current views are: 309

20 Μαΐου 2023
Δημοσίευση18:41

Εκλογές 2023: Ο νικητής και ο ηττημένος

Ποιος θα κερδίσει, όμως τις εκλογές; 

Δημοσίευση 18:41’
Δημοσκόπηση

Ποιος θα κερδίσει, όμως τις εκλογές; 

Τελείωσε η προεκλογική περίοδος! Και οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν και ψηφίζουν. Για να ξεκινήσει η επόμενη…

Είναι η πιο συνθέτη εκλογική περίοδος γιατί έχουμε την ισχυρή, αν όχι βεβαιότητα δεύτερων εκλογών.

Η άποψη μου είναι ότι το αποτέλεσμα των πρώτων δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα τουλάχιστον ως προς την αυτοδυναμία στις δεύτερες.

Επίσης μια παράμετρος είναι ότι από την αρχή του 2023 τα κόμματα είχαν ξεκινήσει έστω και άτυπα τις καμπάνιες τους. Κάποιοι έδειξαν κόπωση και έμειναν από αφήγημα.

Ποιος θα κερδίσει, όμως τις εκλογές; 

Τις εκλογές τις κερδίζει το κόμμα που βάζει το δίλλημα που θα μπει στο μυαλό του ψηφοφόρου και θα τον προβληματίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να προτάξει την ακρίβεια, τα εργασιακά, το δυστύχημα στα Τέμπη, τις υποκλοπές, την πανδημία και το νέο ΕΣΥ, το κράτος δικαίου, την ενίσχυση της παιδείας και την ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά δεν είχε ισχυρό αφήγημα διακυβέρνησης.

Τα σενάρια για προοδευτική διακυβέρνηση, κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής και ειδικού σκοπού προκάλεσαν βραχυκύκλωμα. Το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης έπεφτε συνεχώς σε «τοίχο» από τους υποψήφιους εταίρους και ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σπατάλησαν περισσότερο χρόνο να εξηγούν παρά να επιχειρηματολογούν κατά της κυβέρνησης και υπέρ των θέσεων τους. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ θόλωσε και δεν έπειθε ότι είναι ρεαλιστικό.

Επικοινωνιακά δεν είχε στίγμα και δεν μπόρεσε να θέσει την ατζέντα γιατί δεν είχε μεθοδολογία αλλά και πρόσωπα να απευθυνθούν με ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες, επαναπαύτηκε στις «άσχημες» ή διαφορετικά στις «στραβές» της κυβέρνησης, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει την οποιαδήποτε κυβερνητική φθορά.

«Η χώρα δε χρειάζεται σήμερα αβεβαιότητα, ούτε αστάθεια, ούτε χρειάζεται πειραματισμούς και συμμαχικές κυβερνήσεις που πάντα ο ένας θα κοιτάει πώς θα υπονομεύσει τον άλλον, αντί να δουλεύουμε για το καλό και την προκοπή της χώρας» έλεγε και ξανάλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σταθερή στρατηγική που ανάγκαζε τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαιτίας των μετατοπίσεων του, να εξηγεί και συνεχώς να βρίσκεται σε θέση απολογούμενου.

Η «βαβελ» των δηλώσεων, η δυσκολία να περιγραφεί πειστικά ποια θα είναι αυτή η «προοδευτική διακυβέρνηση» και με ποιους, έτρεφε το αφήγημα της ΝΔ. Το οποίο ήταν ξεκάθαρο, με το βασικό δίλημμα, που προβάλλεται να είναι, αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω; Μάλιστα πύκνωσαν οι αναφορές στο 2015 με στόχο κυρίως ένα κεντρώο κοινό, που δεν θέλει περιπέτειες την επόμενη ημέρα.

«Το 2023 δεν είναι 2015», λέγοντας πως οι πολίτες δεν θέλουν να ζήσουν μια «δεύτερη φορά στη συμφορά» και τον Γιάννη με ένα «ν» που με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο επίκεντρο δίνοντας προεκλογικό «όπλο» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

«Χαρτί» στα χέρια της ΝΔ και του Πρωθυπουργού ήταν και οι μετατοπίσεις του Αλέξη Τσίπρα  μετά τις ηχηρές αρνήσεις ΚΚΕ και ΜεΡα25 για κυβέρνηση ανοχής και ειδικού σκοπού, με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Έτσι στο κλείσιμο της προεκλογικής κούρσας όλο και πιο εμφατικά με τη λάθος στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε το δίλλημα ότι, η ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα στη χώρα και να θέσει: «σταθερότητα ή χάος;».

Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία η ΝΔ μπήκε στριμωγμένη από το κύμα της λαϊκής οργής για τις ευθύνες της στο δυστύχημα στα Τέμπη. Είχαν προηγηθεί οι υποκλοπές και η ακρίβεια, δηλαδή ένα προνομιακό περιβάλλον για την αντιπολίτευση. Και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, λες και δεν είχε σχέδιο και στρατηγική, να κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Σε σημείο που έφτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης να τους χαρακτηρίσει ότι «είναι χορηγοί του Μητσοτάκη!».

Ένα σοβαρό πλήγμα της τελευταίας στιγμής, στην… εκπνοή του προεκλογικού αγώνα, δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απομάκρυνση Κατρούγκαλου από την εκλογική μάχη, λόγω των αναφορών σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεν είναι μόνο ο Κατρούγκαλος, όμως. Να θυμίσω τις «Πρέσπες του Αγαίου». Τι έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη, αντί να τον πληρώσει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, να τον πληρώσει ο Έλληνας σε μια ιδεοληπτική παραζάλη, για να τα άλλαξε όλα στο debate ο Αλέξης Τσίπρας. Η διαχείριση του θέματος Γεωργούλη. Η κακοφωνία και οι αδιάβαστοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη του, που πελαγοδρομούσαν για την κοστολόγηση του προγράμματος ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην προεκλογική μάχη η ΝΔ βγήκε κερδισμένη κατάφερε να πετάξει τον «μουντζούρη» στον ΣΥΡΙΖΑ και από απολογούμενη βρέθηκε στη θέση του κατήγορου.

Ωστόσο το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει μια εξουσία είναι να πιστέψει ότι τα αποτελέσματα αλλά και οι πολίτες είναι δεδομένοι. Κυριακή κοντή γιορτή…