Επιχείρηση-σκούπα σε 7 Κτηματολογικά Γραφεία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαφθοράς – 9 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ.
Η έφοδος πραγματοποιήθηκε για υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε δωροδοκίες, δωροληψίες και άλλα αδικήματα.
Η έφοδος πραγματοποιήθηκε για υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε δωροδοκίες, δωροληψίες και άλλα αδικήματα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας σε κτηματολογικά γραφεία της Αττικής και πιο συγκεκριμένα σε Αθήνα, Καλλιθέα, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία και Πειραιά.
Σε μια εκτεταμένη επιχείρηση που στήθηκε ταυτόχρονα σε επτά Κτηματολογικά Γραφεία της Αττικής, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση με εμπλοκή σε δωροδοκίες, δωροληψίες και άλλα σοβαρά αδικήματα.
Η πολύμηνη έρευνα των “Αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2024, με αφορμή επίσημες καταγγελίες από την ίδια την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τις εν εξελίξει ενδείξεις και κατέγραφαν μεθοδικά τις κινήσεις των εμπλεκομένων, ώσπου σήμερα, Τρίτη 6 Μαΐου, έθεσαν σε εφαρμογή την τελική φάση της επιχείρησης, η οποία κατέληξε στη σύλληψη 9 προσώπων.
Η πολιτική ηγεσία και το Κτηματολόγιο σε πλήρη συνεργασία με τις αρχές
Με ανακοίνωσή τους, τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και η Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου τονίζουν ότι βρίσκονται σε συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία με τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν πως έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση και τον έλεγχο των εμπλεκόμενων προσώπων, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής και πειθαρχικής διαδικασίας.
Ψηφιοποίηση: Η ασπίδα διαφάνειας
Το γεγονός αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τη σημασία της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, την οποία τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η Διοίκηση του φορέα προτάσσουν ως τον μοναδικό δρόμο για διαφάνεια, λογοδοσία και προστασία του πολίτη. Η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς που παρατηρούνταν σε προγενέστερες φάσεις της λειτουργίας του Κτηματολογίου.
Αναμένονται τα πλήρη αποτελέσματα της επιχείρησης
Καθώς η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ευρήματα εξετάζονται εξονυχιστικά, αναμένονται τις επόμενες ημέρες επίσημες ανακοινώσεις με τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Η υπόθεση αυτή, που αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης, αναμένεται να έχει ευρύτερες προεκτάσεις και να οδηγήσει σε νέες παρεμβάσεις στον τομέα της διοικητικής διαφάνειας και ελέγχου.
Κυρανάκης: Οι πολίτες κατήγγειλαν συγκεκριμένα περιστατικά, εμείς ενημερώσαμε την ΕΛΑΣ, που έκανε τη δουλειά της
Συγχαρητήρια έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης σε 7 κτηματολογικά γραφεία. Ειδικότερα, σε ανάρτησή του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Μετά από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα, εξαρθρώνεται κύκλωμα που απαιτούσε μεγαλύτερα ή μικρότερα χρηματικά ποσά, τα γνωστά “γρηγορόσημα”, από πολίτες για να εγκρίνει νόμιμα αιτήματα μεταγραφών και άλλων συναλλαγών ακινήτων.
Τα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήσαμε και τα οποία συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι απέφευγαν να χρησιμοποιούν δεν προσφέρουν μόνο ταχύτητα, αλλά ενισχύουν και τη διαφάνεια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα διαφθοράς. Οι πολίτες κατήγγειλαν συγκεκριμένα περιστατικά, εμείς ενημερώσαμε την Ελληνική Αστυνομία, που έκανε τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά».
Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων για τη σημερινή επιχείρηση και τις εφόδους που πραγματοποίησαν σε 7 Κτηματολογικά Γραφεία.
Μετά από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα, εξαρθρώνεται κύκλωμα που απαιτούσε μεγαλύτερα ή μικρότερα χρηματικά ποσά, τα γνωστά… pic.twitter.com/TyR5pUNLlE
— kyranakis (@kyranakis) May 6, 2025
ολες οι ειδησεις
- Σενάρια πρόωρων εκλογών και διαβεβαιώσεις για κάλπες το 2027
- Μαρινέλλα: Ο Τάκης Ζαχαράτος αποχαιρετά τη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού – «Για εμένα θα είσαι πάντα εδώ»
- Πώς ένα σαρδάμ γίνεται τοξικότητα και πολιτικό μίσος
- Ανάμεσα στην κατάθλιψη και την μεγαλοφυΐα
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr