19 Μαρτίου 2026
Δημοσίευση: 11:34'
Τελευταία ενημέρωση: 11:58'

Ελληνική συστοιχία patriot στη Σαουδική Αραβία κατέρριψε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν – Επιβεβαίωση Δένδια

Λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: 11:34’
Τελευταία ενημέρωση: 11:58’
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους κατέρριψαν τα ελληνικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που βρίσκονται ανεπτυγμένα στη Σαουδική Αραβία. Την είδηση αρχικά δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανέφερε ότι «Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 και πρωινές ώρες η Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έβαλε 2 βλήματα και κατέρριψε 2 βαλλιστικούς πυραυλικούς στόχους αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής. Η δύναμη συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Επιβεβαίωση Δένδια

Λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, τα συστήματα ενεργοποιήθηκαν μετά από συναγερμό για απειλή, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν δύο πύραυλοι για την αναχαίτιση του στόχου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό αναχαίτισης.

Αναλυτικότερα ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Σήμερα το πρωί η Ελληνική συστοιχία Patriot που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, κατέρριψε, δυο βαλλιστικούς πυραύλους, προερχόμενοι από το Ιράν και κατευθυνόμενους σε διυλιστήρια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας». Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελληνική συστοιχία Patriot αποδικνεύει το πόσο αξιόμαχη είναι, και τι εμπειρία έχει όλον αυτόν τον καιρό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «με αυτό τον τρόπο η ελληνική συστοιχία αποδεικνύει το πόσο αξιόμαχη είναι και τι εμπειρία έχει αποκτήσει όλον αυτό τον καιρό. Αλλά επίσης, έμμεσα αλλά σαφώς προστατεύει και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών και των Ευρωπαίων πολιτών».

«Η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αποτελεί μία τεράστια απειλή για το επίπεδο ζωής των Ελλήνων, των Ευρωπαίων, των κατοίκων όλου του πλανήτη. Η διμοιρία ακρίβειας μας απειλεί επίσης και είναι και αυτό μία πολύ μεγάλη απειλή και η προστασία διυλιστηρίων και μονάδων παραγωγής πετρελαίου έχει σε αυτή την συγκυρία μία τεράστια σημασία», πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο κ. Δένδιας  συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία για αυτό το οποίο κατάφεραν. «Θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη των ΕΔ, της ελληνικής ΠΑ στη Σ. Αραβία για αυτό το οποίο κατάφεραν», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο

Οι ελληνικοί πύραυλοι Patriot βρίσκονται στην περιοχή από το 2021, μέσω της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) και παραμένουν εκεί και μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι καταρρίφθηκε βαλλιστικός πύραυλος καταρρίφθηκε ενώ κατευθυνόταν προς την πόλη Γιανμπού.

Η πόλη Γιανμπού βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των ιρανικών αεροπορικών επιθέσεων, καθώς εκεί βρίσκεται το διυλιστήριο της Saudi Aramco–Exxon, ωστόσο πηγές σημείωσαν στο Reuters ότι οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις ήταν ελάχιστες.

Πρόκειται για το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα που καταλήγει ο αγωγός που αποτελεί την εναλλακτική της Σαουδικής Αραβίας για εξαγωγή πετρελαίου.

 


TOP NEWS

uncached