current views are: 57

17 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση12:33

Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια – Συνεχίζει τις προκλήσεις η Λιβύη: «Θα απαντήσουμε» – Η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ

«Θα απαντήσουμε διπλωματικά» απειλεί την Ελλάδα η Λιβύη

Δημοσίευση 12:33’
livi

«Θα απαντήσουμε διπλωματικά» απειλεί την Ελλάδα η Λιβύη

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Λιβύη μετά το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στην Τρίπολη, μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπέιμπα Νάιλα Μανγκούς.

Μετά την πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών σε σειρά από tweets παρουσιάζει με παραπλανητικό τρόπο τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και σημειώνει ότι «θα λάβει διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης».

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης» αναφέρεται στο τελευταίο tweet.

Νωρίτερα, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Δένδιας έφτασε σήμερα στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος και λίγο μετά αναχώρησε για την Βεγγάζη. «Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχτεί. Το καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος του φτάνοντας στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης χωρίς μάλιστα να δώσει εξηγήσεις», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Αραβικός τύπος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αραβικό τύπο δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς της κυρίας Μανγκούς εμφανίζεται ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης – του ενός εκ των δύο εκλεγμένων οργάνων στη χώρα – Μοχάμεντ Μένφι.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα ο Μένφι «είχε ζητήσει από την Νάιλα Μανγκούς να μην πάει στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχθούν τον Νίκο Δένδια και εκείνη δεν το τήρησε».

Το παρασκήνιο

Όπως έγραψε νωρίτερα το NEWPOST, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ανατολική Λιβύη όπου θα είχε  συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa), καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα ταξίδι ιδιαίτερης σημασίας σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία , με την Αθήνα να αναζητά έντιμους και αξιόπιστους συνομιλητές απέναντι και στην προσπάθεια της Τουρκίας.  Ωστόσο μετά από αίτημα ενέταξε στο πρόγραμμα επίσκεψη στην Τρίπολη και συνάντηση με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι,με την προϋπόθεση να μην υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς που υπέγραψε τα μνημόνια με την Τουρκία.

Screenshot 3 1

Ο κ. Δένδιας,  ξεκαθάρισε, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης της οποίας η θητεία έχει λήξει και για την Αθήνα – όπως και για σειρά άλλων χωρών – δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες όπως το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Θέση την οποία υιοθετεί και η Αίγυπτος με την οποία η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται απόλυτα στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεδομένων αυτών ο Δένδιας μόλις πληροφορήθηκε την παρουσία της Μάνγκους στο αεροδρόμιο αποφάσισε άμεση αναχώρηση για Βεγγάζη χωρίς καν να κατέβει από το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η παρουσία της Μάνγκους θεωρήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές φάουλ καθώς και μια απόπειρα της προσωρινής κυβέρνηση να εκβιάσει καταστάσεις.

Άλλωστε για τον ΥΠΕΞ θα ήταν παράδοξο να συναντηθεί με την Μάνγκους μετά την υπογραφή του πρόσφατου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και όχι μόνο έχει καταγγελθεί εκτός από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και η αποστολή της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ωστόσο μέχρι να δοθεί η απαραίτητη άδεια απογείωσης προηγήθηκε σημαντική καθυστέρηση. Τελικά δεν δόθηκε έγκριση στο σχέδιο πτήσης για Βεγγάζη και το κυβερνητικό σκάφος πέταξε μέσω αεροδιαδρόμου ευθύνης της Μάλτας.

Αυτή την ώρα το κυβερνητικό αεροσκάφος έχει προσγειωθεί στη Βεγγάζη και το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ συνεχίζεται με τη δωρεά εμβολίων της Ελλάδας στη Λιβύη ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το επεισόδιο στη Λιβύη

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στην Λιβύη και αναφέρει τα εξής:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο twitter:

Κανονικά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμά του Δένδια

Η επίσκεψη στη Βεγγάζη

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης ο Νίκος Δένδιας προχώρησε στην δωρεά 30.000 εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.


σχετικα αρθρα