Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

Δύο χρόνια «μνημόνιο» Κυριάκου στη Ν.Δ.

Εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών του κόμματος στη διετία Μητσοτάκη

Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’
Δύο χρόνια «μνημόνιο» Κυριάκου στη Ν.Δ.

Εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών του κόμματος στη διετία Μητσοτάκη

Δύο χρόνια συμπληρώνει στις 10 Ιανουαρίου στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ένας από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει, ήδη κατά την εσωκομματική διαδικασία, αυτός της οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Όχι βέβαια ότι η Ν.Δ. κατέστη, σε μία διετία, ένας πλήρως υγιής οργανισμός, ωστόσο η πρόοδος που έχει καταγραφεί στα οικονομικά του κόμματος είναι εντυπωσιακή. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με το νέο καταστατικό που εγκρίθηκε στο 10ο Συνέδριο απαγορεύτηκε ο τραπεζικός δανεισμός και προβλέφθηκε πλήρης διαφάνεια των οικονομικών, τα στοιχεία για τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Αν και ο βραχνάς των τραπεζικών δανείων του παρελθόντος να παραμένει, το «μνημόνιο» που επέβαλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο κόμμα της Ν.Δ. αποδίδει.

Το 2016 τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 63% σε σχέση με το 2015, ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2017 υπήρξε περαιτέρω μείωση, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, κατά 30%. Σε 21 μήνες τα λειτουργικά έξοδα της Νέας Δημοκρατίας περιορίστηκαν από τα 8,2 εκατ. ευρώ στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ, μια σωρευτική μείωση της τάξης του 74,4%. Σημείωση, ο στόχος υπερβαίνει αυτόν που είχε θέσει, στα μέσα του 2016, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων κατά 70%.

Ως προς το κομμάτι των εσόδων, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, περισσότεροι από 100.000 πολίτες προμηθεύτηκαν την κάρτα μέλους της Ν.Δ., συνεισφέροντας έσοδα ύψους 1,6 εκατ. Ευρώ.

Εφόσον αυτή η πορεία εξόδων – εσόδων συνεχιστεί και το τρέχον έτος, οι εκτιμήσεις των στελεχών της Πειραιώς είναι ότι εντός του 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος της λειτουργίας του κόμματος μόνο από ιδιωτική χρηματοδότηση, ώστε το σύνολο της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης να κατευθυνθεί αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος. Αρκεί η κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν τα σχεδόν 200 εκατομμύρια συσσωρευμένων οφειλών της Ν.Δ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια αντιστοιχούν σε δάνεια που ελήφθησαν από τη σημερινή Τράπεζα Πειραιώς (μετά την απορρόφηση Marfin και Αγροτικής); Χωρίς μία καλή ρύθμιση και διαγραφή προσαυξήσεων μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2017 το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης προς τη Ν.Δ. έφτασε τα 4,1 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και όλο το ποσό να μπορούσε να διατεθεί για την πληρωμή των δανείων που έχουν καταγγελθεί θα απαιτούνταν σχεδόν μισός αιώνας για την αποπληρωμή του συνόλου του ποσού.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.