Επαίσχυντα προκλητικός ο Ερντογάν για τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Απελευθέρωση από εχθρική κατοχή»
Ανάλογη ανάρτηση και από το τουρκικό ΥΠΕΞ με εγκλήσεις και αναθεωρητισμό εναντίον της Ελλάδας.
Ανάλογη ανάρτηση και από το τουρκικό ΥΠΕΞ με εγκλήσεις και αναθεωρητισμό εναντίον της Ελλάδας.
- Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάρτησε μήνυμα για την επέτειο της Σμύρνης.
- Χρησιμοποίησε τη φράση «απελευθέρωση της Σμύρνης από την εχθρική κατοχή».
- Απέτισε φόρο τιμής στον Γαζί Μουσταφά Κεμάλ και στους ήρωες του Τουρκικού Εθνικού Αγώνα.
- Η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της ιστορικής αναφοράς στη Μικρασιατική Καταστροφή.
- Το μήνυμα απευθυνόταν και στους πολίτες της Σμύρνης.
Σε συνέχεια αμετροεπούς και προβοκατόρικου βίντεο από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί εκ νέου με κυνική ανάρτησή του χαρακτηρίζοντας την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στη Σμύρνη «απελευθέρωση της Σμύρνης από την εχθρική κατοχή».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη μαύρη για τον Ελληνισμό επέτειο της κατάληψης της πόλης αποδίδοντας φόρο τιμής στον Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμμετέχοντες στον Τουρκικό Εθνικό Αγώνα.
Η ανάρτηση του Ερντογάν
«Συγχαίρω για την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της Σμύρνης από την εχθρική κατοχή και τιμώ με έλεος και ευγνωμοσύνη όλους τους ήρωές μας, πρωτίστως τον Γαζί Μουσταφά Κεμάλ, οι οποίοι οδήγησαν τον Εθνικό μας Αγώνα σε μια μεγάλη νίκη. Απευθύνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους πολίτες της Σμύρνης.»
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümünü tebrik ediyor, Millî Mücadele’mizi büyük bir zafere ulaştıran başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Tüm İzmirli vatandaşlarımıza selamlarımı iletiyorum. pic.twitter.com/Nc29jwPvUc
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 9, 2026
Ανάρτηση και από τουρκικό ΥΠΕΞ
Νωρίτερα, και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να παρουσιάσει τον θύτη ως θύμα. Σε ανάρτησή του επιτέθηκε ευθέως στην Ελλάδα υπερτονίζοντας, μάλιστα, πως η Άγκυρα δεν ξεχνά τις «συστηματικές και προμελετημένες σφαγές κατά του άμαχου πληθυσμού» και τις τακτικές «καμένης γης» από τις ελληνικές δυνάμεις κατά την υποχώρησή τους.
«Σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την 104η επέτειο της Απελευθέρωσης της Σμύρνης.
Δεν ξεχνάμε αυτήν την ημέρα, η οποία σηματοδοτεί ένα κομβικό ορόσημο στον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, τις συστηματικές και προμελετημένες σφαγές του ελληνικού στρατού εναντίον του πολιτικού πληθυσμού, τις πρακτικές «καμένης γης» και την καταστροφή που προκάλεσε κατά την απόπειρά του να καταλάβει τη Δυτική Μικρά Ασία μεταξύ 1919 και 1922.
Σε αυτή την περίσταση, τιμούμε όλους τους μάρτυρές μας και τους βετεράνους μας, πρώτα και κύρια τον Gazi Mustafa Kemal Atatürk, με ευλογίες και ευγνωμοσύνη.»
Today, on 9 September, we celebrate the 104th anniversary of the Liberation of İzmir.
We do not forget on this day, which marks a pivotal milestone in the Turkish War of Independence, the Greek army’s systematic and premeditated massacres committed against the civilian… pic.twitter.com/9BBfNUiJs9
— Turkish MFA (@MFATurkiye) September 9, 2026
ολες οι ειδησεις
- 10.000 ευρώ για να μην ερημώσει η Ελλάδα: Το κράτος ψάχνει κατοίκους για τα σύνορα – Χωριά χωρίς νέους, σχολεία χωρίς παιδιά και σπίτια χωρίς ανθρώπους
- Εξαρθρώθηκε σπείρα Τούρκων που διακινούσε κάνναβη στα Εξάρχεια
- Euroleague: Την 3η διαδοχική εντός έδρας νίκη αναζητά κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ ο Παναθηναϊκός
- Αγία Βαρβάρα: Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr