικότητας και χωρητικότητας, με τους συνηγόρους να καταγγέλλουν πως ο χώρος θυμίζει περισσότερο εστιατόριο παρά δικαστήριο.

Οι τεχνικές βελτιώσεις στοχεύουν στην προσθήκη περισσότερων θέσεων και στη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για την ομαλή διεξαγωγή μιας τόσο πολυμελούς και ιστορικής δίκης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός του επόμενου τριακονταημέρου, ώστε κατά την επανέναρξη η Λάρισα να διαθέτει μια αίθουσα που θα ανταποκρίνεται στο κύρος της διαδικασίας.

Δίκη για τα Τέμπη: Αίτημα για μπλόκο στην παράσταση του Δημοσίου – Επεισόδιο της Ζωής και του Νίκου Κωνσταντόπουλου με την Αστυνομία

Οι ενστάσεις της υπεράσπισης και το «μπλόκο» στο Δημόσιο

Παρά την επικείμενη διακοπή, η σημερινή πέμπτη ημέρα της δίκης ξεκίνησε κανονικά, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ενστάσεις των κατηγορουμένων κατά των φορέων και των προσώπων που δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Αν και οι περισσότεροι δικηγόροι υπεράσπισης επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν το πλήρες σώμα των ενστάσεών τους στην επόμενη δικάσιμο, η διαδικασία προχώρησε με τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προκάλεσαν αίσθηση.

Στο στόχαστρο Δικηγορικοί Σύλλογοι και Μηχανοδηγοί

Οι τρεις ενστάσεις που υποβλήθηκαν επίσημα σήμερα στράφηκαν κατά των Δικηγορικών Συλλόγων, του σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών και του ελληνικού δημοσίου. Η υπεράσπιση αμφισβητεί το έννομο συμφέρον των συγκεκριμένων φορέων να παρίστανται στη δίκη για τα Τέμπη, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των μερών που υποστηρίζουν την κατηγορία. Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε κατά τη συζήτηση για την παράσταση του Δημοσίου, καθώς οι συνήγοροι των θυμάτων θεωρούν οξύμωρο το γεγονός ότι το κράτος ζητά την τιμωρία υπαλλήλων του, ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται για τις δικές του παραλείψεις στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Η διακοπή των εργασιών δίνει πλέον χρόνο στις νομικές ομάδες να ανασυνταχθούν, ενώ η κοινωνία της Λάρισας και οι συγγενείς των θυμάτων αναμένουν την επιστροφή στο δικαστήριο στα τέλη Μαΐου. Η διασφάλιση της διαφάνειας και της ορθής θεσμικής λειτουργίας παραμένει το κύριο διακύβευμα, σε μια δίκη που έχει σημαδέψει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.


TOP NEWS

uncached