Έρχεται «κύμα» καταλήψεων – Γενικές συνελεύσεις μαθητών από το πρωί
Από νωρίς το πρωί άρχισαν να μπαίνουν αλυσίδες με λουκέτα στις πύλες γυμνασίων και λυκείων σε ολόκληρη τη χώρα.
Από νωρίς το πρωί άρχισαν να μπαίνουν αλυσίδες με λουκέτα στις πύλες γυμνασίων και λυκείων σε ολόκληρη τη χώρα.
Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
Από νωρίς το πρωί άρχισαν να μπαίνουν αλυσίδες με λουκέτα στις πύλες γυμνασίων και λυκείων σε ολόκληρη τη χώρα.
Τρεις μόλις ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές δείχνουν τις διαθέσεις τους: κατάληψη.
Και μπορεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη να είναι μόλις δέκα – πηγές του υπουργείου Παιδείας μιλούν για πέντε κτίρια που απλά συστεγάζουν σχολεία διπλασιάζοντας τον αριθμό- όμως στα γυμναστήρια οι γενικές συνελεύσεις δίνουν και παίρνουν.
Δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια δεν υπάρχουν καθώς οι αρχαιρεσίες δεν έχουν γίνει, έτσι οι μαθητές αυτοοργανώνονται και αποφασίζουν σε ανοιχτές ψηφοφορίες.
«Στηρίζουμε τους καθηγητές μας»
«Κλείσαμε το σχολείο σήμερα το πρωί, μετά από χθεσινή απόφαση της γενικής μας συνέλευσης», λέει στο newpost η Νεφέλη Μ., μαθήτρια του 1ου Λυκείου Ζωγράφου.
«Τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής θα αποφασίσουν σήμερα και αύριο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνίά και οι γενικές συνελεύσεις είναι σε εξέλιξη», καταλήγει.
Τα αιτήματα των μαθητών όπως προβάλλονται από τους ίδιους είναι:
-Συμπαράσταση στον αγώνα των καθηγητών κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων
-Κάλυψη των κενών σε όλα τα σχολεία
-Όχι στο «νέο λύκειο» που διαχωρίζει τους μαθητές στην «ελίτ» που ολοκληρώνει τις δωδεκαετείς σπουδές και τους «αδύναμους» που εγκαταλείπουν λόγω των αλλεπάλληλων εξαντλητικών εξεταστικών δοκιμασιών.
«Θα στηρίξουμε τα παιδιά μας»
Από την πλευρά τους, οι γονείς δηλώνουν στο newpost ότι θα στηρίξουν τους μαθητές στις αποφάσεις τους.
«Εφ’όσον τηρηθούν κάποιοι κανόνες και προϋποθέσεις, δηλάδή ληφθούν αποφάσεις από την πλειοψηφία των μαθητών με αιτήματα που άπτονται των προβλημάτων του σχολείου, είμαστε υπέρ όποιας μορφής πάλης τα παιδιά αποφασίσουν. Αυστηρή προϋπόθεση για εμάς είναι να ληφθεί υπόψιν η επιθυμία της πλειοψηφίας. Και τότε, φυσικά, εμείς θα στηρίξουμε τα παιδιά», λέει ο εκπρόσωπος τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμονων, Δημήτρης Λάμπρου.
ολες οι ειδησεις
- «Μπορεί ένα τρίωρο να κρίνει μια ζωή;» – Η τραγωδία με τις 17χρονες ανοίγει ξανά τη συζήτηση
- Eurovision 2026 Β’ Ημιτελικός – Reaction: Σχόλια & προβλέψεις για τον μεγάλο τελικό! – Δείτε το βίντεο
- Ο Τραμπ στο Πεκίνο: Στο τραπέζι εμπόριο, σπάνιες γαίες και Ταϊβάν υπό τη σκιά του Ιράν
- Υπουργείο Παιδείας: Νέοι κανόνες για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr