12 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση: 11:24'
Τελευταία ενημέρωση: 10:54'

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης σερ Πίτερ Χολ

Ο ιδρυτής του Royal Shakespeare Company και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο σκηνοθέτης σερ Πίτερ Χολ πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Δημοσίευση: 11:24’
Τελευταία ενημέρωση: 10:54’

Ο ιδρυτής του Royal Shakespeare Company και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο σκηνοθέτης σερ Πίτερ Χολ πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Ο ιδρυτής του Royal Shakespeare Company και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο σκηνοθέτης σερ Πίτερ Χολ πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο μεγάλος σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα, στο νοσοκομείο University College του Λονδίνου.

Μαζί του ήταν η οικογένειά του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου για τον θάνατό του.

Η καλλιτεχνική του πορεία

Η καλλιτεχνική πορεία του ξεκινά από ερασιτεχνικές παραστάσεις στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ακολούθησαν ανεβάσματα στο Λονδίνο, σαιξπηρικά έργα στο Στράτφορντ, ως τη στιγμή που ανέλαβε τη διεύθυνση του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου, όταν αυτό στεγάστηκε στο Ολντουιτς της βρετανικής πρωτεύουσας. Το 1973 αντικατέστησε τον Λόρενς Ολίβιε στη διευθυντική θέση του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε ως το 1988.

Εκτός από μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, ο Χολ είχε σκηνοθετήσει και παραστάσεις όπερας, ενώ περιστασιακά ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Παράλληλα, είχε δώσει αγώνα για να πείσει τις κυβερνήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να διατηρήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για τις τέχνες, αν και θεωρούσε ότι οι πολιτικοί δεν κατανοούν το ζήτημα.

Η τελευταία του παραγωγή στο Εθνικό ήταν η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ το 2011.

Οικογένεια και υγεία

Μοναχοπαίδι αγροτικής οικογένειας, με πατέρα ανθρακωρύχο που δούλευε στους σιδηροδρόμους, δεν είχε μεγάλη επαφή με την τέχνη.

Χολ απέκτησε έξι παιδιά και εννέα εγγόνια.

Τα τελευταία είχε αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας μιας και το 2011 διαγνώστηκε με άνοια.

 


TOP NEWS

uncached