current views are: 52

24 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση06:58

Εκλογές 2023 – Ο οδικός χάρτης μέχρι τη μάχη της κάλπης – Τον Απρίλιο η πρώτη αναμέτρηση, με debate ή χωρίς

Εκλογές στις 9 Απριλίου, δείχνουν όλα τα «σημάδια»

Δημοσίευση 06:58’
Εκλογές

Εκλογές στις 9 Απριλίου, δείχνουν όλα τα «σημάδια»

Οι εκλογές πλησιάζουν… απειλητικά, με τα κομματικά επιτελεία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δουλεύουν με βασικό ορίζοντα την 9η Απριλίου για την κάλπη της απλής αναλογικής.

Η προκύρηξη των εκλογών «φέρνει» το Κυριάκο Μητσοτάκη στις 9 ή 10 Μαρτίου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει την διάλυση της Βουλής. Στις 3 Μαρτίου θα γίνει το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ανακοινωθεί η αύξηση κατώτατου μισθού. Μετά το υπουργικό, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο έξτρα παροχές στον δρόμο προς τις κάλπες:

– Τον κατώτατο μισθό κοντά στα 800 ευρώ.

– Τη μείωση εισφορών ή την υπόσχεση κατά 0,60 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Θα ακολουθήσει άλλο ένα στις 9 Μαρτίου το οποίο θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την ημέρα των εκλογών που σύμφωνα με πηγές «κλειδώνει» για τις 9 Απριλίου.

Την επόμενη ημέρα θα τοιχοκολληθεί το προεδρικό διάταγμα στη Βουλή που θα ορίζει την διάλυση της και ταυτοχρόνως θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος που θα κρατήσει 30 ημέρες από τις 10 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.

Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές

Στις 10 Μαρτίου αναμένεται διάλυση της Βουλής και προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 9 Απριλίου.

Στις 19 Απριλίου θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, οι οποίοι θα «απολαύσουν» τα τυπικά προνόμια και την ικανοποίηση που απορρέει από την εκλογική τους επιτυχία και τη βουλευτική ιδιότητα, έστω κι αν είναι βραχύβια.

Στις 21 Απριλίου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα γίνει η δεύτερη διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των νέων εκλογών, πιθανόν για τις 21 Μαΐου.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου σε σταυρούς κόμματος, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη θα πάρει την εντολή ο αρχηγός του δεύτερου σε σταυρού κόμματος.

Τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη, η εντολή θα δοθεί στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, εφόσον δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται μετά το Πάσχα, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός το μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, θα διατελέσει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Εκλογές 2023: Θα γίνει debate;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός τηλεοπτικού debate μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, άφησε, την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,

Με αφορμή τη δική του τηλεμαχία με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε πως όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος όλοι θα έχουν την ευκαιρία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις και συζητήσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, μετά μάλιστα και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν να έρθουν, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «ό,τι λέει ο πρωθυπουργός, το εννοεί».

Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα γίνει με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα ακόμα υπουργικά συμβούλια θα γίνουν, σημείωσε ότι αυτά γίνονται ανάλογα με την τακτικότητα των θεμάτων και, σε κάθε περίπτωση, είπε, θα συνεχιστούν έως ότου διαλυθεί η Βουλή.

Βασικός μισθός – Τα νεότερα σχετικά με την αύξηση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον κατώτατο μισθό και για την ανακοίνωση του ύψους του, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Οι κοινωνικοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους και το υπουργείο Εργασίας περιμένει τώρα το πόρισμα του ΚΕΠΕ πριν η κυβέρνηση λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Συνεκτιμώντας, από τη μία τα «καμπανάκια» των εργοδοτών και θεσμικών φορέων, αλλά και τις ανάγκες των χαμηλόμισθων εργαζομένων από την άλλη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, η κυβέρνηση οδηγείται σε μια αύξηση που θα κινείται κοντά στο επίπεδο αύξησης των συντάξεων.

Ο ΣΚΑΪ αποκάλυψε τα δύο σενάρια για τον νέο μισθό που βρίσκονται στο τραπέζι.

Το πρώτο σενάριο φέρει τον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου μεταξύ 770-780 €.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ένα «σκαλοπάτι» το 775 των συντάξεων κάτω από το οποίο δεν γίνεται να πάει.

Παράλληλα υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο για ακόμη υψηλότερο κατώτατο μισθό το οποίο κάνει λόγο για αύξηση από 770-800 € με νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.


σχετικα αρθρα