Δημοσίευση: ’

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία: Έως 9 μποφόρ την Παρασκευή – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός (Βίντεο)

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η χώρα λόγω της επικινδυνότητας πυρκαγιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη χώρα.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Επιμέλεια: Μαρία Σπυριδωνάκου
Δημοσίευση: ’
Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία: Έως 9 μποφόρ την Παρασκευή – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός (Βίντεο)
Επιμέλεια: Μαρία Σπυριδωνάκου

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η χώρα λόγω της επικινδυνότητας πυρκαγιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη χώρα.

Τα βασικά σημεία
Η σύνοψη δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
  • Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
  • Ισχυροί άνεμοι αναμένονται να φτάσουν έως 9 μποφόρ την Παρασκευή 14 Αυγούστου.
  • Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας.
  • Συνιστάται προσοχή στους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου για τις θαλάσσιες μετακινήσεις.
  • Η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου, με αντικείμενο την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων που πλήττουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες. Η κορύφωση των φαινομένων αναμένεται την Παρασκευή 14 Αυγούστου, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, με τους ανέμους να φτάνουν κατά τόπους ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Η εικόνα προκαλεί αυξημένη κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι συμπίπτουν με τη μεγάλη έξοδο των αδειούχων, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής αξιολόγησαν τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα και προειδοποιούν ότι η Παρασκευή θα είναι η δυσκολότερη ημέρα, με τις μεγαλύτερες εντάσεις να καταγράφονται κυρίως στο Αιγαίο, την Αττική και την Εύβοια.

Πώς θα εξελιχθούν οι άνεμοι

Σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου, οι άνεμοι είναι ήδη ισχυροί σε πολλές περιοχές:

  • Στη Θράκη θα φτάσουν τα 5 έως 7 μποφόρ.
  • Στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν με ένταση 6 έως 8 μποφόρ.
  • Σε Αττικοβοιωτία και νότια Εύβοια τοπικά θα αγγίξουν τα 8 μποφόρ.
  • Στις Κυκλάδες θα φτάσουν τα 6 έως 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.
  • Στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα επικρατήσουν άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ.

Παρασκευή με έως 9 μποφόρ

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη την Παρασκευή 14 Αυγούστου, όταν οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά.

  • Αττικοβοιωτία και Εύβοια: 7 έως 8 μποφόρ, τοπικά έως 9.
  • Ανατολική και νότια Αττική: τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Κεντρικό Αιγαίο και Κυκλάδες: 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
  • Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο: 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
  • Ανατολική και νότια Πελοπόννησος και Κύθηρα: 5 έως 7, τοπικά 8 μποφόρ.
  • Κρήτη: 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
  • Δωδεκάνησα: 6 έως 7 μποφόρ.

Ισχυροί άνεμοι και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί και το Σάββατο 15 Αυγούστου, αν και αναμένεται σταδιακή υποχώρησή τους. Στο Κεντρικό Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 έως 8 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά τα 9, ενώ στις Κυκλάδες θα κινηθούν στα 6 έως 8 και στα βόρεια τοπικά έως 9 μποφόρ. Στην Αττικοβοιωτία και την Εύβοια θα φτάσουν τα 6 έως 7 και πρόσκαιρα τοπικά τα 8 μποφόρ.

Η ουσιαστική εξασθένηση αναμένεται από την Κυριακή 16 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας οι άνεμοι στα ανατολικά και νότια να φτάνουν τα 6 έως 7 μποφόρ.

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου θα συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Παρασκευής, ώστε να αξιολογήσει τα νεότερα δεδομένα. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ενδέχεται να επηρεάσουν τις θαλάσσιες μετακινήσεις, ενώ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.