current views are: 203

20 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση22:03

Ειδικό Δικαστήριο: «Απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα» δηλώνει πρώην στέλεχος τράπεζας – Συνήγοροι Παππά: «Πολιτική η διώξη»

Δηλώσεις συνηγόρων του Ν. Παππά μετά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο

Δημοσίευση 22:03’
Δικαστήριο
Δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δηλώσεις συνηγόρων του Ν. Παππά μετά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο

Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Attica Βank ο Αθανάσιος Τσάδαρης κατά την σημερινή κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων για υπερδανεισμό του Ομίλου Καλογρίτσα

Ειδικότερα, Αθανάσιος Τσάδαρης πρώην γενικός διευθυντής της Τράπεζας Attica Βank κατά την κατάθεσή του ανέφερε ότι υπήρχε υπερβολική δανειοδότηση στον κ. Καλογρίτσα που είχαν φτάσει στα 110 εκ. ευρώ, παρ΄ όλα αυτά ήταν ενήμερος στις δανειακές του υποχρεώσεις και δεν είχαν περιέλθει οι εταιρείες του επιχειρηματία σε καθεστώς πτώχευσης.

Παράλληλα, ο κ. Τσάδαρης ανέφερε ότι ο κ. Καλογρίτσας άσκησε αφόρητες ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να λάβει δάνειο 40 εκ. ευρώ για το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη” και ο μάρτυρας του είπε ότι δεν θα αποδεχθεί ούτε την αίτηση χορήγησης δανείου.

Τη λογιστική λειτουργία του ο Ομίλου Καλογρίτσα, ο μάρτυρας τη χαρακτήρισε «τσαπατσουλιστάν», καθώς είχε σε εκκρεμότητα προς είσπραξη 11 εκ. ευρώ και δεν μπορούσε να συγκροτήσει τους σχετικούς φακέλους για να μπορεί να εισπράξει, δεν είχε μέθοδο και οργάνωση.

Ακόμη, ο κ. Τσάδαρης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι “ο Χρήστος Καλογρίτσας με πίεσε αφόρητα να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατομμύρια το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη”.

“Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως “Βοσκοτόπια BANK”. Tότε, στις 14-9-2016 κατέστησα σαφές στον Καλογρίτσα ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ. στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο τα βοσκοτόπια. Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική.

Έφτασε να μου πει ότι «δεν θα σταθείς στη θέση σου, ούτε αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, τα 3Π (Γ. Πάσχας- Σ. Παπαγιαννίδου-Σ. Παντελιάς), δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω» και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Με εντολή μου, συνέχισε ο μάρτυρας, εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, για «ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας. Η πίεση ήταν διαρκής».

Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες”, κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης

Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι πιέσεις του επιχειρηματία ήταν διαρκείς και χαρακτήρισε “τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70” την εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα.

«Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη».

Στην συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Τότε ήταν μέσα προς τέλη Αυγούστου 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ανέφερε ο μάρτυρας και προσέθεσε:

“Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ. Από την Τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρ. Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό”.

Επίσης, ανέφερε ότι τελικά ήρθαν 3 εκατ. στην Τράπεζα. “Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι Τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου… Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη Τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται. Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε”.

Όπως είπε, τότε ελήφθη η απόφαση η Attica Βank να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. “Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατωσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της Τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της Τράπεζας”.

“Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν”, τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Τσάδαρης.

Επίσης, ο μάρτυρας μετά από ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης, απάντησε ότι ουδέποτε δέχθηκε παρέμβαση από τον κ. Παππά για να εξυπηρετηθεί ο κ. Καλογτρίτσας.

Το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί να καταθέσει, ως μάρτυρας, ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιός του επιχειρηματία.

Δηλώσεις συνηγόρων του Ν. Παππά μετά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο

Μετά το πέρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που δικάζονται ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για τις τηλεοπτικές άδειες του έτους 2016, οι τρείς συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:

«Ο μάρτυρας Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attika Bank την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κατέθεσε σήμερα στο ειδικό δικαστήριο ότι:

– «Τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής Καλογρίτσα, όπως και η προέλευσή τους, ήταν πεντακάθαρα. Η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε αφού πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων, την οποία δεν αμφισβήτησε κανένας». Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, η τράπεζα έκανε ενδελεχείς και αυστηρούς ελέγχους τόσο με την έλευση των 3 εκατ. ευρώ και πριν την έκδοση της εγγυητικής όσο και, συμπληρωματικά, μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού με αφορμή τις διαμαρτυρίες των άλλων υποψηφίων και της αντιπολίτευσης. Και στις δύο περιπτώσεις, για τις οποίες ενημερώνονταν αυτοστιγμή και η ΤτΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όλα βρέθηκαν νόμιμα και καθαρά. ‘Αρα, η συμμετοχή του κ. Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη διαδικασία, ως προς και αυτό το σημείο, ήταν απολύτως σύννομη.

– «Για την έκδοση της εγγυητικής δεν δέχθηκα πίεση από κανέναν (σ.σ.: από την τότε κυβέρνηση ή την τράπεζα). Ήμουν επιλογή της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα και όχι πολιτική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, δεν σήκωνα από πιέσεις». Ένας ακόμα μάρτυρας, λοιπόν, «δεν είδε και δεν άκουσε» κανέναν κ. Παππά, δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση από τον πρώην υπουργό ή άλλο μέλος της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

– «Ο κ. Καλογρίτσας με πίεζε αφόρητα, λίγες ημέρες πριν την καταβολή της πρώτης δόσης, ώστε να τον χρηματοδοτήσει η τράπεζα με 40 εκατ. ευρώ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 συναντηθήκαμε, παρουσία και άλλων στελεχών της τράπεζας, και του κατέστησα σαφές ότι δεν επρόκειτο να πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο από την τράπεζα. Τα 108 εκατ. ευρώ απλήρωτα δάνεια δεν θα αυξάνονταν ούτε ευρώ. Οι πιέσεις από τον Καλογρίτσα ήταν πολύ μεγάλες και συνεχείς». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, από τον κ. Καλογρίτσα «δέχτηκα πιέσεις και απειλές […] και ότι “δεν θα σταθείς ούτε δευτερόλεπτο στη θέση σου”», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για απειλητικά μηνύματα και επιστολές σε στελέχη της τράπεζας, δηλαδή στον κ. Κορδαντωνόπουλο, που χειριζόταν τους λογαριασμούς και τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα και στον κ. Τσακιράκη, ο οποίος επέδειξε, μάλιστα, στον μάρτυρα και μήνυμα του κ. Καλογρίτσα, όπου αναφερόταν στα παιδιά του (σ.σ.: του κ. Τσακιράκη). Την περίοδο, δηλαδή, που για την κυρία Ευθαλία Διαμαντή «ο Παππάς έταζε ότι θα βρει τα λεφτά για τον Καλογρίτσα», ο τελευταίος πίεζε και απειλούσε τραπεζικά στελέχη για τη δανειοδότησή του».

– «Όταν επεστράφη η εγγυητική επιστολή στον κ. Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, τα λεφτά κατέληξαν σε λογαριασμούς των εταιρειών της οικογένειας και από εκεί στην πληρωμή δικών τους υποχρεώσεων». Κατέρρευσε, έτσι, για μια ακόμα φορά, από έναν ακόμα μάρτυρα, μετά τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πανταλάκη, ότι τα χρήματα δόθηκαν, δήθεν «με εντολή Παππά», για την έκδοση του Documento.

Τα «παραμύθια του κ. Καλογρίτσα και της κυρίας Ευθαλίας» όχι μόνο δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, αλλά προκαλούν και κλαυσίγελο σε κάθε λογικό άνθρωπο. Κάθε κατάθεση μάρτυρα καταρρίπτει κάθε δήθεν «αποκαλυπτικό» στοιχείο. Η πολιτική δίωξη Παππά είναι πλέον ολοφάνερη.

 


σχετικα αρθρα