current views are: 3

30 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση13:55

Έτοιμη να ενεργοποιήσει το «οπλοστάσιό» της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Έτοιμη για τα δραστικά μέτρα -που δεν έλαβε στις αρχές του μήνα- με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις-έκπληξη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιενς Βάιντμαν περί περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Δημοσίευση 13:55’
αρθρο-newpost

Έτοιμη για τα δραστικά μέτρα -που δεν έλαβε στις αρχές του μήνα- με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις-έκπληξη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιενς Βάιντμαν περί περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
Έτοιμη για τα δραστικά μέτρα -που δεν έλαβε στις αρχές του μήνα- με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις-έκπληξη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιενς Βάιντμαν περί περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
 
Ο γερμανός τραπεζίτης και μέλος του 24μελούς Δ.Σ. της ΕΚΤ προκάλεσε αίσθηση με την ξαφνική αλλαγή θέσης του την Τρίτη, αφού η Bundesbank ήταν εκείνη που αντιδρούσε σθεναρά στην χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ, δήλωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια παρέχουν μία δυνατότητα περιορισμού της ισχύος του ευρώ και ότι δεν αποκλείεται η αγορά- από την ΕΚΤ- δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης. Ο κ. Βάιντμαν πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται ούτε η ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing) για να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τον αποπληθωρισμό.
 
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, Γιόζεφ Μακούχ, δήλωσε την ίδια ημέρα ότι «αρκετοί διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν αντισυμβατικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν τη διολίσθηση σε αποπληθωριστικό περιβάλλον», ενώ ο Φινλανδός Ερκι Λίικανεν, τόνιζε ότι «δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει το περιθώριο κινήσεων» όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού.
 
Ο ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε, εξάλλου, την πάγια θέση του ότι η Τράπεζα ήταν έτοιμη να δράσει εάν ο πληθωρισμός κατρακυλούσε ακόμα πιο χαμηλά. Όμως, παρά τις προσδοκίες επέλεξε την αναμονή τον προηγούμενο μήνα, από την ανάληψη δράσης.
 
«Η ΕΚΤ πρέπει να εξισορροπήσει διαφορετικές εκτιμήσεις -προοπτικές βραδείας ανάκαμψης σχετικά με την ανάπτυξη, πολύ χαμηλό πληθωρισμό και συνεχιζόμενο οικονομικό κατακερματισμό» δηλώνει στο newpost ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιας Μακροοικονομικής Ανάλυσης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Φίλιπ Χούφνερ. «Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει μία ανοχή απέναντι στον χαμηλό πληθωρισμό και τήρηση στάσης αναμονής, καθώς και αποφυγή κάθε σημαντικού σοκ για την ανάπτυξη ή για μια αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά χρήματος» τονίζει, επαναλαμβάνοντας τη θέση του IIF ότι θα ήταν «δικαιολογημένη» μία πιο «επιθετική προσέγγιση» της Φρανκφούρτης. 
 
«Ενώ συμφωνούμε ότι οι κίνδυνοι από τον αποπληθωρισμό είναι περιορισμένοι, μία μακρά περίοδος πολύ χαμηλού πληθωρισμού έχει συνέπειες, αυξάνοντας τα πραγματικά επιτόκια και δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες μετατόπισης των σχετικών τιμών και της βελτίωσης της δυναμικής του χρέους στις χώρες της περιφέρειας. Τα ποσοστά πληθωρισμού παραμένουν σχετικά χαμηλά στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, ενισχύοντας το επιχείρημα για περαιτέρω δράση». 
 
Υπέρ της επιλογής αυτής έχει ταχθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, στις αρχές του μήνα, επανέλαβε, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού και παράλληλα είτε να χορηγήσει νέα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες είτε να αρχίσει τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων και δανείων. «Η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι ικανή να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του πληθωρισμού και να αποτρέψει την απειλή του αποπληθωρισμού», είπε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματός κ. Μογκαντάμ. 
 
Η ελπίδα για τη δράση αυτή, πάντως, οδήγησαν τις αγορές σε «ράλι» την Παρασκευή, όπως και σε διαρκή πτώση την τιμή του ευρώ. Πλέον όλοι κρέμονται από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι την ερχόμενη εβδομάδα και απομένει να φανεί εάν η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι κεντρικές τράπεζας σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.
 
«Η ευρωζώνη δεν είναι σε έναν κύκλο αποπληθωρισμού και η ΕΚΤ θα πρέπει να μην αντιδράσει υπερβολικά σε μία επιβράδυνση του πληθωρισμού, αφού οφείλεται σε παράγοντες που μπορεί να αποδειχθούν παροδικοί» δήλωσε χθες ο κ. Βάιντμαν, από το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ότι «τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια αποτελούν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα».
 
Την ερχόμενη Πέμπτη, ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει τις πολυαναμενόμενες απαντήσεις.

σχετικα αρθρα