Επιστροφή στο Ισραήλ: Οι ομάδες της Euroleague και του Eurocup ξανά στις έδρες τους από 1η Δεκεμβρίου
Μετά από δύο χρόνια αγώνων σε ουδέτερες έδρες λόγω του πολέμου, η Euroleague ανακοίνωσε την επιστροφή των ισραηλινών συλλόγων στο Ισραήλ από την 1η Δεκεμβρίου 2025, έπειτα από την κατάπαυση του πυρός της 10ης Οκτωβρίου.
Μετά από δύο χρόνια αγώνων σε ουδέτερες έδρες λόγω του πολέμου, η Euroleague ανακοίνωσε την επιστροφή των ισραηλινών συλλόγων στο Ισραήλ από την 1η Δεκεμβρίου 2025, έπειτα από την κατάπαυση του πυρός της 10ης Οκτωβρίου.
Η Euroleague ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι ισραηλινοί σύλλογοι που συμμετέχουν στις διοργανώσεις Euroleague και Eurocup θα μπορούν να δώσουν ξανά εντός έδρας αγώνες στο Ισραήλ από το τέλος του έτους.
Από τον Οκτώβριο του 2023, μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, οι ομάδες του Ισραήλ αναγκάζονταν να αγωνίζονται σε ουδέτερες εγκαταστάσεις εκτός χώρας, για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Euroleague Basketball, τα μέλη της ECA (Euroleague Commercial Assets) συμφώνησαν να οριστεί η 1η Δεκεμβρίου 2025 ως ημερομηνία επιστροφής των αγώνων στο Ισραήλ, μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.
«Έπειτα από δύο χρόνια αγώνων σε ουδέτερες εγκαταστάσεις, οι ισραηλινές ομάδες θα παίζουν πλέον στην έδρα τους», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η απόφαση ελήφθη μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την επάνοδο των αθλητικών δραστηριοτήτων στη χώρα.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική τόσο για τις ισραηλινές ομάδες, που αποτελεί μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Euroleague— όσο και για τη σταθερότητα του ίδιου του θεσμού, καθώς επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μπάσκετ χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Euroleague
«Οι σύλλογοι-μέλη της EuroLeague συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετά τις πρόσφατα ανακοινωθείσες πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός και ειρήνης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η πιθανότητα επιστροφής των αγώνων της EuroLeague και του EuroCup στο Ισραήλ, μετά τη μεταφορά των αγώνων σε ουδέτερες εγκαταστάσεις από τον Οκτώβριο του 2023.
Μετά από προσεκτική συζήτηση, οι σύλλογοι της ECA συμφώνησαν στην πρόταση να οριστεί η 1η Δεκεμβρίου 2025 ως ημερομηνία επιστροφής των αγώνων στο Ισραήλ. Μέχρι τότε, η Euroleague θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, να παραμένει σε στενή επαφή με τις τοπικές και ξένες αρχές, τις ομάδες που επισκέπτονται την περιοχή και όλους τους σχετικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ELPA, EHCB και UEBO, και να διασφαλίζει ότι η ασφάλεια και η ευημερία όλων των εμπλεκομένων παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα.
Η Euroleague και οι συμμετέχοντες σύλλογοι καλωσορίζουν το πρόσφατο σχέδιο ειρήνης με αισιοδοξία και ελπίδα. Η οργάνωση επιβεβαιώνει την πίστη της στη δύναμη του μπάσκετ να φέρνει τους ανθρώπους και τις κοινότητες κοντά, καθώς και τη δέσμευσή της να συμβάλει στην ειρήνη μέσω των κοινών αξιών του αθλητισμού, του σεβασμού και της ενότητας».
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Euroleague, οι ομάδες από το Ισραήλ επιστρέφουν στις φυσικές τους έδρες, με την Μακάμπι και την Χάποελ να εκφράζουν την εκτίμηση τους προς την διοργάνωση για την συγκεκριμένη απόφαση.
Η ανακοίνωση της Μακάμπι Τελ Αβίβ:
“Εξαιρετικά νέα: Τα παιχνίδια της EuroLeague επιστρέφουν στο Ισραήλ από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο σύλλογος κινήθηκε πρόσφατα για να επιτρέψει στον CEO να λάβει την απόφαση, η οποία εγκρίθηκε από όλες τις ομάδες.
Η ομάδα μπάσκετ της Μακάμπι Τελ Αβίβ εργάστηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να επιτρέψει στον CEO της EuroLeague, Παούλιους Μοτιεγιούνας, να λάβει απόφαση — με την υποστήριξη όλων των ομάδων της διοργάνωσης — για την επιστροφή της διεξαγωγής των αγώνων στο Ισραήλ, ξεκινώντας από την 1η Δεκεμβρίου 2025.
Οι ήσυχες, αλλά ουσιαστικές κινήσεις της Μακάμπι στα παρασκήνια, τόσο προς τις ομάδες της EuroLeague όσο και προς τον CEO, απέδωσαν καρπούς: η απόφαση πάρθηκε με πλήρη στήριξη και οι αγώνες επιστρέφουν επίσημα στη χώρα.
Πρόκειται για επίτευγμα υψίστης σημασίας για τον ισραηλινό αθλητισμό, αλλά και για την ίδια τη χώρα και σε διπλωματικό επίπεδο.
Η Μακάμπι Τελ Αβίβ απέδειξε για ακόμα μία φορά πως είναι μία από τις πιο ισχυρές και επιδραστικές δυνάμεις στον ευρωπαϊκό αθλητισμό.
Ραντεβού σύντομα στο γήπεδο.”
&n
הישג ענק!
משחקי היורוליג חוזרים לישראל >> https://t.co/rnPcjV8ZvZ pic.twitter.com/fPPJa8Tx5h— Maccabi Tel Aviv BC (@MaccabiTLVBC) October 21, 2025
Η ανακοίνωση της Χάποελ Τελ Αβίβ:
“Η Χάποελ Τελ Αβίβ ανακοινώνει με χαρά και ενθουσιασμό την επιστροφή των αγώνων της EuroLeague στο Ισραήλ από την 1η Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τους κανονισμούς της διοργάνωσης.
Ο σύλλογος εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στον CEO της EuroLeague, Παούλιους Μοτιεγιούνας, στη διοίκηση της διοργάνωσης καθώς και σε όλες τις ομάδες για την κατανόηση και την υποστήριξή τους.
Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τις διαδικασίες διάθεσης των εισιτηρίων διαρκείας.
Ο Όφερ Γιαννάι, ένας από τους ιδιοκτήτες του συλλόγου, δήλωσε:
“Χαιρετίζουμε τη σημαντική απόφαση για την επιστροφή των αγώνων της EuroLeague στο Ισραήλ. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στη διοίκηση της EuroLeague, τις συμμετέχουσες ομάδες και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την απόφαση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα — και πάνω απ’ όλα, είναι συγκινητικό να γνωρίζουμε ότι οι φίλαθλοί μας θα έχουν ξανά την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία της EuroLeague, στον χώρο που πραγματικά ανήκει.”
ολες οι ειδησεις
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Η 13χρονη κόρη του οδηγεί άρμα μάχης και προετοιμάζεται για τη διαδοχή
- ΟΑΚΑ: Στη φυλακή οπαδοί του Παναθηναϊκού και υπάλληλοι που άνοιξαν παράνομα τα τουρνικέ
- Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες μουσουλμάνοι γιόρτασαν τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανιού
- Πάτρα: Ανήλικοι έκλεψαν ταξί εν κινήσει
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr